SPOTLIGHTS

Τουρισμός: Αισιόδοξο το φετινό καλοκαίρι – Σχεδόν πλήρης όλα τα νησιά

Τουρισμός: Αισιόδοξο το φετινό καλοκαίρι – Σχεδόν πλήρης όλα τα νησιά

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com

Μεγάλη ζήτηση η χώρα μας και φέτος

Πριν καλά – καλά μπούμε στην άνοιξη, όλα τα στοιχεία δείχνουν πρώιμο «καλοκαίρι» για τον Τουρισμό και ενισχύουν την πεποίθηση ότι στο τέλος της διαδρομής το… κοντέρ μπορεί να «γράψει» ακόμα και 23 δισ. ευρώ. Ξεκινώντας από την αλήθεια των αριθμών, ο πρώτος μήνας του χρόνου «έκλεισε» με διακίνηση 2.406.801 επιβατών στα αεροδρόμια της χώρας κι αυτό συνεπάγεται αύξηση 8,9% σε σύγκριση με πέρσι. Όσο για τον αριθμό των πτήσεων, η αύξηση είναι της τάξης του 2%.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα στοιχεία της ΥΠΑ, που μαρτυρούν την ανοδική τάση. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Eurocontrol, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που είδαν αύξηση στον αριθμό των πτήσεων κατά την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια αύξηση 6% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023.

Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι, όμως, τα στοιχεία από το Airdata Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, καθώς ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων ως και το Μάρτιο είναι αυξημένος κατά 16,6% σε σχέση με πέρσι. Αν πάμε, μάλιστα, μήνα- μήνα, θα δούμε ότι μετά τη λογική κάμψη της κίνησης μετά τις γιορτές, η τάση είναι ανοδική, δείγμα του ότι η αγορά «ζεσταίνεται» για τα καλά. Ήδη, ο προγραμματισμός για την 3η εβδομάδα του Μαρτίου δείχνει 242.584 θέσεις, δηλαδή περίπου 34.000 παραπάνω από την τρέχουσα εβδομάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού, ο ευρωπαϊκός τουρισμός πλησίασε τα επίπεδα προ πανδημίας το τελευταίο τρίμηνο του 2023, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από την πληθωρική ένταση κι αυτό αν μη τι άλλο δείχνει ότι από τη στιγμή που οι τσέπες των καταναλωτών άντεξαν, οι φετινές επιδόσεις μπορούν να είναι καλλίτερες.

Όπως επισημαίνει το Greek Hotelier, τα στοιχεία δείχνουν μια ανθεκτική ζήτηση για ταξίδια σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024. Σημειωτέο ότι η ανάκαμψη τροφοδοτείται από ισχυρά εσωτερικά ταξίδια στην Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Κι αυτό ακριβώς πιστοποιούν τα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα.

Από τα 9 δισ. ευρώ εισπράξεων, που προήλθαν από Ευρωπαίους επισκέπτες το 2023, τα 3,6 δισ. ευρώ είχαν γερμανικό «χρώμα», με αύξηση 9,5% σε σχέση με το 2022 κι αυτό αν μη τι άλλο λέει πολλά.

Οι Γερμανοί δείχνουν το δρόμο με εκτίναξη των αεροπορικών θέσεων

Η εφημερίδα Münchner Merkur ανέφερε, μάλιστα, ότι οι Γερμανοί, που δαπάνησαν πέρσι για διακοπές περισσότερα από ποτέ, τα περισσότερα τα «άφησαν» στην Ελλάδα. Το 2022, οι Γερμανοί ξόδεψαν κατά μέσο όρο 1.538 ευρώ για τις διακοπές τους, καταγράφοντας ρεκόρ, σύμφωνα με το Ίδρυμα ΒΑΤ. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 1.357 ευρώ του 2022. Αυτό σημαίνει ότι μια τετραμελής οικογένεια πλήρωσε πάνω από 6.000 ευρώ για ένα ταξίδι το 2023. Οι Γερμανοί παραθεριστές δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα για διακοπές στην Ελλάδα, κατά μέσο όρο 1.755 ευρώ, με την Ισπανία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 1.663 ευρώ.

Ήδη, ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων για τη φετινή σεζόν, δείχνει αύξηση 31,7% από τη Γερμανία, ενώ οι κρατήσεις παρουσιάζονται αυξημένες κατά 3,6%.

Δεν είναι, όμως, μόνο η Γερμανία που δείχνει το δρόμο. Από κοντά ακολουθούν και οι Βρετανοί, με αύξηση των αεροπορικών κρατήσεων κατά 38,1%, οι Ολλανδοί με αύξηση 9,1%, οι Ιταλοί με αύξηση 11,2%. Η δημοφιλής ιταλική ταξιδιωτική ιστοσελίδα My Greek Salad δημοσίευσε, μάλιστα, έναν κατάλογο με τα πέντε καλύτερα ελληνικά νησιά για πρόταση γάμου, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των Ιταλών ταξιδιωτών. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Σκόπελος, ακολουθούμενη από τη Σίφνο, τους Λειψούς, την Ίο και την Κάρπαθο.

Καλά είναι τα νέα κι από τις περιφερειακές αγορές. Σύμφωνα με το Greek Hotelier, η νέα χρονιά ξεκινά με καλές προοπτικές για τις αφίξεις από Ιρλανδία προς Ελλάδα, μετά την ισχυρή περσινή άνοδο (+33%), που σημείωσαν οι αεροπορικές αφίξεις από το Δουβλίνο. Η ανοδική αυτή τάση αναμένεται αυξημένη και φέτος, καθώς προγραμματίζονται νέα αεροπορικά δρομολόγια προς Ηράκλειο, Ρόδο και Ζάκυνθο.

Ως «κλειδί» χαρακτηρίζεται και για τη φετινή σεζόν το «ρεύμα» από τις ΗΠΑ. Αν και οι Αμερικανοί αποφεύγουν συνήθως τις περιοχές που κατά αυτούς είναι υψηλής επικινδυνότητας, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή δεν έχει αποθαρρύνει τα ταξίδια προς τη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό ότι ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων εμφανίζεται αυξημένος κατά 10,2% σε σχέση με πέρσι, ενώ και οι κρατήσεις είναι 3,2% περισσότερες. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 έφτασαν στην Ελλάδα περίπου 320 χιλιάδες περισσότεροι Αμερικανοί επισκέπτες και «άφησαν» 1,367 δισ ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments