Policy Briefs

Ο Βούτσιτς κατηγορεί τη Δύση ότι θέλει να αποσταθεροποιήσει την Σερβία

Ο Βούτσιτς κατηγορεί τη Δύση ότι θέλει να αποσταθεροποιήσει την Σερβία

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι τα μέσα ενημέρωσης δημιουργούν συνεχώς μια ατμόσφαιρα «φόβου και απόγνωσης», μιας ανασφαλούς Σερβίας και Βελιγραδίου.

Η Σερβία δέχεται πιέσεις από τη Δύση να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, να εγκαταλείψει τη στήριξη στη Δημοκρατία της Σέρπσκα, να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και να δημιουργήσει ένα “καθεστώς μαριονέτα” , δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση προχθές, Σάββατο.

«Είμαστε υπό πίεση με στόχο να αποσταθεροποιηθούμε. Η Σερβία διαρκώς δαιμονοποιείται λόγω των λεγόμενων αντιδημοκρατικών τάσεων, όπως στις εκλογές, για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία », είπε στην ομιλία του ο κ. Βούτσιτς.

«Η Δύση θέλει να αναγνωρίσουμε το Κοσσυφοπέδιο, να επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, να εγκαταλείψουμε τη Δημοκρατία Σέρπσκα και να υποτάξουμε τη Σερβία σε καθεστώς ανδρείκελου. Θα χρησιμοποιήσουν τοπικούς και περιφερειακούς πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης για να ποινικοποιήσουν την κυβέρνηση της Σερβίας, να απανθρωποποιήσουν τη χώρα και να δημιουργήσουν μια κακή συνολική εικόνα », είπε.

Ως χειρονομία καλής πίστης, κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις συστάσεις του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη «από τη Δευτέρα».

«Υπάρχουν καλές ιδέες και η εφαρμογή τους είναι σημαντική για εμάς, για να γνωρίζουμε ότι έχουμε μια δημοκρατική κοινωνία, αντί να μας βλέπουν και να αξιολογούν σύμφωνα με τα γεωπολιτικά συμφέροντα κάποιου », είπε.

Ο κ. Vučić πρόσθεσε ότι τα μέσα ενημέρωσης δημιουργούν συνεχώς μια ατμόσφαιρα «φόβου και απόγνωσης» , μιας ανασφαλούς Σερβίας.

«Ένα από τα ασφαλέστερα μέρη και πόλεις [το Βελιγράδι] στην Ευρώπη παρουσιάζεται ριζικά διαφορετικά. Μια μόνο αμερικανική πόλη έχει περισσότερους φόνους σε μια μέρα από τη Σερβία σε ένα μήνα », επέκρινε ο πρόεδρος.

Μιλώντας για τις εκλογές στο Βελιγράδι, ο Βούτσιτς είπε ότι η «συμβουλή και το αίτημά του» προς το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα ήταν να πάει στις κάλπες. «Είναι καλύτερα να χάσουμε την εξουσία και να αφήσουμε οτιδήποτε να συμβεί από το να συμμετέχουμε στην ίδια εκλογική κλοπή που βίωσε η Σερβία το 2008».

Η προθεσμία για τη συγκρότηση του δημοτικού κοινοβουλίου ήταν η Κυριακή 3 Μαρτίου. Ο πρόεδρος της συνεδρίασης, Τόμα Φίλα, ανακοίνωσε σε μια άδεια αίθουσα ότι θα διεξαχθούν νέες εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments