SPOTLIGHTS

Μειωμένες πληρότητες σε μη καρναβαλικούς προορισμούς

Μειωμένες πληρότητες σε μη καρναβαλικούς προορισμούς

Πηγή Φωτογραφίας: TRAVEL.GR

Πετάει η κίνηση προς το εξωτερικό

Μπορεί δυο τριήμερα διακοπών να «έπεσαν» το ένα αμέσως μετά το άλλο όμως αυτό δεν φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό για τους ξενοδόχους των ορεινών ή ημιορεινών περιοχών. Αντιθέτως, λειτουργεί θετικά για τους προορισμούς προς το εξωτερικό όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αεροπορικών κρατήσεων.

Όσον αφορά τους χειμερινούς προορισμούς στο εσωτερικό φαίνεται να καταγράφεται ένα ιδιόμορφο «σπλιτ» όπως θα λέγαμε χρησιμοποιώντας μια χρηματιστηριακή ορολογία στις κρατήσεις.

Ορισμένοι εκδρομείς προτίμησαν να εκδράμουν το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, άλλοι θα το πράξουν το επόμενο τριήμερο της 25ης Μαρτίου με αποτέλεσμα οι πληρότητες να είναι μειωμένες το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.

Η συζήτηση για τις πληρότητες δεν αφορά βέβαια τους προορισμούς με πολύ δημοφιλή καρναβάλια, όπως η Πάτρα, Ξάνθη κ.λ.π. όπου δεν «πέφτει καρφίτσα».

Χωρίς χιόνι

Οι μειωμένες πληρότητες σε μη «καρναβαλικούς προορισμούς» οφείλεται και στο γεγονός ότι φέτος δεν έχουμε χιόνια σε όσους προορισμούς διαθέτουν χιονοδρομικά κέντρα με αποτέλεσμα οι συνολικές κρατήσεις μετά τα Θεοφάνια και μέχρι τώρα κατά 20% περίπου όπως σημειώνει στον ot.gr o γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας.

Επικεφαλής της ομάδας ξενοδόχων ορεινών και ημιορεινών περιοχών της ΠΟΞ ο κ. Καλλίας παρακολουθεί τις ημέρες αυτές την κίνηση στα ελληνικά ξενοδοχεία των χειμερινών προορισμών και σημειώνει ότι οι πληρότητες είναι μειωμένες στους προορισμούς αυτούς. Παράλληλα προσθέτει και έναν τρίτο λόγο που επιδρά αρνητικά στην κίνηση των ξενοδοχείων και αυτός είναι η επιβολή του τέλους κλιματικής αλλαγής από την 1η Μαρτίου, το οποίο για τις μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων ανέρχεται σε επτά και 10 ευρώ αντίστοιχα.

Τα ξενοδοχεία ,ιδιαίτερα των δυο αυτών κατηγοριών, το «κατάλαβαν» πολύ καλά αμέσως με την εφαρμογή του λέει ο κ. Καλλίας καθώς πολλοί πλέον προτιμούν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που γίνονται πιο φθηνά από τις ξενοδοχειακές μονάδες, η επιλέγουν ξενοδοχεία λιγότερων αστεριών που το τέλος κυμαίνεται από 1,5-3 ευρώ. Ιδιαίτερα αυτό αφορά επισκέπτες σε διάφορες περιοχές για επαγγελματικούς λόγους (δικηγόρους, πωλητές, κ.λ.π.).

Το τέλος εφαρμόσθηκε τελικά πολύ νωρίς τονίζει ο κ. Καλλίας, ίσως θα πρέπει να επανεξετασθεί η εφαρμογή και να ξεκινάει από τις αρχές Μαΐου.

Η αεροπορική κίνηση

Πιο ικανοποιητική είναι η εικόνα στις αεροπορικές πληρότητες κυρίως για τα ταξίδια προς το εξωτερικό, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Aegean. Η κίνηση για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου καταγράφεται ικανοποιητική. Η 25η Μαρτίου ευνοείται επίσης από το γεγονός ότι φέτος «πέφτει» Δευτέρα και ενδείκνυται για άλλη μια ανοιξιάτικη απόδραση μέσα στον Μάρτιο.

Η αεροπορική επιβατική κίνηση της Aegean για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας τόσο από τη βάση της Αθήνας, όσο και από τη βάση της Θεσσαλονίκης εμφανίζεται πολύ ικανοποιητική με πληρότητες που φτάνουν και ανά περίπτωση ξεπερνούν το 75% μέχρι στιγμής. Ενώ οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής εξαντλούν και τις τελευταίες διαθέσιμές θέσεις, οι επιβάτες που αναχωρούν από την Αθήνα δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στις σύντομες αποδράσεις στο εξωτερικό (περισσότερο από το 80% της συνολικής επιβατικής κίνησης του τριημέρου αφορά σε πτήσεις εξωτερικού), ενώ οι επιβάτες από την Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν ίδια προτίμηση τόσο σε προορισμούς του εξωτερικού, όσο όμως και του εσωτερικού.

Ποιους προορισμούς επιλέγουν

Παράλληλα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αποτέλεσε αφορμή για κάποιους είτε να ξεκινήσουν νωρίτερα, είτε να παρατείνουν τις διακοπές τους και να μείνουν παραπάνω από 3 ημέρες στον προορισμό της επιλογής τους. Φαίνεται πλέον οι Έλληνες να έχουν την τάση να ταξιδεύουν και να εξερευνούν λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς, ακόμα και εντελώς νέους, αλλά και πιο οικονομικούς.

Αντί να επιλέξουν το Παρίσι, το Λονδίνο ή τη Ρώμη, προτιμούν για παράδειγμα το Όσλο, την Μπολόνια, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ, την Γενεύη, ενώ στους προορισμούς του εσωτερικού είναι εντυπωσιακό ότι στο top 5 των επιλογών τους εμφανίζονται νησιά, προορισμοί ολοένα και πιο κοντά στο καλοκαίρι. Για το εσωτερικό οι προορισμοί που ξεχώρισαν είναι κυρίως οι Νάξος, Χίος, Σκιάθος, Μυτιλήνη, Σαντορίνη, Κως, Λέρος, Ηράκλειο, Σητεία και Λήμνος.

Οι πληρότητες για το 3μερο της 25ηςΜαρτίου, αγγίζουν το 70% τόσο για τις πτήσεις από τη βάση της Αθήνας, όσο και από τη βάση της Θεσσαλονίκης. Φυσικά αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά όσο πλησιάζουμε προς τις εν λόγω ημερομηνίες.

Πηγή: OT

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments