Πολιτική

Το παρασκήνιο του επικείμενου ταξιδιού του Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

Το παρασκήνιο του επικείμενου ταξιδιού του Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΖ. ΜΠΑΪΝΤΕΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Προς αναζήτηση η καταλληλότερη ημερομηνία για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν.

Έχουν παρέλθει 24 μήνες από την τελευταία φορά που ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Τον Μάιο του 2002, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε το πρώτο του τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν, σε μια συνάντηση όπου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επιλέξει να τον υποδεχθεί φορώντας γραβάτα με την ελληνική σημαία, ενώ είχε αυτοσυστηθεί ως «Μπαϊντενόπουλος», όπως τον αποκαλεί η ομογένεια, θέλοντας να υποδηλώσει τους στενούς δεσμούς του με την Ελλάδα και την ομογένεια.

Ήδη οι διπλωματικές υπηρεσίες Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών προετοιμάζουν ένα νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών για τον επόμενο μήνα, αναζητώντας την κατάλληλη ημερομηνία, είτε πρόκειται για κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο είτε στο περιθώριο εκδήλωσης του Λευκού Οίκου για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Όπως ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης στο συνέδριο “City Hub Events” στην Αλεξανδρούπολη, οι συνομιλίες φέρονται να προχωρούν, αλλά κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι “συζητήσεις γίνονται, αλλά δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση συγκεκριμένης ημερομηνίας”.

Οι συνομιλίες για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον έρχονται σε μια σημαντική πολιτική στιγμή, σε μια στιγμή που στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη ο αγώνας για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 5 Νοεμβρίου.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αλλά δεν έχει δηλώσει δημοσίως την προτίμησή της για τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ή για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο, με αποκορύφωμα την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την παραχώρηση ενός συνόλου στρατιωτικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Pulse για λογαριασμό της εφημερίδας “Καθημερινή”, η πλειοψηφία των πολιτών αξιολογεί θετικά τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα και πιστεύει ότι ένα υποθετικό σενάριο ελληνοτουρκικής κρίσης θα οδηγούσε σε μια “διπλωματική και συγκρατημένη” παρέμβαση των ΗΠΑ.

Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται επίσης ότι η ελληνική κοινή γνώμη προτιμά σαφώς τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έναντι του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, με το 36% να δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον νυν πρόεδρο του Λευκού Οίκου και μόλις το 15% τον προκάτοχό του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments