Διεθνή

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Όλο το τελευταίο διάστημα, ο Εμμανουέλ Μακρόν κλιμακώνει τις επιθέσεις του κατά της Ρωσίας και ανακατεύει την τράπουλα των ισορροπιών στο δυτικό σύστημα ασφαλείας.

Για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν αναβάλλει για αργότερα την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Ουκρανία. Το Ελιζέ σημείωσε ότι η νέα αναβολή δεν προκύπτει εξαιτίας τυχόν ανησυχιών για την ασφάλεια του Γάλλου προέδρου μετά και τη ρωσική πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε στην Οδησσό, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Εμμανουέλ Μακρόν κλιμάκωσε τη ρητορική του κατά της Μόσχας, ανακατεύοντας τα χαρτιά στο δυτικό στρατόπεδο, καλώντας την Ευρώπη να μην είναι “δειλά” από τη μία πλευρά και μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία από την άλλη.

Διπλωμάτες και αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι όταν ο Γάλλος πρόεδρος πατάει σε ουκρανικό έδαφος, στην πραγματικότητα καθυστερεί ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις συζητήσεις με άλλους δυτικούς συμμάχους, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και πάλι παίρνει αποστάσεις, τονίζοντας ότι “το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία και δεν είναι μέρος της σύγκρουσης”. Είχε προηγηθεί πάντως ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο οποίος δήλωσε ότι στρατιώτες του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία.

Η απάντηση του Κρεμλίνου ήταν άμεση, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι “άνθρωποι που συνδέονται άμεσα με το ΝΑΤΟ (…) βρίσκονται στην Ουκρανία εδώ και αρκετό καιρό, οι αρμόδιες αρχές μας γνωρίζουν ότι βρίσκονται στην Ουκρανία”.  Το βράδυ της Δευτέρας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι “οι δηλώσεις του Σικόρσκι αποτελούν απόδειξη της άμεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι πλέον μάταιο να το αρνείται κανείς”.

Παράλληλα, ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Καλινάκ πήρε τον λόγο και τόνισε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου προτιμούν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να πολεμήσουν παρά να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στείλουν δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ωστόσο, παραχωρώντας συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα La Tribune, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως “μετά από δύο χρόνια πολεμικής σύγκρουσης, η Ρωσία γίνεται όλο και πιο επιθετική” και επανέλαβε ότι “η Ρωσία δεν πρέπει και δεν μπορεί να κερδίσει”.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας του Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσαν τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ.

Και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε ότι ο μοναδικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών θα γύριζε την πλάτη τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ευρώπη αν επέστρεφε στον Λευκό Οίκο.

Και καθώς η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια της Δύσης, από το γαϊτανάκι των δηλώσεων δεν απουσιάζουν ούτε εκείνες της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία μιλώντας στο γερμανικό ARD δήλωσε ανοιχτή στην πρόταση του Βρετανού ομολόγου της, Ντέιβιντ Κάμερον, που μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Ζeitung  δήλωσε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να παραδώσει πυραύλους «Τaurus» στην Βρετανία, η οποία με τη σειρά της θα αποστείλει στην Ουκρανία περισσότερους από τους αντίστοιχους «Storm Shadow».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments