EDITOR'S PICK

Πώς το αμερικάνικο Single Malt αλλάζει την επενδυτική προοπτική για το ουίσκι

Πώς το αμερικάνικο Single Malt αλλάζει την επενδυτική προοπτική για το ουίσκι

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Ένας νέος νόμος, όμως, έρχεται να το αλλάξει αυτό. Η πρόσφατη ταξινόμηση αμερικανικού single malt έχει ταρακουνήσει την επενδυτική βιομηχανία ουίσκι και οι επενδυτές το λαμβάνουν υπόψη τους.

Ένας νέος νόμος, όμως, έρχεται να το αλλάξει αυτό. Η πρόσφατη ταξινόμηση αμερικανικού single malt έχει ταρακουνήσει την επενδυτική βιομηχανία ουίσκι και οι επενδυτές το λαμβάνουν υπόψη τους. 

Όταν ακούτε τις λέξεις “single malt,” τι σας έρχεται στο μυαλό; Κατά 99% σκεφτήκατε τη Σκωτία. Άλλωστε, κανένα άλλο ποτό δεν κυριαρχεί στην πολιτισμική συνείδηση όπως το ουίσκι. Και η Σκωτία είναι η πατρίδα μερικών από τα πιο αγαπημένα και περιζήτητα ουίσκι του κόσμου.

Ένας νέος νόμος, όμως, έρχεται να το αλλάξει αυτό. Η πρόσφατη ταξινόμηση αμερικανικού single malt έχει ταρακουνήσει την επενδυτική βιομηχανία ουίσκι και οι επενδυτές το λαμβάνουν υπόψη τους.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Taiji Seki (@sekitai)

H ιστορία του αμερικανικού Single Malt

Ένα single malt ουίσκι παρασκευάζεται από 100% βυνοποιημένο κριθάρι σε ένα μόνο αποστακτήριο. Τα single malt ουίσκι θεωρούνται υψηλότερης ποιότητας σε σχέση με τα blended malt, single grain και blended grain. Μέχρι πρόσφατα, ο νόμος απαγόρευε στους Αμερικανούς παραγωγούς να κάνουν χρήση του όρου “single malt ουίσκι” εκτός κι αν προερχόταν από τη Σκωτία.

Τον Ιούλιο του 2022, όμως η Υπηρεσία Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB) αναγνώρισε το αμερικανικό single malt ουίσκι και το ταξινόμησε στα αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά. Οι βασικές προϋποθέσεις που έθεσε η TTB για να χαρακτηρίζεται single malt είναι οι εξής:

–    Παρασκευή από 100% βυνοποιημένο κριθάρι –    Απόσταξη, πολτοποίηση και ωρίμανση σε ένα μόνο αποστακτήριο στις ΗΠΑ –    Ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια όχι μεγαλύτερα των 700 λίτρων –    Απόσταξη όχι πάνω από τα 160 proof –    Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ να είναι τουλάχιστον 40% κατ’ όγκο.

Οι παραγωγοί προσπαθούσαν εδώ και χρόνια να διαδώσουν το αμερικανικό single malt. Πλέον οι προσπάθειές τους αυτές πιάνουν τόπο.

Για τους επενδυτές πάντως, οι λέξεις “αμερικανικό single malt” αποκτούν ένα διαφορετικό νόημα και συνάμα μια ευκαιρία.

Τι σημαίνει για τους επενδυτές 

Λιγότεροι κανόνες, περισσότερη δημιουργικότητα 

Η νέα ταξινόμηση επιτρέπει στα αποστακτήρια να φτιάξουν το αμερικάνικο single malt με τον τρόπο που θέλουν. Είναι το πρώτο είδος αμερικανικού ουίσκι που έχει ελάχιστους περιορισμούς στην παραγωγή του. Στην πραγματικότητα ο μόνος όρος αφορά στο ότι 100% του αποστάγματος πρέπει να προέρχεται από βυνοποιημένο κριθάρι. Κι ενώ αυτό ακούγεται περιοριστικό αξίζει να σημειωθεί πως το USDA αναγνωρίζει πάνω από 20.000 ποικιλίες κριθαριού, γεγονός που παρέχει μια δημιουργική ελευθερία στους παραγωγούς. Με τους Αμερικανούς αποσταγματοποιούς  να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα, όσον αφορά τους τύπους βαρελιού και τις ποικιλίες του κριθαριού, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια σημαντική αύξηση στις μάρκες ουίσκι.

Ανεκμετάλλευτη αγορά 

Η Σκωτία κυριαρχεί στην αγορά των single malt ουίσκι εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, σε πολλούς Αμερικανούς καταναλωτές δεν αρέσει τόσο πολύ η τυρφώδης γεύση του, όσο φαίνεται πως την απολαμβάνουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Η δημιουργία αμερικανικού single malt ουίσκι αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία. Οι Αμερικανοί αποσταγματοποιοί μπορούν να προσελκύσουν αυτούς που δεν πίνουν single malt, μετατρέποντάς τους σε νέους καταναλωτές. Η αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα καταναλωτών ουίσκι. Η αναγνώριση και η προστασία της συγκεκριμένης αγοράς με ομοσπονδιακά αναγνωρισμένα πρότυπα από την TTB επίσης προσδίδουν αξιοπιστία και συμβάλουν στις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξής της.

Το πλεονέκτημα του πρώτου 

Έχουν περάσει λιγότερο από δυο χρόνια από τότε που πραγματοποιήθηκε η  ταξινόμηση του αμερικανικού single malt. Αυτό σημαίνει ότι στην παρούσα φάση τα αποστακτήρια που παρασκευάζουν αμερικανικό single malt είναι λίγα. Τα αποστακτήρια που θα βγουν πρώτα στην αγορά είναι και αυτά που θα θέσουν τα στάνταρντς για υψηλού επιπέδου παλαιωμένο αμερικανικό single malt.

Οι επενδυτές, από την άλλη, έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά εμποδίων λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για μια νέα κατηγορία, με περιορισμένη προσφορά και αυξανόμενη ζήτηση. Όσοι  υπερκεράσουν τα εμπόδια θα αποκτήσουν προβάδισμα όσο θα εξελίσσεται η αγορά.

Μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων 

“Οι προηγούμενες επιδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές.” Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές φράσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα η οποία μάλιστα έχει βάση. Το γεγονός ότι μια επένδυση έχει αποδώσει με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι θα κινηθεί ανάλογα και στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά το αμερικανικό single malt ουίσκι δεν υπάρχουν στοιχεία από το παρελθόν, γεγονός που καθιστά δύσκολη την όποια πρόβλεψη. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε τις τάσεις σε παρόμοιες αγορές και να επιχειρήσουμε μια εκτίμηση. Όσο bullish και να είναι για τη συγκεκριμένη αγορά, δεν σημαίνει ότι η επιτυχία θεωρείται δεδομένη.

Μακρά αναμονή 

Το ουίσκι είναι ο ορισμός του μακροπρόθεσμου asset. Το απόσταγμα μέσα στο βαρέλι χρειάζεται χρόνο για να “αλληλεπιδράσει” με το ξύλο και με τον αέρα (μέσα στο βαρέλι). Αυτή η διαδικασία αναδίδει περίπλοκες και ελκυστικές γεύσεις οι οποίες οδηγούν σε υψηλή τιμή όταν φτάνει η ώρα της εμφιάλωσης και της πώλησης του ουίσκι. Όποιος αποφασίσει να επενδύσει στην αγορά του single malt ουίσκι θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον δυο χρόνια πριν πουλήσει.

Τελευταίες σκέψεις 

Το αμερικανικό single malt ουίσκι μπορεί να μην το συνοδεύει η ιστορία ή το κύρος που έχουν άλλα ουίσκι, το κενό αυτό όμως έρχεται να αναπληρώσει η παράδοση και οι προοπτικές του. Η συγκεκριμένη αγορά, αν και χωρίς ιστορικό, βρίσκεται σε ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα σε μια βιομηχανία γνωστή για την αυστηρή τήρηση των κανόνων της. Καθώς η αμερικανική αγορά single malt ουίσκι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, το καφέ ελιξίριο είναι έτοιμο να συναγωνιστεί τις επόμενες δεκαετίες το ουίσκι.

Το κείμενο δεν αποτελεί σύσταση ή προτροπή για επένδυση 

Πηγή: forbesgreece.gr//Του Anthony Zhang, Forbes Councils Member

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments