Πολιτική

Χατζηδάκης: Αισθάνομαι συγκίνηση για την ιστορική ψηφοφορία για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Χατζηδάκης: Αισθάνομαι συγκίνηση για την ιστορική ψηφοφορία για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Σε μια ανάρτηση για την ικανοποίησή του για την «ιστορική ψηφοφορία» στη Βουλή για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

Ο Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κυριάκο Πιερρακάκη και αφιερώνει την ανάρτηση στους ΟΝΝΕΔίτες και στους ΔΑΠίτες της γενιάς του ’80 και του ’90

Σε μια ανάρτηση για την ικανοποίησή του για την «ιστορική ψηφοφορία» στη Βουλή για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη για αυτή την πολιτική πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού της ανώτατης εκπαίδευσης. Είπε, δε, ότι «πρόκειται για πρωτοβουλία που προχωρεί υπό το φως των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Και αφιερώνει αυτή την ανάρτηση στους ΟΝΝΕΔίτες και στους ΔΑΠίτες: «Ιδιαίτερα τους ΟΝΝΕΔίτες και τους ΔΑΠίτες της γενιάς του ’80 και του ’90. ΟΝΝΕΔίτες και ΔΑΠίτες που σήμερα θα αισθάνονται επίσης συγκινημένοι!».

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας υπερψηφίστηκε επί της αρχής με 159 ψήφους υπέρ (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς) και 129 κατά. «Παρών» ψήφισαν 11 βουλευτές σε σύνολο 299.

Κωστής Χατζηδάκης: Τι έλεγε στο μανιφέστο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως ΟΝΝΕΔίτης

«Προσωπικά, δεν θα άλλαζα ούτε λέξη από αυτό το μανιφέστο» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης και θυμάται τι έγραφε τότε: «Γράφαμε τότε χαρακτηριστικά: “Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καμιά προκατάληψη δεν έχει με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Τα “ταμπού” και σ’ αυτό το θέμα είναι προνόμιο της Αριστεράς. Ο ανταγωνισμός ιδιωτικών και δημοσίων ΑΕΙ είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει στην ανύψωση των σπουδών. Κι από την άλλη διασφαλίζει την ελευθερία επιλογών του σπουδαστή. Γιατί λοιπόν να αρνηθούμε την συνύπαρξη ιδιωτικών και δημοσίων ΑΕΙ; Προβάλει η Αριστερά το επιχείρημα της πλεονεκτικής θέσης των πλουσίων. Ξεχνά, όμως ότι οι περισσότεροι από αυτούς στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό, σε καλύτερα Πανεπιστήμια από τα Ελληνικά, ενώ οι υπόλοιποι «καταδικάζονται» σε σπουδές συνεχώς και χαμηλότερου επιπέδου. Αυτό δεν είναι “κοινωνική αδικία;” Η ίδρυση και ιδιωτικών ΑΕΙ δεν είναι για μας αυτοσκοπός. Εξυπηρετεί κατά την άποψή μας αυτόν το διπλό στόχο: ελευθερία επιλογής – αναβάθμιση των σπουδών. Η ισότητα των ευκαιριών – που σήμερα δεν διασφαλίζεται, όπως είδαμε- είναι εύκολο να διασφαλιστεί με ένα σύστημα υποτροφιών για όσους από τους ασθενέστερους οικονομικά έχουν υψηλές επιδόσεις και θέλουν να σπουδάσουν στα ιδιωτικά».

«Γράφαμε τότε χαρακτηριστικά: “Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καμιά προκατάληψη δεν έχει με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Τα “ταμπού” και σ’ αυτό το θέμα είναι προνόμιο της Αριστεράς. Ο ανταγωνισμός ιδιωτικών και δημοσίων ΑΕΙ είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει στην ανύψωση των σπουδών. Κι από την άλλη διασφαλίζει την ελευθερία επιλογών του σπουδαστή. Γιατί λοιπόν να αρνηθούμε την συνύπαρξη ιδιωτικών και δημοσίων ΑΕΙ; Προβάλει η Αριστερά το επιχείρημα της πλεονεκτικής θέσης των πλουσίων. Ξεχνά, όμως ότι οι περισσότεροι από αυτούς στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό, σε καλύτερα Πανεπιστήμια από τα Ελληνικά, ενώ οι υπόλοιποι «καταδικάζονται» σε σπουδές συνεχώς και χαμηλότερου επιπέδου. Αυτό δεν είναι “κοινωνική αδικία;” Η ίδρυση και ιδιωτικών ΑΕΙ δεν είναι για μας αυτοσκοπός. Εξυπηρετεί κατά την άποψή μας αυτόν το διπλό στόχο: ελευθερία επιλογής – αναβάθμιση των σπουδών. Η ισότητα των ευκαιριών – που σήμερα δεν διασφαλίζεται, όπως είδαμε- είναι εύκολο να διασφαλιστεί με ένα σύστημα υποτροφιών για όσους από τους ασθενέστερους οικονομικά έχουν υψηλές επιδόσεις και θέλουν να σπουδάσουν στα ιδιωτικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments