Γεωπολιτικά

Η Δύση προσπάθησε να συντρίψει την οικονομία της Ρωσίας: Γιατί δεν λειτούργησε;

Η Δύση προσπάθησε να συντρίψει την οικονομία της Ρωσίας: Γιατί δεν λειτούργησε;

Πηγή Φωτογραφίας: FILE - Russian President Vladimir Putin speaks to Governor of Magadan Region Sergey Nosov via videoconference at the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, on Oct. 21, 2022. The International Criminal Court said Friday, March 17, 2023 it has issued an arrest warrant for Russian President Vladimir Putin for war crimes because of his alleged involvement in abductions of children from Ukraine. (Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Από ένα ανεφάρμοστο ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου μέχρι τις αδίστακτες χώρες που συνεργάζονται, η Μόσχα εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες της Δύσης

Έσοδα από πετρέλαιο: κομμένα. Τα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών: παγωμένα. Πρόσβαση σε όπλα: πνιγμένος. Η Ρωσία αντιμετώπισε ένα ιστορικό πλήγμα κυρώσεων από την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και όχι μόνο από τότε που ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Οι τιμωρίες, κυρίως οικονομικές κυρώσεις, σχεδιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό για να στραγγίσουν τα ταμεία της Ρωσίας. αγωνίζεται να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο του. Και έχει υποσχεθεί περισσότερος πόνος καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ αποκάλυψαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα, ορισμένες από τις οποίες συνδέονται με τον θάνατο του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά, η οικονομία της Ρωσίας έχει ανακάμψει. Τα εργοστάσιά της βουίζουν, οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της είναι σχετικά υψηλές και οι άνθρωποι της εργάζονται σε ένα μετασκευασμένο σύστημα για να είναι όλα για τον πόλεμο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εν τω μεταξύ, εμφανίζεται σταθερά επικεφαλής του Κρεμλίνου, παρά τις ελπίδες ότι η ελίτ της Ρωσίας θα στραφεί εναντίον του καθώς η οικονομική πίεση αυξανόταν.

Γιατί τα διεθνή πέναλτι δεν έριξαν τη Ρωσία από την Ουκρανία; Η απάντηση συχνά οφείλεται σε δύο παράγοντες: την πολιτική βούληση και την τεχνική ικανότητα. Απαιτούνται νομικοί, οικονομικοί και ακόμη και στρατιωτικοί πόροι για την επιβολή των διαφόρων τιμωριών – είτε πρόκειται για την απόκρουση μηνύσεων από Ρώσους πολίτες των οποίων τα χρήματα έχουν παγώσει είτε για τη στελέχωση επιθεωρητών σε εμπορικά λιμάνια.

Αλλά οι χώρες που επιδιώκουν την εκστρατεία δεν έχουν πάντα την ίδια εστίαση, τα οικονομικά ή τους ίδιους κανόνες, με αποτέλεσμα η επιβολή να είναι ασαφής μεταξύ των συμμάχων.

Η πολιτική περιπλέκει περαιτέρω την εξίσωση: Είναι δύσκολο για μια κυβέρνηση να πιέσει μια άλλη να σταματήσει να αγοράζει ρωσικά προϊόντα, εάν χρειάζεται τη συνεργασία αυτής της χώρας σε άλλα μέτωπα. Η Ουάσιγκτον δεν θέλει να οπλίσει δυνατά έναν πιθανό εταίρο ενάντια στην Κίνα όπως η Ινδία. Οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να αποξενώσουν την Τουρκία στη Μέση Ανατολή.

«Οι κυρώσεις και τα άλλα οικονομικά μέτρα από μόνα τους δεν πρόκειται να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Κιμ Ντόνοβαν, αναλυτής της οικονομικής πολιτιστικής τέχνη της δεξαμενής σκέψης του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον. «Πρέπει να διαχειριστούμε τις προσδοκίες μας για το τι μπορούν να επιτύχουν αυτά τα εργαλεία βραχυπρόθεσμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments