Γεωπολιτικά

HΠA: Τι έμαθε το Πεντάγωνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία

HΠA: Τι έμαθε το Πεντάγωνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: el.wikipedia.org

Η χερσαία σύγκρουση στην Ευρώπη που οδήγησε μέχρι τώρα σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες αποκάλυψε ότι οι υπολογισμοί των ΗΠΑ στο πεδίο της μάχης πρέπει να βελτιωθούν. Ο πόλεμος αλλάζει διαρκώς και η Washington Post στέκεται στα συμπεράσματα από τις διετείς εχθροπραξίες για τους αμερικανούς στρατηγούς

Η συμπλήρωση δύο ετών (στις 24/2) από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, αποτελεί την αφορμή για σειρά γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών αναλύσεων στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, καθώς και για τη διατύπωση εκτιμήσεων για την πορεία του πολέμου από εδώ και εμπρός. Μια διαφορετική οπτική γωνία παρουσιάζει -μεταξύ πολλών αναφορών στην επέτειο- η Washington Post, εστιάζοντας στις εξελίξεις και τα συμπεράσματα για τη φύση του σύγχρονου πολέμου που άντλησε ως τώρα το αμερικανικό Πεντάγωνο. Διότι μπορεί οι ΗΠΑ να μην έστειλαν στρατιώτες στο μέτωπο, αλλά παρακολούθησαν από πολύ κοντά τη σύγκρουση παρέχοντας, όπλα, χρήματα και τεχνογνωσία στο Κίεβο. Στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο διαπιστευμένος συντάκτης για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Αλεξ Χόρτον, κάνει λόγος για μια εκτεταμένη αναθεώρηση της προσέγγισής του Πενταγώνου στις πολεμικές επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα και της ουκρανικής εμπειρίας. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επικεντρώνονται τώρα στην προετοιμασία και τα σενάρια για μια ευρεία σύγκρουση με αντιπάλους όπως η Ρωσία ή η Κίνα. Στην Ουκρανία ο πόλεμος εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και στις δύο πλευρές και χωρίς να διαφαίνεται ακόμη τέλος. Η WP τονίζει ότι οι υπολογισμοί του Πενταγώνου στο πεδίο της μάχης έχουν αλλάξει ριζικά κατά τα χρόνια που μεσολάβησαν από την τελευταία φορά που ανέπτυξε δυνάμεις σε μεγάλους αριθμούς. «Τα όπλα ακριβείας, οι στόλοι μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η ψηφιακή επιτήρηση μπορούν να φτάσουν πολύ πέρα από τις γραμμές του μετώπου, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο το προσωπικό όπου κι αν βρίσκεται» σημειώνει ο Χόρτον. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Ο ίδιος επικαλείται μια απόρρητη μελέτη διάρκειας ενός έτους σχετικά με τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι 20 αξιωματικοί που εκπόνησαν τη μελέτη εξέτασαν πέντε τομείς: ελιγμοί εδάφους, αεροπορική ισχύς, πόλεμος πληροφοριών, διατήρηση και ανάπτυξη δυνάμεων και ικανότητα πυρός μεγάλου βεληνεκούς. «Ο χαρακτήρας του πολέμου αλλάζει» δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας που τονίζει την αξία που έχουν «τα μαθήματα που πήραμε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία». 

«Η σύγκρουση στην Ευρώπη έχει αμφισβητήσει βασικές παραδοχές. Ο πόλεμος έχει μετατραπεί σε μια μάχη φθοράς με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να καταβάλει την άλλη, ένα μοντέλο που θεωρείτο αναχρονιστικό», δήλωσε η Στέισι Πετιτζόν διευθύντρια του αμυντικού προγράμματος στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. Τα νέα δεδομένα έχουν περιπλέξει τη μακροχρόνια πεποίθηση του Πενταγώνου ότι τα ακριβά όπλα ακριβείας είναι κρίσιμης σημασίας για τη νίκη, προσθέτει η Πετιτζόν. Η ίδια εξηγεί ότι τα πυρομαχικά με καθοδήγηση GPS που δόθηκαν στην Ουκρανία αποδείχθηκαν ευάλωτα σε ηλεκτρονικές παρεμβολές. Ο στρατός του Κιέβου προσαρμόστηκε συνδυάζοντας παλαιότερα μη κατευθυνόμενα όπλα πυροβολικού με αισθητήρες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπίζουν στόχους και να βελτιώνουν τις βολές. «Οι στρατιωτικοί διοικητές των ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι το έχουν προσέξει» σχολιάζει η αναλύτρια του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. «Η Ουκρανία έχει αποδείξει ότι όλα όσα κάνουν τα αμερικανικά στρατεύματα στο πεδίο της μάχης -από τον σχεδιασμό των αποστολών και τις περιπολίες μέχρι την τεχνολογία στην οποία στηρίζεται σχεδόν κάθε στρατιωτική αποστολή- πρέπει να επανεξεταστούν» αναφέρουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ στην Washington Post. Στο Φορτ Ιργουιν, στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας, βρίσκεται το Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και ένα από τα δύο πεδία βολής του στρατού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα στρατεύματα βελτιώνουν εκεί τις τακτικές τους και προετοιμάζονται για αποστολές. Ο χώρος εκπαίδευσης είναι ένα κομμάτι ερήμου. Τα προηγούμενα χρόνια, η εγκατάσταση αναπαριστούσε αυτό που οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τώρα οι γραμμές χαρακωμάτων κάνουν ζιγκ-ζαγκ σε θέσεις που προορίζονται να μιμηθούν το πεδίο μάχης στην Ουκρανία, τονίζει η αμερικανική εφημερίδα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι στρατιώτες συμμετείχαν σε ασκήσεις προσομοίωσης των μαχών της Ουκρανίας .

Στο πραγματικό μέτωπο της Ουκρανίας, ο ρωσικός και ο ουκρανικός στρατός γεμίζουν τον ουρανό με επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είναι φθηνά και μπορούν να παρακάμπτουν τον εντοπισμό. Η ευρεία χρήση τους έχει αναγκάσει τους αμερικανούς στρατηγούς να εξετάσουν δικές τους ασκήσεις πού υπάρχουν κενά στις δυνατότητές τους. Οπως υπογραμμίζει ο Χορτον στη Washington Post, «στις πρόσφατες αμερικανικές συγκρούσεις χρησιμοποιήθηκαν μεγάλα, ακριβά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για αποστολές που ενορχηστρώνονται σε πολύ ανώτερα επίπεδα διοίκησης. Αντίθετα, στην Ουκρανία η στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει δυνατότητες επιτήρησης και επίθεσης στα χέρια μεμονωμένων στρατιωτών. Πρόκειται για έναν βαθμό αυτονομία σε μικρές μονάδες που ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί τώρα να μιμηθεί». Κάπως έτσι, η διάδοση της φθηνής και προσβάσιμης τεχνολογίας έχει δημιουργήσει μια νέα επείγουσα ανάγκη στο Πεντάγωνο για την ανάπτυξη και την εφαρμογή καλύτερων συστημάτων καταπολέμησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Στην Ιορδανία, τον περασμένο μήνα, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά τη συντριβή ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα με αξιωματούχους, πιθανότατα πέρασε απαρατήρητο στον χώρο διαμονής τους. «Μαθαίνουμε από το πεδίο της μάχης -ειδικά στην Ουκρανία- ότι η εναέρια αναγνώριση έχει αλλάξει ριζικά”, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Ράντι Τζορτζ. Σύμφωνα με τη Washington Post, οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν υπό απειλή στη Μέση Ανατολή και τα στρατεύματα εκεί εξακολουθούν να τοποθετούνται -και να δέχονται επιθέσεις- στις ίδιες βάσεις που κατείχαν οι προκάτοχοί τους πριν από χρόνια. Ωστόσο το όλο σύστημα εκπαίδευσης μοιάζει ακόμα προσαρμοσμένο σε παλαιότερες προτεραιότητες που ακολούθησαν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Για παράδειγμα, στο Φορτ Τζόνσον, το κέντρο υποδοχής στρατιωτών στη δυτική Λουιζιάνα έχει τρία ψηφιακά ρολόγια στον τοίχο. Το ένα δείχνει την τοπική ώρα. Τα άλλα δείχνουν την ώρα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Η Στέισι Πετιτζόν, το στέλεχος του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, αναγνωρίζει ότι ο αμερικανικός και ο ουκρανικός στρατός λειτουργούν διαφορετικά, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα συμπεράσματα από τον πόλεμο με τη Ρωσία μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμα. Σημειώνει παράλληλα ότι ορισμένοι αμερικανοί στρατηγοί με τους οποίους μίλησε φάνηκαν επιφυλακτικοί ως προς την ιδέα ότι υπάρχουν πολλά να μάθουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κατά τη γνώμη της, με αυτό τον τρόπο «υποτιμούν ο πώς έχει αλλάξει η φύση του πολέμου», επιμένοντας σε μια επικίνδυνη υπόθεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απλώς θα τα πήγαιναν καλύτερα σε παρόμοιες συνθήκες. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments