Γεωπολιτικά

Μπορέλ: «Ανησυχητικό» το σχέδιο Νετανιάχου στη Ράφα

Μπορέλ: «Ανησυχητικό» το σχέδιο Νετανιάχου στη Ράφα

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: The EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell speaks next to Spain's Minister of Defence Margarita Robles (not pictured) at a press conference during the informal EU ministerial meeting on defence in Toledo, Spain August 30, 2023. REUTERS/Isabel Infantes/File Photo

«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα είναι ανησυχητικές», τόνισε ο Μπορέλ

«Ανησυχητικό» είναι το ισραηλινό σχέδιο επίθεσης στη Ράφα, τελευταίο καταφύγιο των εκτοπισμένων από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρει το Reuters.

«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα είναι ανησυχητικές», τόνισε ο Μπορέλ στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας ότι «αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες, επιδεινώνοντας μια ήδη οικτρή ανθρωπιστική κατάσταση και έναν αβάσταχτο απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων».

Γάζα: Ανησυχία από τις ΗΠΑ για το σχέδιο Νετανιάχου – Σκληρές μάχες ενόψει της εκκένωσης της Ράφα

Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ότι οι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άμαχοι που έχουν συνωστιστεί στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, θα μπορέσουν να εκκενώσουν πριν αρχίσουν να επιχειρούν εκεί οι δυνάμεις του Ισραήλ.

Η δήλωση ήρθε εν μέσω δηλώσεων των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ δεν έχει διεξαγάγει τον προεπιχειρησιακό σχεδιασμό που είναι απαραίτητος για να διασφαλίσει ότι οι άμαχοι θα κρατηθούν μακριά από τον κίνδυνο και ότι η αποτυχία να το πράξει ενέχει κίνδυνο «καταστροφής».

Το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε σε δήλωση ότι έδωσε εντολή στον Ισραηλινό Στρατό να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο σχέδια τόσο για την εκκένωση του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού από τη νότια Λωρίδα της Γάζας, όσο και για τη διάλυση των ταγμάτων της Χαμάς στην περιοχή της Ράφα.

«Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο πολεμικός στόχος της εξάλειψης της Χαμάς, εάν δεν καταστραφούν τα τέσσερα τάγματα της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Ράφα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι μια μαζική επιχείρηση στη Ράφα απαιτεί την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από τις ζώνες μάχης», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι έχουν βρει καταφύγιο στην περιοχή της Ράφα, μετά τις προειδοποιήσεις εκκένωσης του Ισραηλινού Στρατού από τη βόρεια Γάζα και άλλες περιοχές στη Λωρίδα εν μέσω της χερσαίας επίθεσης κατά της Χαμάς. Πολλοί ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σκηνών ή σε καταφύγια υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ.

Ο Νετανιάχου απέρριψε αυτή την εβδομάδα πρόταση κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς, λέγοντας ότι τα αιτήματά της ήταν «παραληρηματικά», αφού η τρομοκρατική ομάδα πρότεινε ένα σχέδιο εκεχειρίας που θα προβλέπει εκεχειρία τεσσεράμισι μηνών κατά την οποία οι όμηροι θα απελευθερώνονταν σε τρία στάδια, και που θα οδηγούσε στο τέλος του πολέμου. Η πρόταση της Χαμάς ζητούσε τα ισραηλινά στρατεύματα να αποσυρθούν από τη Γάζα με την τρομοκρατική ομάδα να εξακολουθεί να κυβερνά τη Λωρίδα, καθώς και να απελευθερώθούν 1.500 κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές, εκ των οποίων το ένα τρίτο εκτίουν ισόβια κάθειρξη.

Η πρόταση της Χαμάς ήρθε ως απάντηση σε ένα προτεινόμενο σχέδιο για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων που στάλθηκε την περασμένη εβδομάδα από μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου και υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στους Times of Israel την Πέμπτη ότι η Ιερουσαλήμ εργάζεται για να πιέσει τη Χαμάς να αποσύρει τους όρους της και δεν επρόκειτο να προσφέρει νέους όρους. «Ο κύριος στόχος τώρα είναι να ασκηθεί πίεση από τους Αμερικανούς και άλλες χώρες στο Κατάρ και από εκεί στη Χαμάς, πέρα από τη στρατιωτική πίεση, να τους πείσουν να υποχωρήσουν από τρις παραληρηματικές απαιτήσεις τους», είπε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η απάντηση της Χαμάς ήταν «υπερβολική». Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι ενώ ορισμένα μέρη της πρότασης της Χαμάς ήταν υπερβολικά, δημιούργησε χώρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Πολλοί νεκροί τρομοκράτες στη Γάζα

Εντωμεταξύ, οι μάχες συνεχίστηκαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή, με τον Ισραηλινό Στρατό να λέει ότι πραγματοποίησε αρκετές αεροπορικές επιδρομές εναντίον πυρήνων της Χαμάς που προσπαθούσαν να επιτεθούν σε στρατεύματα.

Στην πόλη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι η Ταξιαρχία Καταδρομών επιχείρησε στο δυτικό τμήμα της πόλης, πραγματοποιώντας επιδρομές στα σημεία της Χαμάς. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των IDF εντόπισε πυρήνα της Χαμάς να τοποθετεί εκρηκτικούς μηχανισμούς κοντά στα στρατεύματα και ένα αεροσκάφος χτύπησε και σκότωσε τους τρομοκράτες, δήλωσε ο στρατός.

Επίσης, στη Χαν Γιουνίς, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι τα στρατεύματα της 414ης Μονάδας Συλλογής Πληροφοριών του Σώματος Άμυνας των Συνόρων εντόπισαν δύο τρομοκράτες της Χαμάς και κατεύθυναν αεροπορική επιδρομή εναντίον τους.

Η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών, επίσης στη δυτικό Χαν Γιουνίς, σκότωσε περίπου 15 τρομοκράτες της Χαμάς κατά τη διάρκεια επιδρομών στις τοποθεσίες της τρομοκρατικής ομάδας την Πέμπτη.

Σε μια άλλη περιοχή της Χαν Γιουνίς, η 646η Ταξιαρχία Εφέδρων Αλεξιπτωτιστών διεύθυνε αεροπορικές επιδρομές σε πολλά κτίρια που υπήρχαν εκρηκτικά, πραγματοποίησε επιδρομή σε πολλές τοποθεσίες της Χαμάς και κατέσχεσε όπλα και εξοπλισμό.

Η ταξιαρχία εντόπισε επίσης έναν εκτοξευτή ρουκετών της Χαμάς δίπλα σε παιδικό σταθμό και ένα τζαμί. Οι εκτοξευτές ρουκετών, οπλισμένοι με βλήματα και με στόχο το Ισραήλ, καταστράφηκαν αργότερα, ανέφεραν οι IDF. Οι έφεδροι ανακάλυψαν επίσης μια σήραγγα της Χαμάς κάτω από μια εγκατάσταση νερού στη Χαν Γιουνίς.

Το Ισραήλ φέρεται επίσης να διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Ράφα στα νότια σύνορα της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και πέντε παιδιά. Ο στρατός ωστόσο, δε σχολίασε αμέσως αυτές τις επιθέσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την Παρασκευή άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, καταδικάζοντας τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και «τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments