Γεωπολιτικά

Ινδία: Φόβοι μήπως οι αποστάσεις από τη Ρωσία ωθήσουν τη Μόσχα στην «αγκαλιά» του Πεκίνου

Ινδία: Φόβοι μήπως οι αποστάσεις από τη Ρωσία ωθήσουν τη Μόσχα στην «αγκαλιά» του Πεκίνου

Πηγή Φωτογραφίας: AP Πνευματικά δικαιώματα: Russian Foreign Ministry Press Service//Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, κατά τα τελευταία 20 χρόνια το 60% των προμηθειών όπλων της Ινδίας προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε την ώθηση για διαφοροποίηση της προέλευσης των οπλικών της συστημάτων.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, κατά τα τελευταία 20 χρόνια το 60% των προμηθειών όπλων της Ινδίας προέρχεται από τη Ρωσία

Να κρατήσει αποστάσεις από τον μεγαλύτερο προμηθευτή όπλων της επιδιώκει η Ινδία, καθώς η ικανότητα της Ρωσίας να προμηθεύει το Νέο Δελχί με πυρομαχικά και ανταλλακτικά οπλικών συστημάτων διαταράχτηκε από τον παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι στοχεύει να κινηθεί προσεκτικά, προκειμένου να μην σπρώξει τη Μόσχα πιο κοντά στο Πεκίνο, καθώς η Κίνα αποτελεί μεγάλο ανταγωνιστή της Ινδίας.

Έτσι, η χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων στον κόσμο στρέφεται αργά αλλά σταθερά προς τη Δύση, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να ενισχύσουν την επιρροή τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού προκειμένου να συγκροτήσουν μια ζώνη συγκράτησης της επιρροής της Κίνας.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, κατά τα τελευταία 20 χρόνια το 60% των προμηθειών όπλων της Ινδίας προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε την ώθηση για διαφοροποίηση της προέλευσης των οπλικών της συστημάτων.

«Δεν είναι πιθανό να υπογράψουμε κάποια σημαντική στρατιωτική συμφωνία με τη Ρωσία», δήλωσε ο Nandan Unnikrishnan, ειδικός στη Ρωσία στο ίδρυμα ερευνών Observer στο Νέο Δελχί. «Αυτό θα ήταν μια κόκκινη γραμμή για την Ουάσιγκτον».

Γιατί επιμένει το Νέο Δελχί

Το Νέο Δελχί εμφανίζεται να εμμένει στη θέση του παρά τις δελεαστικές προσφορές που έχει καταθέσει η Μόσχα, οι οποίες περιλαμβάνουν τα προηγμένα ελικόπτερα Καμόφ και μαχητικά αεροσκάφη Σουχόι και Μίγκ.

Η Ρωσία προέτρεψε δημόσια την Ινδία να ενισχύσει τους αμυντικούς δεσμούς, αλλά ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει στρέψει την προσοχή του στην εγχώρια παραγωγή με δυτική τεχνολογία, δήλωσαν ειδικοί και αξιωματούχοι. Τέτοιες προσπάθειες ταιριάζουν καλύτερα στο πρόγραμμα του Ινδού πρωθυπουργού «Make in India», που αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει την εγχώρια παραγωγή. 

Η Ινδία αναμένεται να δαπανήσει σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια για παραγγελίες αμυντικού εξοπλισμού την επόμενη δεκαετία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας.

Πέρσι Ινδία και ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία που επέτρεψε στην αμερικανική General Electric να παράγει κινητήρες μαχητικών αεροσκαφών στην Ινδία.

Οι δύο χώρες σχεδιάζουν επίσης να επιταχύνουν την τεχνολογική συνεργασία και συμπαραγωγή σε τομείς όπως η αεράμυνα και η πληροφορική.

Ο φόβος

Η περαιτέρω ώθηση των δεσμών της Ινδίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί ανησυχία στην Κίνα, καθώς τα στρατεύματα των δύο χωρών έχουν εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις για τη συνοριογραμμή των Ιμαλαΐων. Από το 2020 η αντιπαράθεση έχει κοστίσει τη ζωή σε 24 στρατιώτες. Ως εκ τούτου το Νέο Δελχί δεν θέλει για κανένα λόγο η απομάκρυνσή του από τη Μόσχα να οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων του Κρεμλίνου με το Πεκίνο, που σε μια τέτοια περίπτωση θα αποτελεί τον μοναδικό μεγάλο εισαγωγέα ρωσικών προϊόντων.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, οι εξαγωγές όπλων της Ρωσίας έχουν σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό μετά τις πρώτες αναταράξεις που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, ορισμένοι φόβοι παραμένουν για το Κρεμλίνο.

Η Ινδία προσβλέπει στην απόκτηση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών για το τελευταίο της αεροπλανοφόρο και θέλει να κατασκευάσει υποβρύχια με γαλλική, γερμανική ή ισπανική τεχνολογία και μαχητικά αεροσκάφη με αμερικανικούς και γαλλικούς κινητήρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments