Πολιτική

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη επιρροή

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη επιρροή

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Σύμφωνα με τη μέτρηση επίδοσης του ιστότοπου EUMatrix για το Influence Index 2024.

Πέντε από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τους ευρωβουλευτές που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σύνολο των 705, με βάση τη μέτρηση επίδοσης που διενεργεί ο ιστότοπος EUMatrix για το Influence Index 2024.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με τη μεγαλύτερη επιρροή είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ο οποίος θεωρείται ένας από τους 100 ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Μετά τον Δ. Παπαδημούλη, η επόμενη ευρωβουλευτής με τη μεγαλύτερη επιρροή είναι η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής της ομάδας του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος (ΕΛΚ), μία από τους 20 ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη επιρροή στην περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η τρίτη ευρωβουλευτής με τη μεγαλύτερη επιρροή είναι η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου από την ομάδα του ΕΛΚ, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 ευρωβουλευτών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην εμπορική νομοθεσία.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά από την ομάδα της Αριστεράς. Η κ. Ε. Κουντουρά συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 ευρωβουλευτών με τη μεγαλύτερη επιρροή όσον αφορά τη νομοθεσία για τις μεταφορές.

Ακόμη, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ευρωβουλευτής της ομάδας του ΕΛΚ, συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 ευρωβουλευτών με τη μεγαλύτερη επιρροή όσον αφορά τη νομοθεσία για την υγεία.

Όπως επισημαίνεται στο αναλυτικό σημείωμα του EUMatrix για την Ελλάδα «οι επιδόσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις, αν και υπάρχουν τομείς πολιτικής στους οποίους σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις.

Για παράδειγμα, οι Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν υπερβολική επιρροή σε θέματα ρύθμισης, μεταξύ άλλων στο περιβάλλον, με τη Μαρία Σπυράκη να βρίσκεται στην πρώτη 20άδα των ευρωβουλευτών με τη μεγαλύτερη επιρροή σε αυτή την κατηγορία, και στις μεταφορές με την Έλενα Κουντουρά να βρίσκεται στην πρώτη 20άδα των ευρωβουλευτών με τη μεγαλύτερη επιρροή σε αυτή την κατηγορία. Παράλληλα, άλλοι Έλληνες ευρωβουλευτές ξεχωρίζουν στην υγεία, Στέλιος Κυμπουρόπουλος και στο εμπόριο, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η ελληνική εκπροσώπηση εντός των παραδοσιακών ομάδων του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και του S&D (Σοσιαλιστικό Κόμμα) είναι πιθανό να αυξηθεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τις ευκαιρίες για τους Έλληνες εκπροσώπους να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να σημειώνει υψηλά ποσοστά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι κεντροδεξιοί ευρωβουλευτές του κόμματος θα επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν την ισχυρή τους θέση στο ΕΛΚ για να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε εκθέσεις και ηγετικές θέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments