Πολιτική

Το σχέδιο του Μαξίμου για κλείσιμο των μετώπων

Το σχέδιο του Μαξίμου για κλείσιμο των μετώπων

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Αγροτικό, φοιτητικές κινητοποιήσεις και ομόφυλα ζευγάρια.

Με στόχο να κλείσουν τα τρία ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου -στο τέλος δηλαδή της προσεχούς εβδομάδας- ή, το αργότερο, μέχρι τα τέλη του μήνα, κινείται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Αγροτικά μπλόκα

Η συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, δηλαδή αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Βελιγράδι, με την κυβέρνηση να θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τους αγρότες, να επιμένει στον διάλογο και να προσδοκά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η «κόκκινη γραμμή» για το Μέγαρο Μαξίμου πλέον είναι σαφής και αφορά στο ενδεχόμενο κλείσιμο εθνικών οδών και αυτοκινητοδρόμων, κάτι που δεν θα γίνει ανεκτό.

Παράλληλα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι πεπερασμένες, πως «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν και ότι ήδη έχουν ικανοποιηθεί πολλά από τα αιτήματα των αγροτών. «Η πολιτική είναι μια άχαρη δουλειά κατανομής περιορισμένων πόρων σε ατελείωτες ανάγκες. Αυτή πρέπει να γίνεται με τρόπο δίκαιο και να πληροί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, που μπορούν να εξηγηθούν σχετικά απλά σε όλη την κοινωνία», ανέφερε με νόημα προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης.

Από οικονομικής πλευράς, τα περιθώρια είναι πολύ στενά, όταν ο δεύτερος μήνας του έτους δεν έχει ακόμη τελειώσει, και νέες επιδοτήσεις και ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι αρκετά απίθανες, εκτός ίσως από μικρές παρεμβάσεις. Από την πλευρά της ενέργειας, ωστόσο, εξετάζονται τα αιτήματα των αγροτών τόσο για ηλεκτρικό ρεύμα όσο και για αγροτικό πετρέλαιο, καθώς και τρόποι επέκτασης των ήδη ανακοινωθέντων μέτρων και προώθησης και επιτάχυνσης, για παράδειγμα, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σε ό,τι αφορά τις παράνομες “ελληνικές εισαγωγές” αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, την τιμή των προϊόντων από το χωράφι στα καταστήματα και άλλα θέματα που προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό για τους Έλληνες παραγωγούς, ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται εντατικότερη και αυστηρότερη επιβολή και πρόστιμα. Στο σκέλος που αφορά τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, στην πορεία της τιμής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, καθώς και άλλα ζητήματα που προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό για τους Ελληνες παραγωγούς, ο κ. Μητσοτάκης θα δεσμευθεί για πιο εντατικούς και αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα.

Ειδικότερα μέτρα, πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί και υλοποιούνται, αναμένεται να παρουσιαστούν για τις περιοχές -με έμφαση βέβαια στη Θεσσαλία- που επλήγησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από την κακοκαιρία «Daniel».

Φοιτητικές καταλήψεις

Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό των πανεπιστημίων.  Ωστόσο, το κύμα καταλήψεων έχει πλέον υποχωρήσει σε λιγότερο από το 30% των σχολών και στις περισσότερες σχολές οι εξετάσεις διεξάγονται εξ αποστάσεως, έστω και με καθυστερήσεις, με τη χρήση των εργαλείων που παρέχει το διαδίκτυο. Το νομοσχέδιο του Κυριάκου Πιερρακάκη “Ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων” αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και αναμένεται να οδηγήσει σε οριστική χαλάρωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Γάμος ομοφύλων

Πιο πριν, και συγκεκριμένα την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, θα ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τονπολιτικό γάμο  για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι βέβαιο ότι τα δύο τρίτα των βουλευτών της ΝΔ, δηλαδή 105 βουλευτές, θα ψηφίσουν υπέρ, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις ώστε ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τελικά τους 110 και ενδεχομένως να φτάσει τους 120.

Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, μια συμβολική και πολιτική επιτυχία για την κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments