Ελλάδα

Τέμπη: Η μέρα που “σταμάτησε ο χρόνος”-Τι δήλωσαν στο pagenews.gr επιζώντες της τραγωδίας

Τέμπη: Η  μέρα που “σταμάτησε ο χρόνος”-Τι δήλωσαν στο pagenews.gr επιζώντες της τραγωδίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΟΣΜΟΣ ΑΦΗΝΕΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΕΙ ΚΕΡΑΚΙΑ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΟΣΕ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)

Σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη

Ένας χρόνος από το πλέον θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα.Στη μνήμη των θυμάτων και η μεγάλη 24ωρη απεργία που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ σήμερα, στην οποία συμμετέχουν πλήθος ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων. Συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν στο κέντρο της Αθήνας και στις άλλες πόλεις της χώρας. 

Το pagenews.gr από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στα θύματα της τραγωδίας. Τι είχαν δηλώσει ένα χρόνο πριν:

Ανδρέας Αλικανιώτης

Ο Ανδρέας Αλικανιώτης επιβάτης της αμαξοστοιχίας intercity περιγράφει στο pagenews.gr ότι την ώρα του τραγικού δυστυχήματος ο ίδιος μιλούσε αρχικά στο τηλέφωνο και όλα συνέβησαν περίπου στις 23:20. Νωρίτερα όπως μας περιγράφει, υπήρχε καθυστέρηση στην αμαξοστοιχία. Ο ίδιος επέβαινε σε βαγόνι πίσω από αυτό του κυλικείου. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης έσπασαν σχεδόν όλα, δεν υπήρχε διάδρομος, παντού σπασμένα τζάμια και εικόνες χάους. Στο ίδιο βαγόνι υπήρχαν ακόμη 3 φίλοι του ενώ βρέθηκαν τυχαία και με άλλους 7 συμφοιτητές του από την ίδια σχολή της Θεσσαλονίκης.

Για να βγουν από το τρένο έπρεπε να σπάσουν το τζάμι και να κατέβουν πηδώντας 3-4 μέτρα, αφού πρώτα πέταξαν τις βαλίτσες τους. Είχε απόλυτο σκοτάδι και με το μόνο φως που έβλεπαν ήταν η φωτιά που είχε ξεσπάσει από τα βαγόνια. Ο ίδιος βοήθησε  άλλα 5 με 6 άτομα από το βαγόνι προκειμένου να βγουν έξω και να σωθούν. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με ασθενοφόρο.

Άγγελος Τσιαμούρας

Ο Άγγελος Τσιαμούρας μίλησε στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο Άγγελος είναι φοιτητής Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη και ήταν επιβάτης της αμαξοστοιχίας. Όπως αναφέρει σκοπός πλέον δεν είναι μόνο να πούμε όλα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ της Τρίτης αλλά και άλλα θέματα που αφορούν τα τραγικά λάθη που έγιναν, τις ανθρώπινες σχέσεις κ.α. Παρά το γεγονός ότι βιώνουμε την τέταρτη ημέρα της ανείπωτης τραγωδίας ο Άγγελος δεν έχει δεχθεί ακόμη ούτε κάποιο τηλεφώνημα, ούτε κάποιο μήνυμα από το Κράτος ή κρατικές υπηρεσίες, ούτε καν για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Από την επικοινωνία με τον Άγγελο Τσιαμούρα καταλαβαίνει κάποιος αμέσως ότι πρόκειται για ένα πράο και ευγενέστατο νέο με υψηλό αίσθημα ενσυναίσθησης και ευαισθησίας. Ο Άγγελος όπως μου εξήγησε ήταν σε βαγόνι το οποίο δεν εκτροχιάστηκε ωστόσο είχε χτυπήσει μια ηλικιωμένη την οποία και βοήθησε μαζί με ένα ακόμη επιβάτη. Εκτός από το δικό τους βαγόνι ο Άγγελος βοήθησε και στα πιο μπροστινά βαγόνια 3 και 4 όπου εκεί είδε πάρα πολλά. Εκτός από τη βοήθεια στα βαγόνια ο ίδιος έδωσε και τα ρούχα του σε κόσμο προκειμένου να ζεσταθούν.

Αυτό που συζητήσαμε με τον Άγγελο και θα ήθελε και ο ίδιος πλέον να επικοινωνήσει προς τα έξω είναι ότι η κυβέρνηση όπως αναφέρει πρέπει να αναλάβει τα λάθη της. Για τον ίδιο το τριήμερο πένθος το οποίο είχε κηρυχθεί δεν ήταν κάτι γιατί κανένας δεν μπορεί να φέρει ξανά τα πρόσωπα αυτά στις οικογένειές τους. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει και μεγαλύτερη αλληλεγγύη και μεταξύ των ανθρώπων.

Γιώργος Μανώλης Δήμαρχος ΤεμπώνΟ δήμαρχος Τεμπών σημειώνει στο pagenews.gr ότι: “Ακόμη μια τραγωδία στην κοιλάδα των Τεμπών, μετά το 1999 με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, το 2003 με τους μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας. Είναι μια συγκλονιστική τραγωδία και το γεγονός ότι υπήρχε φωτιά σημαίνει ότι ήταν τραγικός και ο θάνατος. Η Δημοτική Αρχή βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον τόπο της τραγωδίας ενώ συνεχίζουμε να είμαστε κάθε μέρα εκεί δίπλα σε διασώστες, πυροσβέστες, εθελοντές και να τους προσφέρουμε φαγητό και άλλα είδη. Απόψε ο Επικεφαλής μου ανέφερε ότι σταματούν οι έρευνες διότι ότι υπήρχε το έχουν μαζέψει. Από εδώ και πέρα επειδή το δυστύχημα έγινε στην περιοχή μας, ο δήμος θα πρέπει και να εκδώσει και τα πιστοποιητικά θανάτου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ταφή. Να μην ξαναδούμε ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία”.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον 1 χρόνο της τραγωδίας των Τεμπών 

«Έναν χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών οι πληγές από τον χαμό των θυμάτων της μένουν νωπές, με τον Γολγοθά των δικών τους ανθρώπων πάντα δύσκολο και ανηφορικό. Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος πάγωσε, την ώρα εκείνη, που ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Ξέφυγε από τις ράγες τoυ, λυγίζοντας από το βάρος μιας κρυφής πραγματικότητας. Και, σε μία στιγμή, είδε το παρελθόν να παράγει το αδιανόητο στο παρόν».

Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του για την επέτειο του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Όπως σημειώνει ακόμη ο πρωθυπουργός, «σε μία τέτοια μέρα η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό. Κι ο σεβασμός στην οδύνη απαιτεί ωριμότητα και σύνεση. Στην υπέρβαση αυτού του εθνικού τραύματος ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Όταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει.

Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια, λοιπόν, δεν αργεί. Όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις.

Υποδεχόμαστε, συνεπώς, τη θλιβερή επέτειο, σκύβοντας το κεφάλι στη μνήμη των 57 αθώων που χάσαμε και στη δοκιμασία των τραυματιών. Με τη σκέψη στις οικογένειες, που έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν τον πόνο τους διαμαρτυρία. Ωστόσο, πρώτη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία. Να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της και με τόλμη να την ξεριζώσουμε, όχι διχασμένοι, αλλά ενωμένοι.

Αποστολή μας είναι ο πόνος να μετουσιωθεί σε πράξεις. Ώστε οι οργανισμοί που υπηρετούν τον πολίτη να λειτουργούν με ασφάλεια, συνέπεια και επαγγελματισμό. Το Δημόσιο να μην μένει αιχμάλωτο της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί κρίσιμα έργα. Και τα δικαστήρια να αποφασίζουν εγκαίρως, ιδίως για υποθέσεις που απασχολούν την κοινωνία.

Ως Πρωθυπουργός, ως πολίτης, αλλά και ως πατέρας, συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας. Και επαναλαμβάνω τη δέσμευση ότι η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της διαρκούς εγρήγορσης και της προόδου. Αλλάζοντας το κράτος και βελτιώνοντας την καθημερινότητα. Χωρίς συμβιβασμούς με λάθη του σήμερα και ανατρέποντας παθογένειες του χθες. Μέχρι το «ποτέ ξανά» από σύνθημα να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments