Οικονομία

Αυτόματες κατασχέσεις και πρόστιμα με τις νέες εφαρμογές της ΑΑΔΕ

Αυτόματες κατασχέσεις και πρόστιμα με τις νέες εφαρμογές της ΑΑΔΕ

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Είκοσι νέες εφαρμογές για φοροδιαφυγή, οφειλέτες, ακίνητα, λαθρεμπορία καυσίμων. Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος.

Αυτόματες ηλεκτρονικές κατασχέσεις, αυτόματη επιβολή προστίμων, σύστημα εντοπισμού ύποπτων συναλλαγών, παρεμβάσεις στα ακίνητα περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων, οι 20 εφαρμογές που έχει δρομολογήσει η ΑΑΔΕ να λειτουργήσουν εντός του 2024.

Όπως, αποκαλύπτει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της φορολογικής Αρχής, οι εφαρμογές που θα ξεδιπλωθούν καλύπτουν ευρύ φάσμα δράσεων και συγκεκριμένα αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στη βελτίωση της είσπραξης των εσόδων, μέσω της άσκησης πιέσεων στους οφειλέτες, στην πάταξη του λαθρεμπορίου, καθώς και στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των φορολογουμένων.

Η έναρξη υλοποίησης ξεκινά από τον Μάρτιο, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των εφαρμογών έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τον Ιούνιο, ενώ ελάχιστες -πλην όμως σημαντικές- είναι εκείνες που μένουν για το β’ εξάμηνο του έτους.

Μεταξύ των νέων εφαρμογών ξεχωρίζουν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους (περιλαμβανομένης της ηλεκτρονικής άρσης και του περιορισμού κατασχέσεων), που θα γίνει από τον Ιούνιο του 2024.

Η λίστα των 20 εφαρμογών

Αναλυτικότερα, η λίστα των ηλεκτρονικών εφαρμογών που προβλέπει το σχέδιο της ΑΑΔΕ να υλοποιηθούν έως τον Δεκέμβριο του 2024, με χρονολογική σειρά είναι η ακόλουθη:

  1. Τον τρέχοντα μήνα, Μάρτιο, θα τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν και παρακολουθούν τις οφειλές τους, να τις εξοφλήσουν, να βλέπουν τα αιτήματα και ραντεβού που τυχόν έχουν υποβληθεί προς την Αρχή.
  2. Το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για απώλεια ρυθμίσεων χρεών προς το δημόσιο, θα λειτουργήσει εντός του Μαρτίου.
  3. Η υλοποίηση μηχανισμού παρακολούθησης εφοδιαστικής αλυσίδας καπνικών προϊόντων, θα λειτουργήσει εντός του Μαρτίου 2024.
  4. Η αναβάθμιση Πληροφοριακού Συστήματος – Κέντρου Λήψης Σημάτων του Κέντρου Επιχειρησιακού Θαλάμου για την Παρακολούθηση των καυσίμων που διακινούνται με πλοία (σλέπια), θα λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2024.
  5. Η εκτύπωση των φύλλων υπολογισμού αξίας ακινήτων για δηλώσεις που υποβάλλονται στο myProperty, από τον Απρίλιο του 2024.
  6. Ο μετασχηματισμός δομών φορολογίας κεφαλαίου για εξυπηρέτηση των πολιτών με τη δημιουργία δύο Κέντρων Φορολογίας Κεφαλαίου, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, που θα λειτουργήσουν τον Απρίλιο του 2024.
  7. Η επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους (περιλαμβανομένης της ηλεκτρονικής άρσης και του περιορισμού κατασχέσεων), θα γίνει τον Ιούνιο του 2024.
  8. Η αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμου κατά την υποβολή δηλώσεων, θα λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2024.
  9. Η υλοποίηση διαδικασίας σταδιακής αποδέσμευσης κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών, από τον Σεπτέμβριο του 2024.
  10. Τα έργα ψηφιοποίησης των διαδικασιών καταχώρισης μεταβολών φυσικών και νομικών προσώπων στο Μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης (μεταβολές φυσικών προσώπων χωρίς διαλειτουργικότητες, έναρξη ατομικής επιχείρησης που δεν εξυπηρετείται από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr), ενάρξεις και μεταβολές νομικών προσώπων που δεν συστήνονται στο ΓΕΜΗ, μεταβολές και διαγραφή νομικών προσώπων που συστήνονται στο ΓΕΜΗ, μεταβολές εργασιών νομικών προσώπων που δεν δύνανται να ολοκληρωθούν μέσω του myAADE, όπως π.χ. καταστατικές αλλαγές κ.λπ.), θα τεθούν στη διάθεση των φορολογουμένων μέχρι τον Ιούνιο του 2024.
  11. Η επιλογή ΚΑΔ κατά την έναρξη ή μεταβολή επιχείρησης, από τον Ιούνιο του 2024.
  12. Η πλατφόρμα φορολογικής κατοικίας, θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2024.
  13. Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας για τη χορήγηση απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας σε αναπήρους, θα γίνει τον Ιούνιο του 2024.
  14. Η ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις – πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο), προγραμματίστηκε για τον Ιούνιο του 2024.
  15. Η εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά Μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου, θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024.
  16. Η αναβάθμιση της εφαρμογής του τελωνειακού συστήματος ανάλυσης κινδύνου (Risk Analysis), θα λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2024.
  17. Η αυτόματη απόδοση ταυτότητας ηλεκτρονικής πληρωμής για τελωνειακές υποχρεώσεις θα λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2024.
  18. Η αναβάθμιση Πληροφοριακού Συστήματος – Κέντρου Λήψης Σημάτων του Κέντρου Επιχειρησιακού Θαλάμου για την Παρακολούθηση της Διακίνησης Καυσίμων στα Βυτιοφόρα Φορτηγά Ιδιωτικής ή Δημόσιας Χρήσης, θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2024.
  19. Η δημιουργία Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2024.
  20. Η ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών, θα λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2024.

Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments