SPOTLIGHTS

Νέο νομοσχέδιο: Περίπου 200-300.000 υποθέσεις ετησίως περνούν από τους δικαστές στους δικηγόρους

Νέο νομοσχέδιο: Περίπου 200-300.000 υποθέσεις ετησίως περνούν από τους δικαστές στους δικηγόρους

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Business and lawyers discussing contract papers with brass scale on desk in office Law legal services advice justice and law concept picture with film grain effect

Πολλαπλά οφέλη φαίνεται πως πετυχαίνει το νομοσχέδιο για τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη

Πολλαπλά οφέλη φαίνεται πως πετυχαίνει το νομοσχέδιο για τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη και αναμένεται να ψηφιστεί τις προσεχείς ημέρες. Το πρώτο είναι βέβαια η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από χιλιάδες υποθέσεις, αλλά τα άλλα δύο είναι εξίσου σημαντικά σε μια περίοδο που οι μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου συναντούν αντιδράσεις: Κι αυτά είναι προφανώς η ικανοποίηση τόσο των δικαστών όσο και των δικηγόρων για αυτήν την πρωτοβουλία.

Αιτιολογική

Οπως περιγράφει η αιτιολογική έκθεση, “με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται μια σειρά τροποποιήσεων στον Αστικό Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164) και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985, Α΄ 182) που αφορούν:

α) στην έκδοση και παροχή κληρονομητηρίου,

β) στην αποδοχή και αποποίηση κληρονομίας,

γ) στις προσημειώσεις υποθηκών,

δ) στην παροχή ενόρκων βεβαιώσεων.

Με τον τρόπο αυτό μεταφέρεται ύλη στους δικηγόρους η οποία μέχρι προσφάτως απασχολούσε αποκλειστικά τα δικαστήρια, χωρίς όμως να υφίσταται αντιδικία.

Οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται στο μεταίχμιο της διοικητικής λειτουργίας – με την έννοια της κρατικής πρόνοιας για ιδιωτικά συμφέροντα – και της δικαιοδοτικής λειτουργίας.

Λόγω του κύρους του δικηγορικού σώματος και του χαρακτήρα του δικηγόρου ως άμισθου δημόσιου λειτουργού και συλλειτουργού της δικαιοσύνης εξασφαλίζεται η ποιότητα και ασφάλεια στη μεταφορά των διαδικασιών. Σημειώνεται ότι οι ένορκες βεβαιώσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από συμβολαιογράφους και δικηγόρους, αποφορτίζοντας τις γραμματείες των ειρηνοδικείων.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις επιδιώκονται:

α) η αποφόρτιση των δικαστηρίων από διαδικασίες που μπορούν με πρόσφορο τρόπο να διενεργηθούν από τους δικηγόρους μέσω της μεταφοράς ύλης από τα δικαστήρια με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική ολοκλήρωση νομικών ενεργειών και κατ’ επέκταση την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, και

β) η άμεση εκκαθάριση και πληρωμή των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας στους δικηγόρους μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και η απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών.

Τέλος, περιλαμβάνονται διατάξεις οργάνωσης του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) και της διαδικασίας πληρωμής των αποζημιώσεων των δικηγόρων στο πλαίσιο της νομικής βοήθειας, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, παρέχοντας στήριξη στο έργο του.

Πλήθος υποθέσεων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών, με το νομοσχέδιο μεταφέρονται περί τις 200.000-300.000 υποθέσεις ετησίως, που αυτήν τη στιγμή απασχολούν τα δικαστήρια, τονώνοντας αφενός τη δικηγορική δραστηριότητα και αφετέρου μειώνοντας κατά πολύ τον χρόνο επίλυσής τους, δίνοντας μια τεράστια ανάσα στα δικαστήρια.

Χαρακτηριστικό στατιστικό στοιχείο είναι πως μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών δικάστηκαν πέρυσι 12.000 εξαλείψεις υποθηκών και στο Ειρηνοδικείο 7.190 ένορκες βεβαιώσεις. Συνεπώς, η αφαίρεσή τους αφενός θα δώσει λύσεις στους δικηγόρους που δοκιμάζονται οικονομικά και ταυτόχρονα θα αποσυμφορίσει τα δικαστήρια.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, “τα δικαστήρια της χώρας αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστιο όγκο υποθέσεων, με αποτέλεσμα τη συμφόρηση και την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης.

Η κατάσταση επιδεινώνεται έτι περαιτέρω από την απασχόληση των δικαστηρίων με υποθέσεις μη αμιγώς δικαιοδοτικού χαρακτήρα. Με τις προτεινόμενες διατάξεις και ειδικά με τη μεταφορά ύλης στους δικηγόρους τα δικαστήρια αποφορτίζονται από χιλιάδες υποθέσεις, ώστε να αυξάνεται η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της απονομής της δικαιοσύνης χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας των πολιτών”.

Πηγή: capital.gr// Παναγιώτης Στάθης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments