Διεθνή

«Πόλεμος» ΗΠΑ – Κίνας για το… TikTok: Ένα βήμα πιο κοντά στην απαγόρευσή του

«Πόλεμος» ΗΠΑ – Κίνας για το… TikTok: Ένα βήμα πιο κοντά στην απαγόρευσή του

Πηγή Φωτογραφίας: .tokyoweekender.com

Το TikTok αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή απειλή για την ύπαρξή του στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά της με 170 εκατομμύρια χρήστες

Η κινεζική κυβέρνηση έστειλε μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει την αναγκαστική πώληση του TikTok, περιορίζοντας τις επιλογές για τους κατόχους της εφαρμογής, καθώς οι αγοραστές αρχίζουν να κάνουν ουρά για να υποβάλουν προσφορές για τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.

Κινέζοι αξιωματούχοι επέκριναν τις ΗΠΑ για τις κινήσεις τους που στοχεύουν τη δημοφιλή εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο σύντομης διάρκειας. Έχουν στείλει επίσης μηνύματα στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του TikTok, την ByteDance που εδρεύει στο Πεκίνο, τα οποία τα στελέχη της εταιρείας ερμήνευσαν ως προτίμηση της κινεζικής κυβέρνησης στο ενδεχόμενο απαγόρευσης της εφαρμογής στις ΗΠΑ παρά της πώλησής της, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Αυτή η προοπτική φέρνει σε δύσκολη θέση την ByteDance, καθώς το TikTok αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή απειλή για την ύπαρξή του στην Αμερική, τη μεγαλύτερη αγορά της όπου έχει 170 εκατομμύρια χρήστες.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε την Πέμπτη ότι συγκροτεί μια κοινοπραξία για να προσπαθήσει να εξαγοράσει το TikTok

Στην Ουάσιγκτον, η Βουλή ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης ενός νομοσχεδίου την Τετάρτη που απαιτεί από την ByteDance να πουλήσει το TikTok, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει την απαγόρευση, υποστηρίζοντας ότι η συλλογή δεδομένων Αμερικανών χρηστών από τους ιδιοκτήτες του ενέχει κίνδυνο εθνικής ασφάλειας.

Η TikTok από τη μεριά της διαμήνυσε ότι δεν θα μοιραστεί τα δεδομένα με την κινεζική κυβέρνηση ακόμα κι αν το απαιτήσει το Πεκίνο.

Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει θα συζητηθεί στη Γερουσία, όπου οι τα μέλη της εκτιμάται ότι θα έχουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ωστόσο ότι θα υπέγραφε ένα νομοσχέδιο εάν φτάσει στο γραφείο του.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να σταματήσουν να πιέζουν αδικαιολόγητα» το TikTok, προσθέτοντας: «Το αρμόδιο μέρος θα πρέπει να συμμορφώνεται αυστηρά με τους κινεζικούς νόμους και κανονισμούς».

Το σχόλιο θεωρήθηκε από ορισμένα στελέχη της ByteDance ως ενίσχυση του μηνύματος του Πεκίνου προς την εταιρεία ότι θα αντιμετώπιζε ρυθμιστικά εμπόδια εάν επιδίωκε να εκχωρήσει το TikTok. Πέρυσι, η Κίνα προειδοποίησε ότι η πώληση ή η εκχώρηση του TikTok θα συνεπαγόταν εξαγωγή τεχνολογίας και θα έπρεπε να εγκριθεί από την κυβέρνηση.

Ο ιδρυτής της ByteDance, Zhang Yiming, ο οποίος κατέχει σημαντικό μερίδιο στην εταιρεία, δεν έχει δηλώσει ότι συμμετέχει σε συνομιλίες με εξωτερικούς αγοραστές σχετικά με την πώληση του TikTok, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε την Πέμπτη ότι συγκροτεί μια κοινοπραξία για να προσπαθήσει να εξαγοράσει το TikTok. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Bobby Kotick, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έκδοσης βιντεοπαιχνιδιών Activision, προσέγγισε τον Zhang.

Πάνω από 100 δισ. δολάρια Οποιοδήποτε τίμημα εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα του TikTok ήταν περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αλλά δεν είχε κέρδος, σύμφωνα με γνώστες των οικονομικών δεδομένων της πλατφόρμας.

Το TikTok βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, έχοντας επιβιώσει από πολλές ρυθμιστικές προκλήσεις στο παρελθόν. Το 2020, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να απαγορεύσει την εφαρμογή μέσω εκτελεστικού διατάγματος, αλλά μπλοκαρίστηκε από τα δικαστήρια.

Η παγκόσμια επιτυχία του TikTok θεωρείται στην Κίνα ως ένας σπάνιος θρίαμβος για μια χώρα

Από τότε, το TikTok αγωνίζεται να εφαρμόσει μια λειτουργία με την κωδική ονομασία Project Texas για να προστατεύσει τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών. Τα στελέχη της εταιρείας ήταν κάποτε σίγουρα ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για να λειτουργήσει ελεύθερα η εφαρμογή στη χώρα. Όμως ο έλεγχος έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα ο Διευθύνων Σύμβουλος να εμφανιστεί ενώπιον του Κογκρέσου δύο φορές τον περασμένο χρόνο. Η πολιτεία της Μοντάνα πέρασε επίσης νόμο για την απαγόρευση της εφαρμογής, μια κίνηση που αμφισβητείται από το TikTok στα δικαστήρια.

Πέρυσι, οι δαπάνες της ByteDance σε προσπάθειες λόμπινγκ στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 77% στα 8,74 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το OpenSecrets, μια ανεξάρτητη πλατφόρμα που παρακολουθεί τις πολιτικές δαπάνες. Έχει, δε, εστιάσει στη Γερουσία, καθώς η νομοθεσία αναμένεται να αντιμετωπίσει μια πιο δύσκολη, για την εταιρεία, πορεία εκεί από ό,τι στη Βουλή.

Η παγκόσμια επιτυχία του TikTok θεωρείται στην Κίνα ως ένας σπάνιος θρίαμβος για μια χώρα που επί δεκαετίες ήταν το εργοστάσιο του κόσμου, αλλά αγωνίστηκε να δημιουργήσει τα δικά της τεχνολογικά brand.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Πεκίνο θεωρούν το νομοσχέδιο ως απόπειρα ληστείας αυτού του πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου και δεν θα το υποστηρίξουν», δήλωσε ο Tom Nunlist, αναλυτής τεχνολογικής πολιτικής με έδρα τη Σαγκάη στην Trivium China, μια συμβουλευτική εταιρεία.

«Κλοπή» Ορισμένοι χρήστες του Weibo σημείωσαν ότι η προσπάθεια των ΗΠΑ να εξαναγκάσουν σε πώληση του TikTok ισοδυναμούσε με κλοπή και ήθελαν η ByteDance να αντεπιτεθεί πιο σκληρά.

«Ακριβώς όπως η Huawei, έτσι και το TikTok δεν έκανε τίποτα λάθος», δημοσίευσε ένας χρήστης. Ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών Huawei Technologies έχει αντιμετωπίσει χρόνια περιορισμούς από τις ΗΠΑ λόγω ισχυρισμών ότι μπορεί να μοιραστεί ευαίσθητες πληροφορίες με την κινεζική κυβέρνηση, κάτι που η εταιρεία αρνείται.

Άλλοι χρήστες του Weibo, ωστόσο, παρομοίασαν το TikTok που αντιμετωπίζει απαγόρευση στις ΗΠΑ, με άλλες δυτικές εφαρμογές, όπως το Facebook και το X, που δεν είναι διαθέσιμες στην Κίνα. Το TikTok δεν είναι επίσης διαθέσιμο εντός της Κίνας, όπου η ByteDance λειτουργεί το Douyin, μια αντίστοιχη εφαρμογή που χρησιμοποιεί παρόμοια δομή αλγορίθμου για να προτείνει περιεχόμενο, αλλά υπόκειται σε λογοκρισία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Εάν το TikTok απαγορευτεί στις ΗΠΑ, θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες τέτοιες ενέργειες εναντίον κινεζικών εταιρειών για λόγους εθνικής ασφάλειας, δήλωσε ο Nunlist της Trivium.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν τον περασμένο μήνα διέταξε το Υπουργείο Εμπορίου να ξεκινήσει έρευνα για ξένο λογισμικό σε αυτοκίνητα, αναφέροντας την κινεζική τεχνολογία ως πιθανό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Όσο η ByteDance παραμένει πρόθυμη να κλείσει το TikTok αντί να εγκαταλείψει την ιδιοκτησία, θα ασκήσει πίεση στους νομοθέτες και την κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με τους πολιτικούς κινδύνους από την κατάργηση της εφαρμογής, εκτίμησε ο Hu Xijin, πρώην αρχισυντάκτης των Global Times, εφημερίδας υποστηριζόμενης από το ΚΚ Κίνας.

«Οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας πιθανότατα θα δώσουν προτεραιότητα στην εθνική αξιοπρέπεια πάνω από τα οικονομικά συμφέροντα της ByteDance», έγραψε ο Gabriel Wildau, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Teneo, σε σημείωμα προς τους πελάτες την Πέμπτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments