Τεχνολογία

H Nvidia έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου σε χρηματιστηριακή αξία

H Nvidia έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου σε χρηματιστηριακή αξία

Πηγή Φωτογραφίας: nvidianews.nvidia.com

Τα πανάκριβα τσιπ της εταιρείας για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης παραδίδονται με θωρακισμένα αυτοκίνητα.

Η Nvidia χρειάστηκε 24 χρόνια ως δημόσια εταιρεία για να φτάσει η αποτίμησή της στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Χάρη στον ρόλο του κατασκευαστή ημιαγωγών στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, η εταιρεία πλησιάζει στην προσθήκη ενός δεύτερου τρισεκατομμυρίου σε μόλις οκτώ μήνες.

Με χρηματιστηριακή αξία 1,966 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή, η Nvidia είναι η τρίτη πολυτιμότερη εταιρεία στις ΗΠΑ (μετά τη Microsoft και την Apple) και η τέταρτη παγκοσμίως (μετά τη Saudi Aramco στην τρίτη θέση).

Το ταξίδι μπορεί είχε ξεκινήσει σε ένα εστιατόριο Denny’s το 1993, αλλά έχει επιταχυνθεί από την κυριαρχία τις Nvidia στις GPU, ή μονάδες επεξεργασίας γραφικών. Αυτά τα τσιπ, αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων το καθένα, έχουν γίνει ένα σπάνιο, πολύτιμο εμπόρευμα.

Η Nvidia εκτιμάται ότι έχει περισσότερο από το 80% της αγοράς. Η αδηφάγα ζήτηση έχει ξεπεράσει την παραγωγή και ώθησε τους ανταγωνιστές να αναπτυχθούν σε αντίπαλες μάρκες. Η ικανότητα ασφάλειας των GPU καθορίζει πόσο γρήγορα μπορούν οι εταιρείες να αναπτύσουν νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Οι εταιρείες διαφημίζουν την πρόσβασή τους σε GPU για την πρόσληψη εργαζομένων στην τεχνητή νοημοσύνη και τα τσιπ έχουν χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για την υποστήριξη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δανεισμό.

Τα τσιπ είναι τόσο πολύτιμα που παραδίδονται στην εταιρεία δικτύωσης Cisco Systems με θωρακισμένο αυτοκίνητο, δήλωσε ο Fletcher Previn, επικεφαλής πληροφοριών της Cisco αξιωματικός, στο CIO Network Summit της Wall Street Journal αυτό το μήνα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Nvidia μπορεί να κατασκευάσει περίπου 1,2 εκατομμύρια τσιπ ετησίως, αλλά η ικανοποίηση της ζήτησης έχει γίνει δύσκολη. Η Nvidia σχεδιάζει τα τσιπ και συνάπτει συμβόλαια την παραγωγή τους στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., η οποία έχει τρέξει σε ένα σημείο συμφόρησης σε μεταγενέστερα στάδια της διαδικασίας κατασκευής ρινισμάτων όπου κομμάτια πυριτίου συναρμολογούνται σε ένα τελικό τσιπ, σύμφωνα με τη WSJ.

Η Advanced Micro Devices έχει αρχίσει να πωλεί τσιπ που στοχεύουν να ανταγωνιστούν την Νvidia. Οι προσφορές και τα έργα της Nvidia για πωλήσεις αυτών των τσιπ υπολογίζονται σε περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια αυτό το έτος. Ο Βρετανός σχεδιαστής τσιπ Arm Holdings έχει διαλαλήσει τη χρησιμότητα του τσιπ για AI και η Intel έχει αρχίσει να πωλεί κεντρικές μονάδες επεξεργασίας που μπορούν να χειριστούν υπολογισμούς AI.

Υπάρχει επίσης μια σειρά από νεοσύστατες επιχειρήσεις που κατασκευάζουν τσιπ AI. Και μεγάλες cloud-computing εταιρείες όπως η Google και η Amazon δημιουργούν εσωτερικά τσιπ AI. Η Microsoft παρουσίασε το πρώτο της τσιπ AI, που ονομάζεται Maia 100, τον Νοέμβριο.

Δύσκολος αντίπαλος

Πολλοί αναλυτές και στελέχη της βιομηχανίας λένε ότι τα πλεονεκτήματα της Nvidia δεν μπορούν εύκολα να «διαβρωθούν» από τον ανταγωνισμό, χάρη στο βάθος και την πολυπλοκότητα του λογισμικού

Αλλά ο Andrew Ng, πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης που διαχειρίζεται το AI Fund, δήλωσε ότι η AMD και η Intel έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη ανταγωνιστικού λογισμικού για συστήματα που ταιριάζουν με τσιπ που τροφοδοτούν AI.

«Νομίζω ότι σε ένα χρόνο περίπου η κατάσταση με την έλλειψη ημιαγωγών θα είναι πολύ καλύτερη», είπε στο συνέδριο CIO του περιοδικού.

Πηγή: OT.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments