Αθλητισμός

Ο Ολυμπιακός είναι ανοιχτό βιβλίο για τους αντιπάλους του!

Ο Ολυμπιακός είναι ανοιχτό βιβλίο για τους αντιπάλους του!

Πηγή Φωτογραφίας: [367917] SUPERLEAGUE / PLAY OFFS / 2023-2024 / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Ο Ολυμπιακός την πάτησε απέναντι στον Παναθηναϊκό, με τρόπο παρόμοιο με τον αγώνα κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Το ερυθρόλευκο ανοιχτό βιβλίο, το σημάδι στον Ρόντινεϊ και το πρόβλημα στην άμυνα.

Η ήττα του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό έμοιαζε πολύ με την ήττα τέσσερις μέρες νωρίτερα στο ίδιο γήπεδο από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η πειραϊκή ομάδα είχε προβληματική ανασταλτική λειτουργία, ήταν εμφανής η αδυναμία της να αμυνθεί αποτελεσματικά ακόμη και όταν είχε πέντε ή έξι παίκτες στην περιοχή του Πασχαλάκη και στις οκτώ σημαντικές επιθέσεις που έκαναν οι αντίπαλοι πέτυχαν επτά γκολ.

Επτά τέρματα παθητικό μέσα σε τέσσερις μέρες και, μάλιστα, εντός έδρας είναι πολλά για κάθε ομάδα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον Ολυμπιακό, το μέγεθος του συλλόγου, τους τίτλους και τους στόχους τους. Αλλά έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Όταν τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα, έρχονται οι ήττες και το πισωγύρισμα.

Τα καμπανάκια για τον Ολυμπιακό είχαν χτυπήσει νωρίτερα από τις δύο βαριές ήττες από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και τον Παναθηναϊκό. Όταν οι “ερυθρόλευκοι” πέτυχαν δύο νίκες με ανατροπή στα δύο διαδοχικά παιχνίδια με τον Αστέρα Τρίπολης και τον Παναιτωλικό. Τότε, που η πειραϊκή ομάδα κυνηγούσε στο σκορ και πήραν τους βαθμούς στο δεύτερο ημίχρονο.

Κι αν είναι εφικτό, έστω και δύσκολα, να καταφέρνει ο Ολυμπιακός να κερδίσει παιχνίδια σαν αυτά με τον Αστέρα και τον Παναιτωλικό, δεν είναι εύκολο να το πετύχει στους πιο δύσκολους αγώνες. Και τώρα ο Ολυμπιακός έχει μόνο δύσκολα ματς μέχρι το φινάλε της περιόδου.

Τα επαναλαμβανόμενα λάθη πληρώνονται και ενίοτε πολύ ακριβά. Ό,τι έχτιζαν οι “ερυθρόλευκοι” τον τελευταίο σχεδόν ένα μήνα, το γκρέμισαν μέσα σε τέσσερις ημέρες. Και, μάλιστα, στο γήπεδό τους, μπροστά στον κόσμο τους που έκαναν δύο sold out δείχνοντας πόσο πολύ στηρίζουν την ομάδα και ήθελαν να δουν κάτι διαφορετικό μέχρι το φινάλε της σεζόν. Όμως, έχοντας ανύπαρκτη ανασταλτική λειτουργία δεν μπορεί μία ομάδα να φτάσει μακριά.

Το χειρότερο για τον Ολυμπιακό είναι πως αποτελεί ανοιχτό βιβλίο για τους αντιπάλους του, οι οποίοι ξέρουν πως πρέπει τον πληγώσουν. Το έκανε η Μακάμπι Τελ Αβίβ, ακολούθησε καρμπόν ο Παναθηναϊκός. Τόσο ο Ρόμπι Κιν όσο και ο Φατίχ Τερίμ “χτύπησαν” στην δεξιά πλευρά της πειραϊκής ομάδας στοχεύοντας στον Ρόντινεϊ.

Γνωρίζουν ότι ο Βραζιλιάνος παίζει ψηλά, ότι έχει το μυαλό του περισσότερο πως θα δημιουργήσει και πως είναι ευάλωτος αμυντικά. Ειδικά δε, όταν δεν έχει βοήθεια από τον εξτρέμ που παίζει μπροστά του. Και τα τρία τέρματα των “πρασίνων” ξεκίνησαν με ενέργειες από την δεξιά πλευρά του Ολυμπιακού.

Όχι, ότι αριστερά στην άμυνα οι “ερυθρόλευκοι” είναι καλύτεροι. Δεν είναι λίγες οι φορές μέσα στη σεζόν που η αντίπαλη ομάδα με μακρινές μπαλιές σημάδεψε στην πλάτη του Ορτέγκα. Ο Αργεντινός έχει το νου του περισσότερο στο να βγει μπροστά και αμυντικά έχει κενά.

Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που βρέθηκε μέσα στην περιοχή του Πασχαλάκη και αντί να διώξει με τη μία την μπάλα, είτε προσπάθησε να την κοντρολάρει είτε την άφησε να περάσει από δίπλα του χωρίς να την απομακρύνει.

Θα πει κάποιος, ότι αν ο Ναβάρο είχε σκοράρει στη μεγάλη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και ο Ολυμπιακός είχε πάει με προβάδισμα στο σκορ στα αποδυτήρια, όλα θα ήταν διαφορετικά. Ωστόσο, οι “ερυθρόλευκοι” βρέθηκαν να κυνηγούν στο σκορ, παρόλο που μέχρι το 40′ προηγούνταν με το τέρμα του Ποντένσε από το 24′.

Σε ό,τι αφορά τον Ναβάρο, δεν είναι ούτε Ελ Αραμπί ούτε Ελ Κααμπί ούτε Γιόβετιτς. Ο Ισπανός δεν έχει την ποιότητα των τριών συμπαικτών του, ούτε την εκτελεστική τους δεινότητα. Το γεγονός ότι παρέμεινε στον αγωνιστικό χώρο στο ντέρμπι μέχρι το 73′ είναι άξιο απορίας. Το πλάνο του Μεντιλίμπαρ να χρησιμοποιήσει τον Ναβάρο και τον Ελ Κααμπί μαζί στην επίθεση απέτυχε. Και δυσκόλεψε τον Ολυμπιακό διπλά.

Από την μία, ο Ναβάρο και ο Ελ Κααμπί ναι μεν μπορούν να πρεσάρουν ψηλά και να τρέξουν καλύπτοντας χώρους, αλλά δεν είναι επιθετικοί που αλληλοσυμπληρώνονται. Η παρουσία του Ισπανού στην ενδεκάδα περισσότερο μπέρδεψε τον Μαροκινό και δεν είναι τυχαίο ότι μετά από ένα σημαντικό σερί σκοραρίσματος δεν κατάφερε να πετύχει γκολ εναντίον των “πρασίνων” αλλά ούτε να απειλήσει σοβαρά.

Από την άλλη, με την επιλογή του Μεντιλίμπαρ να παίξει ο Ολυμπιακός με δύο φορ, αφαίρεσε έναν παίκτη από τα χαφ και αυτό κόστισε στην πειραϊκή ομάδα. Η εξίσωση των δύο (Έσε, Όρτα) έναντι των τριών (Πέρεθ, Τσέριν, Μπακασέτας) δεν έβγαινε, πόσο μάλλον όταν συνέκλινε επίσης στον άξονα ο Μπερνάρ.

Ο Βάσκος όμως προτίμησε να αφήσει στον πάγκο τον Τσικίνιο και έτσι χάλασε η τριάδα των μέσων που τον είχε βγάλει ασπροπρόσωπο στους προηγούμενους αγώνες, με εξαίρεση το ματς με την Μακάμπι.

Το πρόβλημα δε ήταν μεγαλύτερο, διότι απόντων του Φορτούνη και του Τσικίνιο, είχε απομείνει μόνο ο Όρτα για να δημιουργήσει από την πίσω γραμμή κι εκείνος έπρεπε να παίξει διπλό ρόλο έχοντας τον νου και στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Ο Ολυμπιακός, όμως, δεν έχει μόνο ζήτημα ανασταλτικά, αλλά και επιθετικά. Οι “ερυθρόλευκοι” δεν πέτυχαν πάνω από ένα γκολ στα τέσσερα παιχνίδια με αντιπάλους την Φερεντσβάρος (εντός και εκτός έδρας), την Μακάμπι Τελ Αβίβ και τον Παναθηναϊκό (στο Καραϊσκάκη). Και το τέρμα απέναντι στους “πράσινους” ήταν μία έμπνευση και ατομική ενέργεια του Ποντένσε. Η πειραϊκή ομάδα είχε δέκα τελικές προσπάθειες, εκ των οποίων έξι εντός εστίας, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει δεύτερο τέρμα.

Επιπλέον, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού είχαν 39 γεμίσματα στην αντίπαλη περιοχή, εκτέλεσαν οκτώ κόρνερ, αλλά δεν πήραν το παραμικρό κόντρα στον Παναθηναϊκό. Τι να τις κάνεις τις πολλές σέντρες ή τις στατικές φάσεις, όταν δεν μπορείς να έχεις αποτέλεσμα, δηλαδή να πετύχεις γκολ;

Ο Μεντιλίμπαρ έχει πολλή δουλειά μπροστά του και θα πρέπει στη διακοπή του πρωταθλήματος να ρίξει το βάρος στην ανασταλτική λειτουργία, αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας των ποδοσφαιριστών.

Για την ώρα, οι “ερυθρόλευκοι” θα πρέπει να συμμαζευτούν, να ανασυνταχθούν, να αφήσουν πίσω τους τα δύο τελευταία άσχημα αποτελέσματα, να δείξουν διαφορετικό πρόσωπο στον αγώνα ρεβάνς με την Μακάμπι Τελ Αβίβ και να ταξιδέψουν στη Σερβία με στόχο τη νίκη.

Διότι, έχει μεγάλη σημασία για τον Ολυμπιακό να πάρει τους πόντους βελτιώνοντας την ειδική βαθμολογία τους στην Ευρώπη.

Πηγή: sport24.gr//ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΕΛΛΗΣ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments