Πολιτική

Ανδρουλάκης: Γίνονται συνταγματικοί ακροβατισμοί για να γίνει διευθέτηση συμφερόντων

Ανδρουλάκης: Γίνονται συνταγματικοί ακροβατισμοί για να γίνει διευθέτηση συμφερόντων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Ως προς την ακρίβεια, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για να υπογραμμίσει την κυβερνητική αποτυχία

Ως προς την ακρίβεια, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για να υπογραμμίσει την κυβερνητική αποτυχία

Στο πλαίσιο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ 100,3 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων και απάντησε στην κυβερνητική κριτική.

«Η προηγούμενη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας ήταν: “κλείστε τα μάτια και ψηφίστε Νέα Δημοκρατία, γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ”. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει και ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ που είναι μία αξιόπιστη προοδευτική λύση, δεν τρομοκρατεί διότι έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουν βρει ένα νέο αφήγημα. Ότι δήθεν το ΠΑΣΟΚ είναι ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που θέλω να πω στον κ. Γεωργιάδη είναι ότι το ΕΣΥ -αυτό που αποδομούν ο ίδιος και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια- ιδρύθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Μείωσε τις ανισότητες και αυτή είναι η αγωνία μας: να αναγεννήσουμε το ΕΣΥ» .

«Ρωτώ τους ακροατές: ένα νοσοκομείο όπου από τα έξι πρωινά χειρουργεία λειτουργούν τα τρία, γιατί δεν έχει αναισθησιολόγους και λοιπό προσωπικό, πώς θα κάνει απογευματινά χειρουργεία; Εμείς δεν διαφωνούμε με το ολοήμερο χειρουργείο. Είμαστε θετικοί, είναι στο πρόγραμμά μας εξάλλου. Επειδή ο κ. Γεωργιάδης μιλάει πολύ και μάλλον ξεχνάει τι λέει, ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε πει ότι αυτά για να γίνουν, πιθανώς να χρειάζονται και ιδιώτες ιατροί. Άρα, σε μερικούς μήνες θα μας πει ότι το σύστημα δεν μπορεί να έχει και απογευματινά χειρουργεία χωρίς αναστολή κάποιων πρωινών, συνεπώς να βάλουμε και ιδιώτες ιατρούς στο σύστημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ήδη ιδιωτικοποιούν την υγεία» επισήμανε και πρόσθεσε: «Υποστηρίζουν ότι είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Η κα. Παγώνη που είπε τα ίδια με μένα, είναι και εκείνη ΣΥΡΙΖΑ;»

Ο κ. Ανδρουλάκης θύμισε μάλιστα τι προέβλεπε ο νόμος του 2001 για τα απογευματινά χειρουργεία. «Τότε το αντίτιμο οριζόταν στα 100-150 ευρώ και μάλιστα ένα τμήμα αυτού του αντιτίμου επέστρεφε στο ΕΣΥ. Δηλαδή, επανεπενδυόταν. Τώρα είναι πολλαπλάσιο, όταν ήδη πληρώνουμε πάρα πολλά από την τσέπη μας. Θέλω να συγκρίνετε μισθούς τότε και τώρα και το αντίστοιχο αντίτιμο για να καταλάβετε τη διαφορά» ανέφερε.

Ως προς την ακρίβεια, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για να υπογραμμίσει την κυβερνητική αποτυχία.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι “βάλαμε την ακρίβεια πίσω μας”, στις 23/01/23. Στις 19/05/23 τον ρωτούν ξανά οι δημοσιογράφοι τι θα γίνει με την ακρίβεια, και απάντησε και τότε πως “τα δύσκολα είναι πίσω μας”. Στις 19/02/24, ετέθη η ίδια ερώτηση τι συμβαίνει με την ακρίβεια. “Είναι πίσω μας η ακρίβεια” επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης και την ίδια ώρα ο ελληνικός λαός βιώνει σωρευμένη ακρίβεια,30% στα βασικά αγαθά. Όλα έχουν ένα όριο» τόνισε.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε: «Η θέση είναι ίδια και δεν έχει αλλάξει. Συμφωνούμε – και το λέω και σήμερα από εδώ – να γίνουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά, -υπογραμμίζω μη κερδοσκοπικά-, με αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως είναι η θέση του προγράμματός μας. Αυτό έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό λέει το πρόγραμμά μας τα τελευταία χρόνια, αυτό λέω κι εγώ. Αυτή είναι η θέση μας. Τα μεγαλύτερα μη κρατικά παγκοσμίως πανεπιστήμια ποια είναι; Είναι ιδιωτικά; Όχι. Το Χάρβαρντ, το Γέιλ, η Οξφόρδη; Τα μεγαλύτερα παγκοσμίως πανεπιστήμια είναι μη κρατικά μη κερδοσκοπικά γιατί επανεπενδύουν τους τεράστιους πόρους τους. Τι κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία; Ένα fund κι ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα συνεργαστούν, -λένε-, για να κάνουν δήθεν ένα μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα. Μα, ποιον κοροϊδεύουν;» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης υποσημειώνοντας την πρόβλεψη του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για κερδοσκοπικό μητρικό εταιρικό σχήμα.

«Εμείς κάναμε ειδική εκδήλωση και διάλογο με πρυτάνεις, φοιτητές, με την κοινωνία των πολιτών. Έτσι φτάσαμε σε αυτήν τη θέση. Η Νέα Δημοκρατία κάνει διευθέτηση συμφερόντων. Εκμεταλλεύονται, επιπλέον, ότι πρέπει επιτέλους να γίνει. Συμφωνούμε. Να γίνει σύννομα με το Σύνταγμα. Δηλαδή, να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16 και να επιτρέπονται – όχι να απαγορεύονται, εμείς είμαστε σοσιαλδημοκράτες, συνδιαμορφωτές-. Δηλαδή να συνδιαμορφώσουμε την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να επιτρέπονται τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά» συμπλήρωσε.

«Το Anatolia δεν είναι ένα πάρα πολύ καλό ίδρυμα; Το Deree, μαζί με το Alba, δεν είναι πολύ καλά; Ο νόμος του κ. Πιερρακάκη τους λέει: “αν θέλετε να μπείτε στο παιχνίδι των πανεπιστημίων, βρείτε ένα ξένο σύστημα για να μπείτε μέσα”. Αυτή τη στιγμή γίνονται συνταγματικοί ακροβατισμοί για να γίνει διευθέτηση συμφερόντων. Συνένοχο το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι. Δεν περίμενα αυτήν τη ρύθμιση, που είναι εξόφθαλμα διευθέτηση συμφερόντων. Περίμενα κάτι πιο στέρεο και αντικειμενικό. Εγώ είμαι υπουργός για να το αλλάξω; Εγώ βρήκα αυτά τα συμφέροντα να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα; Εγώ τους είπα πριν από ένα χρόνο να πάνε να πάρουν οικόπεδα και ΙΕΚ για να είναι έτοιμοι; Είμαστε σε άλλη χώρα;».

«Το πολιτικό σύστημα του λαϊκισμού κούρασε. Δεν συμμετέχω σε αυτόν τον λαϊκισμό. Λέω ξεκάθαρα: όχι στην ακινησία, ναι στην αναθεώρηση αλλά να γίνει με τέτοιο τρόπο που το δημόσιο πανεπιστήμιο να είναι προτεραιότητα. Στην Κύπρο, το 46% των φοιτητών φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν. Άρα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως επιχειρηματολογεί ο Υπουργός. Και κάτι τελευταίο: στην Ευρώπη το 85% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Το υπόλοιπο 10% σε μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά. Τα ιδιωτικά είναι ελάχιστα και παντελώς άγνωστα. Να το λέμε λοιπόν αυτό για να ξέρουμε που πάει την παιδεία η Νέα Δημοκρατία, την πάει εκεί που έχει πάει και την υγεία, στην απαξίωση, στις ανισότητες κι εμείς επειδή έχουμε μια άλλη ιδεολογία δεν μπορούμε να περπατήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Θίγοντας το οξύ στεγαστικό πρόβλημα, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την πρόταση, που διατύπωσε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι Golden VISA ακινήτων, να μπορούν να το διαθέτουν είτε για μακροχρόνια μίσθωση είτε για ιδιοκατοίκηση.

«Golden VISA όχι μπίζνα. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι σκέφτεται να ανεβάσει το όριο από τις 250.000 ευρώ στις 500.000 και σε κάποιες περιοχές στις 800.000 ευρώ. Επειδή είμαι μηχανικός και γνωρίζω την αγορά ακινήτων, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν λες τι σκέφτεσαι, κάνεις νόμο, γιατί μέχρι να τον υλοποιήσεις θα έχουν ανέβει οι τιμές. Όχι μόνο, λοιπόν, δεν αξιοποίησε τις γόνιμες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά με όσα είπε, θα κάνει χειρότερη την κατάσταση τους επόμενους μήνες» τόνισε.

Ως προς τα ζητήματα ασφάλειας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο για αντιμετώπιση εκ μέρους της κυβέρνησης με «θεατρικούς» όρους φέρνοντας ως παράδειγμα την οπαδική βία. «Είχαν τους φακέλους 200 χούλιγκαν και τους πήγαν στη δικαιοσύνη μετά τις δολοφονίες των παιδιών» είπε.

Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης επανέφερε το ερώτημα του, που έχει αποφύγει ως σήμερα να απαντήσει η κυβέρνηση, γιατί στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τους ποινικούς κώδικες άφησε παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα : «Το έθεσα δύο φορές στον κ. Φλωρίδη και δεν απάντησε. Απευθύναμε το ερώτημα σε ανακοίνωσή μας στον κ. Μαρινάκη και επίσης δεν απάντησε. Ας μας απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης: Γιατί στους ποινικούς κώδικες υπάρχει παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας για τους επόμενους μήνες. Ποιους θέλουν να καλύψουν; Θέλω μια απάντηση από τους λαλίστατους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Φλωρίδη, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Μαρινάκη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Κληθείς να σχολιάσει τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν σχολιάζει τα εσωκομματικά άλλων κομμάτων.

«Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν αυτό ακριβώς. Δεν θέλω να σχολιάσω τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο μου πολιτικό σχόλιο είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ οι προοδευτικοί πολίτες της αριστεράς και του κέντρου μπορούν να βρουν μια αξιόπιστη λύση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το επίδικο των ευρωπαϊκών εκλογών για την εσωτερική πολιτική ζωή, πέρα από το ευρωπαϊκά θέματα. Να σταματήσει η ασυμμετρία, που υπάρχει σήμερα: Με τη Νέα Δημοκρατία του 41% με πολύ μεγάλη αποχή και τεράστια αλαζονεία και τα υπόλοιπα κόμματα σε χαμηλότερα ποσοστά. Θέλω μία ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «ένα κόμμα, στο οποίο για πάρα πολλά χρόνια ετίθετο το ερώτημα αν θα υπάρχει, σήμερα το ερώτημα είναι πότε θα κυβερνήσει. Και αυτό το πετύχαμε όλοι μαζί με μεγάλη προσπάθεια, συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς να λαϊκίζουμε και είμαι αισιόδοξος. Υπάρχει μία νέα γενιά στο ΠΑΣΟΚ που, όταν θα έρθει η ώρα να κυβερνήσει τον τόπο, θα το κάνει με ήθος, με προοδευτικό προσανατολισμό και με παραγωγή έργου για να βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων. Αυτό που ζούμε σήμερα, ένα περίκλειστο Μαξίμου, με υπουργούς να παίζουν μουσικές καρέκλες και το κέντρο βάρους να είναι μια παρέα του κ. Μητσοτάκη, είναι ένας στρεβλός τρόπος διακυβέρνησης και πρέπει να αλλάξει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments