Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Ρήγμα στη γραμμή Ανδρουλάκη για μη κρατικά ΑΕΙ και σκανδιναβικό μοντέλο

ΠΑΣΟΚ: Ρήγμα στη γραμμή Ανδρουλάκη για μη κρατικά ΑΕΙ και σκανδιναβικό μοντέλο

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)

Αμφισβητείται και το σκανδιναβικό μοντέλο για την εκπαίδευση.

Ένταση επικρατεί στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ, καθώς ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αλλά και η Νάντια Γιαννακοπούλου άσκησαν κριτική στη στάση του κόμματος.

Επιβεβαιώνοντας το ρήγμα που υπάρχει στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο θέμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, φέρεται να υπονόησε ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Το ζήτημα κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επενδύσει πολιτικές ελπίδες στην καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια ενόψει της κρίσιμης ευρωκάλπης του Ιουνίου.

Το κλίμα «φορτίστηκε» από την τοποθέτηση του βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο οποίος επικαλέστηκε τις θέσεις που εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2006 σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης τον ρώτησε τι αντιπροτείνει σχετικά με το νομοσχέδιο.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στον κ. Κωνσταντινόπουλο ότι ο πρώην πρωθυπουργός ουδέποτε μίλησε για μη κρατικά πανεπιστήμια χωρίς αναθεώρηση προσθέτοντας ότι ο κ. Παπανδρέου είναι πρώην πρωθυπουργός και πρέπει να έχει σεβασμό απέναντί του.

Στη συνέχεια, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εγκάλεσε τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για κοπτοραπτική σχετικά με τα λεγόμενα του για τον πρώην πρωθυπουργό με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να του ανταπαντά ότι κανείς δεν θα πάψει να λέει τις απόψεις του.

Αμφισβήτηση του σκανδιναβικού μοντέλου για την εκπαίδευση

Κριτική στη στάση του ΠΑΣΟΚ άσκησε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, λέγοντας πως το «σκανδιναβικό μοντέλο» για τα πανεπιστήμια δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του κόμματος. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδρίασε πολύ καθυστερημένα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

«Έχω συγκεκριμένες απόψεις, που δεν αλλάζουν» φέρεται να είπε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν θα επιλέξει την αποχή.

Σημειώνεται ότι η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει δηλώσει σχετικά πως “τα μη κρατικά είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω».

Υπενθυμίζεται ότι το σκανδιναβικό μοντέλο εκπαίδευσης αποτελεί κεντρική πολιτική πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος το αντιπαραθέτει στο κυπριακό μοντέλο.

Συγκεκριμένα, την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με βάση το σκανδιναβικό μοντέλο προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τη διαφωνία του με το «κυπριακό» μοντέλο, που κατά την άποψή του υιοθετεί η κυβέρνηση, εκφράζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζει πως αυτό που εφαρμόζεται στις σκανδιναβικές χώρες λειτουργεί έχοντας διαχωρίσει και απομονώσει το κέρδος με ισχυρές ρυθμίσεις.

Εκεί είναι υποχρεωτικός ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπάρχει κοινό σύστημα εισαγωγής για δημόσια και άλλα, εξασφαλίζει την ενίσχυση της αποκέντρωσης και την αποφυγή κορεσμού σε αντικείμενα σπουδών.

Για τις ρυθμίσεις ειδικότερα που συμπεριλαμβάνει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ο κ. Ανδρουλάκης έχει υποστηρίξει πως είναι στον αντίποδα των «δικών μας διαχρονικά και δημόσια διατυπωμένων θέσεων για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και όχι παραρτημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments