Πολιτική

Επεισοδιακή η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ – Ένταση εντός και εκτός Βουλής

Επεισοδιακή η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ – Ένταση εντός και εκτός Βουλής

Πηγή Φωτογραφίας: [367851] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Εκτεταμένα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος.

Νέος γύρος επεισοδίων, με χημικά και τουλάχιστον 8 τραυματίες, σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα στο Σύνταγμα, μπροστά στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της πορείας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου κατά του νομοσχέδιου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 8 άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με χτυπήματα στο κεφάλι και αναπνευστικά.

Oμάδα ατόμων πέταξε βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε χρήση χημικών.

Στην συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος όπου ομάδα ΔΙΑΣ δέχθηκε επίθεση με πέτρες από αγνώστους στην οδό Ερμού, ενώ κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Φιλελλήνων, προκαλώντας παράλληλα υλικές ζημίες σε καταστήματα.

Προηγήθηκαν επεισόδια στη Σταδίου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, λίγο μετά τις 14:30 στο ύψος της συμβολής της οδού Σταδίου με την οδό Εδουάρδου Λω ομάδα ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που απάντησε με χρήση χημικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο που έπεσαν τα χημικά, έριξαν μολότοφ σε ξενοδοχείο ισραηλινών συμφερόντων.

Η πορεία πραγματοποιείται ανημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με την αστυνομία στην περιοχή βρίσκονται περίπου 17.000 άτομα και έχουν γίνει 9 προσαγωγές

Την ίδια στιγμή, οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ανέβηκαν εντός του Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το επίμαχο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ως μια ριζική τομή στην εκπαίδευση κάνοντας λόγο για μια μεταρρύθμιση ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στο νομοσχέδιο. «Αντί για στέκια κουκουλοφόρων, τα πανεπιστήμια πλέον γίνονται στέκια γνώσης. Τρέμετε τη σύγκριση όσοι κάνατε καριέρες στα αμφιθέατρα, έχοντας μάθει να θεωρείτε τις σχολές τσιφλίκια σας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Από την άλλη πλευρά, δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος έλαβε το λόγο και απάντησε σε όσα είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ρωτώντας τον πρωθυπουργό «Εσείς πού σπουδάσατε; Σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Εγώ και οι σύντροφοί μου συμμετέχουμε σε διαδηλώσεις από το ‘81 και πολλές φορές δεχθήκαμε και προπηλακισμό από δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και ως βουλευτή μας χτύπησαν τα ΜΑΤ έξω από την Μαλαματίνα επί διακυβέρνησης σας. Ναι κάνουμε τέτοια “καριέρα”, με τους φοιτητές με τους εργάτες στις κινητοποιήσεις και στην διεκδίκηση δικαιωμάτων. Εσείς που κάνατε καριέρα ακριβώς;».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για το νομοσχέδιο έκανε λόγο για «ψευδεπίγραφη» και «απομίμηση» μεταρρύθμισης που δεν δίνει απάντηση στα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διευθετήσεις συμφερόντων, λέγοντας ότι συγκεκριμένα funds έχουν επενδύσει ήδη στην Ελλάδα, στην κατεύθυνση που η κυβέρνηση νομοθετεί σήμερα.

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει αυτόν τον νόμο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ που προβλέπει τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

«Η Νέα Αριστερά όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο, αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτούμε στο μέλλον κανένα τετελεσμένο! Και δεσμευόμαστε ότι θα ενεργοποιήσουμε όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου», τόνισε από το βήμα της Βουλής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments