Οδηγός

Επίδομα Ανεργίας: Αλλάζουν όλα – Πότε θα αυξάνεται και πότε θα μειώνεται

Επίδομα Ανεργίας: Αλλάζουν όλα – Πότε θα αυξάνεται και πότε θα μειώνεται

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Στις αλλαγές που προετοιμάζονται για το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ το 2024 αναφέρθηκε και επίσημα ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου. Πότε θα αυξάνεται και σε ποιες περιπτώσεις θα μειώνεται.

Δύο θα είναι οι βασικές αλλαγές για το επίδομα ανεργίας

Στις αλλαγές που προετοιμάζονται για το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ το 2024 αναφέρθηκε και επίσημα ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου. Πότε θα αυξάνεται και σε ποιες περιπτώσεις θα μειώνεται.

Δύο θα είναι οι βασικές αλλαγές για το επίδομα ανεργίας. Όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου στη Ναυτεμπορική TV, θα αλλάξει η δομή του επιδόματος ανεργίας, πρόταση που υπήρχε και στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι ο λόγος για τον οποίο παρέχεται το επίδομα ανεργίας είναι για να μην μειωθεί σημαντικά το βιοτικό επίπεδο αυτού που το λαμβάνει.

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ασχέτως των εισφορών τις οποίες έχει καταβάλει κάποιος, το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό και μάλιστα σε όλη τη χρονική διάρκεια στην οποία καταβάλλεται. Αυτό το οποίο σκεπτόμαστε, αλλά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί, είναι να κάνουμε δύο πράγματα. Αρχικά να ξεκινάει από υψηλότερο ύψος αλλά καθώς περνάει ο χρόνος να μειώνεται ώστε να δίνει κίνητρο σε αυτόν που το λαμβάνει να βρει όσο το δυνατόν νωρίτερα κάποια δουλειά».

Τι θα προβλέπει το νέο επίδομα ανεργίας

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αυξηθούν η ανταποδοτικότητα και η δικαιοσύνη στο επίδομα ανεργίας, καθώς και να υπάρξει ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας.

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την αλλαγή του ποσού και των προϋποθέσεων για τη λήψη του.

Βασικός στόχος του νέου πλαισίου που θα διέπει το επίδομα ανεργίας είναι η σύνδεση αυτού με τον πρότερο εργασιακό μισθό και ασφαλιστικό βίο του ανέργου.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ότι το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση θα δίδεται στον άνεργο αυξημένο ποσό επιδόματος – πιο κοντά στον μισθό του – το οποίο θα καταβάλλεται για 6 μήνες και στη συνέχεια θα πέφτει σταδιακά στο σημερινό όριο των 479 ευρώ τον μήνα.

Σήμερα όλοι ανεξαιρέτως οι άνεργοι που παίρνουν επίδομα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) λαμβάνουν το ίδιο ποσό των 479 ευρώ είτε πλήρωσαν εισφορές υπέρ ανεργίας για 35 χρόνια είτε για 1 χρόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments