Πολιτική

Ροντέο το Συνέδριο: Εκλογές τέλος – Μεγαλώνει το εσωκομματικό χάσμα

Ροντέο το Συνέδριο: Εκλογές τέλος – Μεγαλώνει το εσωκομματικό χάσμα

Πηγή Φωτογραφίας: [367485] 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Δεν προσφεύγουν στις κάλπες για εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις καταγράφονται στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την τέταρτη ημέρα, με τη διαδικασία να τινάζεται στον αέρα λίγο πριν την ολοκλήρωση των ομιλιών και την έναρξη των ψηφοφοριών.

Μετά τη σκληρή κόντρα Όλγας Γεροβασίλη και Στέφανου Κασσελάκη σε ζωντανή μετάδοση μετάδοση, δεν θα γίνουν εκλογές για πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.  Σε σύγχυση  βρίσκονται αρκετοί σύνεδροι, ενώ παρασκηνιακά γίνονται έντονες διεργασίες.

Ο πρόεδρος του κόμματος στην ομιλία του είχε επιμείνει στην πρόταση για εκλογές στις 10 Μαρτίου λέγοντας ότι θα σεβαστεί όποια απόφαση λάβουν οι σύνεδροι. «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Κάντε την καρδιά σας πέτρα, κάντε ένα κουράγιο. Πάμε σε εκλογές 10 Μαρτίου για ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς μαχαιρώματα και ασφυκτικές προθεσμίες. Όσον αφορά εμένα, ήμουν πάντα καθαρός απέναντί σας: Εκλογές 10 Μαρτίου και άμεσες καταστατικές αλλαγές. Πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι. Προσπάθησα από την πρώτη μέρα με όλους και με όλες. Μπορώ να γίνω πρόεδρος στις 10 Μαρτίου με ορίζοντα εθνικών εκλογών. Δεν μπορώ να αγνοήσω την έκκληση του ιστορικού ηγέτη του κόμματος», είπε αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια, η Όλγα Γεροβασίλη απευθυνόμενη στον Στέφανο Κασσελάκη, δήλωσε τα εξής: «Αγαπητέ Στέφανε, στην αρχική σου ομιλία είπες “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”. Αν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ. Αλλιώς, εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το Καταστατικό του κόμματος. Περιμένω», δήλωσε.

«Στην Αριστερά -δεν ξέρω αν εννοούμε το ίδιο- λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Όποιος νόμισε ότι μπορεί να το έχει αυτό, κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που εσύ πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 μέρες, κάντες μόνος σου και να δούμε τι θα πάρεις», πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη.

«Δεν είστε σκάκι», απάντησε αμέσως ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το προεδρείο, λοιπόν, έθεσε προς ενδεικτική ψηφοφορία την πρόταση αυτή με τους συνέδρους – δια της ανάτασης των καρτελών τους – να φαίνεται πως την εγκρίνουν συντριπτικά σε ποσοστό κατά εκτιμήσεις περίπου 70% ή 80%. Εκείνη τη στιγμή, ανέβηκε στο βήμα ο Στέφανος Κασσελάκης και αποσύροντας ουσιαστικά τη δική του πρόταση είπε ότι «δεν πάμε σε εκλογές» και ότι «οι μάσκες έπεσαν». Η κάθε πλευρά, όμως, ερμηνεύει διαφορετικά τα γεγονότα.

Το συνέδριο τινάχτηκε στον αέρα, ωστόσο οι εργασίες συνεχίστηκαν αν και τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στο παρασκήνιο και στις δηλώσεις στελεχών, κύκλων, προεδρείου πρωτίστως για να καταλάβουν τι έγινε, αλλά και το γιατί.

Από την πλευρά του Στεφάνου Κασσελάκη το πρώτο σχόλιο ήταν ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Όλγα Γεροβασίλη δεν ήθελε εκλογές, από την στιγμή που είπε πως δεν θα κατέβαινε στις εκλογές της 10ης Μαρτίου.

Η εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι το Συνέδριο «αποφάνθηκε ότι έχουμε πρόεδρο ομόθυμα και ομόφωνα και δεν χρειάζονται εκλογές και προχωράμε για τις επόμενες μάχες και πάμε για αλλαγές. Ως προς το διαδικαστικό ήταν ξεκάθαρο ότι θα πηγαίναμε σε εκλογές στις 10 Μαρτίου και ότι η Όλγα Γεροβασίλη αρνήθηκε εκείνη την ημερομηνία. Παρήλθε, λοιπόν, το ζήτημα».

Διαφορετικές ερμηνείες

Το ρήγμα, ωστόσο, ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει και διευρύνεται, δεδομένου ότι ούτε η πλευρά Κασσελάκη, ούτε η πλευρά Γεροβασίλη αποδέχεται πως υποχώρησε πολιτικά.

«Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά» ήταν το πρώτο σχόλιο από την πλευρά της Όλγας Γεροβασίλη. «Το Συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα”.

Από την πλευρά της, η πτέρυγα υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, πάντως, υποστηρίζει πως άπαξ και η Όλγα Γεροβασίλη δεν δέχτηκε το αίτημα Κασσελάκη για εκλογές στις 10 Μαρτίου, τότε η πρότασή της, όπως λένε, επί της ουσίας αποσύρθηκε με τη φράση της «Στέφανε αν θες εκλογές στις 10 Μαρτίου κάν’ τες μόνος σου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments