Διεθνή

Οι ευθύνες της Ε.Ε. για την αγροτική δυσαρέσκεια

Οι ευθύνες της Ε.Ε. για την αγροτική δυσαρέσκεια

Πηγή Φωτογραφίας: [366983] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Πώς οι αποφάσεις των ευρωενωσιακών οργάνων πυροδοτούν το θυμό των αγροτών.

Η αγροτική κινητοποίηση που εξαπλώνεται τώρα σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έρχεται από το πουθενά. Ούτε, φυσικά, η κινητοποίηση των Ελλήνων αγροτών. Υπάρχει πρόβλημα και οι ρίζες του βρίσκονται στο ιερατείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στις αποφάσεις που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και εγκρίνονται ελαφρά τη καρδία από τους αρχηγούς κρατών στις συνόδους κορυφής

Και όλα ξεκινούν από την απόφαση της ΕΕ να περισώσει τον πλανήτη από την κλιματική κρίση μόνη της και γρήγορα, ανεξάρτητα από το αν οι άλλες μεγάλες χώρες του πλανήτη διστάζουν ή όχι να το πράξουν. Ως εάν και το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από τη μικρή Ευρώπη. Αποφάσισαν λοιπόν την ταχεία μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιορίζοντας τις εκπομπές από τη βιομηχανία στην κτηνοτροφία και τη γεωργία και ορίζοντας μια ασφυκτική περίοδο “ήπιας” παραγωγής. Άλλαξαν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) σε ολόκληρη την ΕΕ, μεταθέτοντας ουσιαστικά το κόστος της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία απευθείας στους αγρότες, χωρίς να εγγυώνται την επιβίωση όσων εργάζονται σε πρωτογενείς βιομηχανίες.

Ανάμεσα στις αποφάσεις της Κομισιόν που πλέον πρέπει να εφαρμόσουν όλες οι χώρες είναι οι αλλαγές στις καλλιέργειες και η εγκατάλειψη της παραγωγής προϊόντων που η Ευρώπη μπορεί να εισάγει φθηνότερα από τρίτες χώρες. Οι μέθοδοι παραγωγής από τρίτες χώρες και η επιβάρυνση που ενδεχομένως προκαλούν στο περιβάλλον προφανώς δεν λαμβάνονται υπόψη. Περιορισμός στη χρήση λιπασμάτων αλλά και αγρανάπαυση σε μεγάλο μέρος καλλιεργούμενων εκτάσεων σε όλη την Ευρώπη – και το κυριότερο, κατακόρυφη μείωση των στρεμματικών επιδοτήσεων και κατάργηση των φθηνών καυσίμων για τα αγροτικά μηχανήματα.

Ως αντιστάθμισμα στη μειωμένη ευρωπαϊκή παραγωγή και για να καλυφθεί η ζήτηση και οι ανάγκες των Ευρωπαίων καταναλωτών, επέτρεψαν την αδασμολόγητη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, που πρόσφατα έγινε υποψήφιο μέλος της Ε.Ε.

Αν και είναι αναμφίβολα θετικό το να είμαστε ευαίσθητοι για το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη, θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη η σημερινή κατάσταση των Ευρωπαίων αγροτών. Όλες οι μελέτες και οι προβλέψεις για το εγγύς μέλλον δείχνουν ότι σύντομα η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει διατροφικά προβλήματα. Η παραγωγή τροφίμων δεν θα επαρκεί για τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό. Τη στιγμή που θα έπρεπε να ετοιμάζουμε σχέδια για την αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής μέσω καινοτόμων τεχνολογιών και την προσέλκυση ανθρώπων για να εργαστούν εκεί (ήδη μας λείπουν εκατομμύρια χέρια), οι πολιτικές της Επιτροπής διώχνουν από τα χωράφια ανθρώπους που δεν έχουν εγγυημένο εισόδημα, είναι στο έλεος των ακραίων καιρικών συνθηκών και υπομένουν κάθε είδους κακουχίες.

Ο αντίκτυπος βεβιασμένων αποφάσεων θα καταγραφόταν αναπόδραστα και στο επίπεδο των χωρών μελών της Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments