Πολιτική

Ντόμινο εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποια στελέχη στηρίζουν την Γεροβασίλη

Ντόμινο εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποια στελέχη στηρίζουν την Γεροβασίλη

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΟΥΛΗ// ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ (EUROKINISSI//ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Στον αέρα η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την ανάδειξη ηγεσίας.

Ντόμινο εξελίξεων έχει προκύψει στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά την παρέμβαση-«βόμβα» του Αλέξη Τσίπρα και η οποία ουσιαστικά τίναξε στον αέρα το συνέδριο. Ο πρώην πρωθυπουργός ύστερα από πολύμηνη αγρανάπαυση παρενέβη και έβαλε μπουρλότο στις κομματικές διαδικασίες, αμφισβητώντας ευθέως τον κ. Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από αυτή την παρέμβαση, δύο ώρες πριν ξεκινήσει το συνέδριο, ήταν υποχρεωμένος να σηκώσει το γάντι. Και το σήκωσε. Ανακοίνωσε την άμεση προσφυγή στη βάση, προκειμένου να ανανεωθεί η λαϊκή ετυμηγορία, προκαλώντας όποιο στέλεχος το τολμά να είναι υποψήφιος/α απέναντί του.

Αυτή τη στιγμή, όλα είναι στον αέρα, από τα διαδικαστικά μέχρι τα ουσιαστικά. Ξεκινώντας από το πρώτο, πρέπει να πούμε πως το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης πρόκειται να καταταγεί στον ελληνικό στρατό τον Μάρτιο. Επιπλέον, υπάρχουν δύο διαδοχικές αργίες, η Καθαρά Δευτέρα (16-18 Μαρτίου) και η 25η Μαρτίου (23-25 Μαρτίου). Κατά συνέπεια, το μόνο βολικό Σαββατοκύριακο είναι ακριβώς σε δύο εβδομάδες από τώρα, δηλαδή 9-10 Μαρτίου. Με άλλα λόγια, μιλάμε για μια απολύτως γρήγορη διαδικασία: αν δεν επιλεγεί ο Απρίλιος, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να εισέλθει σε μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας και σύγκρουσης μόλις δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ένα πολύ σημαντικό πολιτικό σταυροδρόμι.

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν τα στελέχη που βρίσκονται απέναντι στον κ. Κασσελάκη να καταλήξουν σε μια κοινή υποψηφιότητα. Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας Κασσελάκη, μια σημαντική ομάδα στελεχών, με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη, συνεδρίασε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της επιθετικής κίνησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομα της κυρίας Γεροβασίλη είναι αυτό που συμφωνήθηκε ομόφωνα να τεθεί απέναντι στον κ. Κασσελάκη. Είναι πρόσωπο με κύρος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σημαντική κοινοβουλευτική εμπειρία, έχει παίξει κατά καιρούς ισορροπιστικό ρόλο και είναι σε απευθείας επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Για την ακρίβεια είναι σε πλήρη ταύτιση με τον πρώην πρωθυπουργό, άλλωστε αποτελεί διαχρονικά, μαζί με τον κ. Φλαμπουράρη, τους δυο πιο σταθερούς συνομιλητές του.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τα πρόσωπα-κλειδιά θα συσπειρωθούν υπέρ της υποψηφιότητας Γεροβασίλη. Το πρώτο από αυτά τα πρόσωπα είναι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος φαίνεται να πατάει σε δύο βάρκες κατά τις τελευταίες ημέρες. Από τη μία έχει σπείρει τον σπόρο της αμφισβήτησης του Κασσελάκη και από την άλλη έχει σταθεί δίπλα στην Πολιτική Γραμματεία, αποτρέποντας κάθε εξέλιξη που θα μπορούσε να αποβεί σε βάρος του Κασσελάκη. Η στάση του Παππά θα είναι από τις πιο καθοριστικές για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, καθώς επηρεάζει σημαντικό μέρος της βάσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

στον κατάλογο τον κρίσιμων στελεχών που θα βρεθούν απέναντι στον Κασσελάκη, στο πλευρό της κυρίας Γεροβασίλη, συμπεριλαμβάνονται ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιώργος Τσίπρας κ.ά. Κοντά στην κ. Γεροβασίλη φέρεται και ο Σωκράτης Φάμελλος. Επιπλέον, από τη στιγμή που ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν θα είναι υποψήφιος, είναι προφανές ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα της κυρίας Γεροβασίλη, με την οποία συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Ο “άγνωστος Χ” των τελευταίων ημερών περιλαμβάνει τον Παύλο Πολάκη. Έχει κάνει ασυνεπείς κινήσεις και δεν είναι ακόμη σαφές αν θα αμφισβητήσει τον κ. Κασσελάκη, τον οποίο υποστήριξε φανατικά το περασμένο καλοκαίρι, στην εσωκομματική διαδικασία. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο κ. Πολάκης έχει σημαντική επιρροή στην κομματική βάση, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε πολύ κακές προσωπικές σχέσεις με την κ. Γεροβασίλη. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πολύ δύσκολο να στηρίξει εκ νέου τον κ. Κασσελάκη. Μετά τη θεαματική παρέμβαση Τσίπρα, προφανώς θα χάσει κάποια από τα στελέχη που τον στήριξαν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απρόβλεπτες. Το κόμμα είναι βαθιά διχασμένο και η αντίδραση της βάσης την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του κόμματος δείχνει πόσο ρευστή είναι η κατάσταση και πόσο πιθανές είναι νέες διασπάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments