Podcasts | Pagenews Politics #16

Πλεύρης: Το ΠΑΣΟΚ έχει μια παλινωδία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Θυμίζω πως το 2008 είχε ξεκινήσει την αναθεώρηση, η οποία όμως δεν προχώρησε

29.02.2024 | 17:07

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Πλεύρης: Το ΠΑΣΟΚ έχει μια παλινωδία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Θυμίζω πως το 2008 είχε ξεκινήσει την αναθεώρηση, η οποία όμως δεν προχώρησε

Συνέντευξη για τα σημαντικότερα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας παραχώρησε ο κ. Θάνος Πλεύρης στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, η μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια πρέπει να προχωρήσει και μιλά για παλινωδίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στην προωθούμενη μεταρρύθμιση με αντικείμενο τη δημιουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ο κ. Θάνος Πλεύρης σημειώνει πως «η συζήτηση μας έχει ξεπεράσει. Σήμερα, μπορεί ένας νέος άνθρωπος να πάει στο εξωτερικό, να εγγραφεί στο πανεπιστήμιο της αρεσκείας του και να αναγνωρίσει το πτυχίο του, κάτι που του επιτρέπει να εργαστεί. Έτσι, αντί να πάει ο νέος άνθρωπος εκεί, έρχεται το πανεπιστήμιο στην πατρίδα μας και ανοίγει ένα παράρτημα στην Ελλάδα. Αυτό συνέβη στην Κύπρο, όπου τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος απαιτεί τουλάχιστον πέντε χρόνια. Εμείς σεβόμαστε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και δίνουμε τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να έρθουν και να λειτουργήσουν στην Ελλάδα ως μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με τους όρους που λειτουργούν στο εξωτερικό».

«Το ΠΑΣΟΚ έχει μια παλινωδία (σ.σ.: για τα μη κρατικά πανεπιστήμια)», συνεχίζει ο κ. Πλεύρης. «Θυμίζω πως το 2008 είχε ξεκινήσει την αναθεώρηση, η οποία όμως δεν προχώρησε. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ παλινωδεί, προφανώς για κομματικούς λόγους, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει η κοινωνία. Θα έρθουν, χάρη στη μεταρρύθμιση που δρομολογούμε, αναγνωρισμένα πανεπιστήμια από το ΔΙΚΑΤΣΑ και προφανώς, αναλόγως με την εμβάθυνση της μεταρρύθμισης, προσδοκούμε πως θα έρθουν γνωστά και καταξιωμένα πανεπιστήμια. Περιμένουμε, ωστόσο, ακόμη και τώρα τα κόμματα να έρθουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ο κύριος Κασσελάκης πήγε σε ιδιωτικό σχολείο, πήγε σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο και καλά έκανε. Και αυτή τη δυνατότητα που απόλαυσε ο ίδιος δεν θέλει να τη δώσει στους Έλληνες. Υπάρχουν άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είναι ακόμη και καθηγητές σε ιδιωτικά πανεπιστήμια».