Πολιτική

Η δέσμευση της κυβέρνησης στους αγρότες – «Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους για την Τρίτη

Η δέσμευση της κυβέρνησης στους αγρότες – «Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους για την Τρίτη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Με συμβολικές δράσεις και ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμους συνεχίζουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους εστιάζοντας πλέον στην οργάνωση του μεγάλου συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη στην Αθήνα.

Με συμβολικές δράσεις και ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμους συνεχίζουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους 

Με συμβολικές δράσεις και ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμους συνεχίζουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους εστιάζοντας πλέον στην οργάνωση του μεγάλου συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη στην Αθήνα.

Οι αγρότες επιμένουν στην κάθοδο των τρακτέρ στην πρωτεύουσα, παρά την αρνητική στάση της κυβέρνησης και ελπίζουν ότι η κινητοποίησή τους εκτός από τη μαζική συμμετοχή των μπλόκων – με τριψήφιο αριθμό τρακτέρ από όλη την Ελλάδα – θα κινητοποιήσει και αλλες κοινωνικές ομάδες και οργανώσεις που στηρίζουν τα αιτήματα τους και ζητούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Η πρώτη προσυγέντρωση τρακτέρ αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα στο Κάστρο Βοιωτίας καθώς εκεί αναμένεται να φτάσουν 60 τρακτέρ από τη Θεσσαλία. Αγροτικά μηχανήματα αναμένονται να κινηθούν επίσης από την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα αλλά και την Κρήτη. Οι διοργανωτές θεωρούν ότι περίπου 5.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι αναμένεται να κινηθούν προς την Αθήνα με λεωφορεία. 

Οι αγρότες που δεν θα κατέβουν στην Αθήνα την Τρίτη, αναμένεται να προχωρήσουν την ίδια ημέρα σε αποκλεισμούς δρόμους, λιμανιών και τελωνείων. Η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αναμένεται να συζητηθεί αμέσως μετά το συλλαλητήριο.

Στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών, προχωρά η κυβέρνηση, καθώς κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη που προβλέπει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και φέτος, καθώς και τη δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού.

Παράλληλα, η κυβέρνηση διαμηνύει οτι έχει φτάσει στα όρια των δημοσιονομικών της αντοχών και οι παρεμβάσεις της για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου απαντούν σε πολλά προβλήματα.

Τι προβλέπουν οι διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή

Ειδικότερα οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.

– Προβλέπεται ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.

– Ορίζεται ρητά ότι το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

  • Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το ύψος και τα κριτήρια της προκαταβολής θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments