Πολιτική

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη εντός και εκτός Βουλής

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη εντός και εκτός Βουλής

Πηγή Φωτογραφίας: [368152] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Για πολιτικές βδέλλες κάνει λόγο η κυβέρνηση, για αμνηστία πολιτικών μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο “κόκκινο” βρίσκεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου.

Πιο ειδικά, στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών. 

Οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη και του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Φάμελλου, με επίκεντρο τις κατηγορίες που εξαπέλυσε προς την κυβερνητική πλευρά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Επικρατείας. Μ. Βορίδης απάντησε προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται από τη μια πλευρά ως «διαπρύσιος κήρυκας, επειδή η ΝΔ δεν αναγνωρίζει ποινικές ευθύνες», από την άλλη πλευρά όμως «δεν καταθέτετε πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής».

Ο Σωκράτης Φάμελλος, απευθυνόμενος προς την πλευρά του υπουργού Επικρατείας, είπε πως «δεν σας αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκπροσωπείτε μια κυβέρνηση που δεν ψηφίζετε τους νόμους της».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «υπάρχουν ενδείξεις για παραλείψεις υπουργών που συνδέονται με το έγκλημα των Τεμπών, έχετε όμως αποφασίσει να αμνηστεύσετε τα δικά σας πολιτικά πρόσωπα, το κάνατε και τον περασμένο Νοέμβριο» και πρόσθεσε: «Λέμε να πάρουμε μια απόφαση ομόφωνα, να ελέγξει η Δικαιοσύνη όλα τα παραπτώματα των πολιτικών προσώπων που τελέστηκαν διά της παραλείψεως. Αντέχετε; Γιατί κρύβονται;».

Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ακόμα πως «η απόδειξη για το όχι είναι η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ολομέλεια, η οποία αποδεικνύει ότι δεν σέβεται τις οικογένειες των θυμάτων, τη Δικαιοσύνη, την κοινωνία. Υπηρετείτε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης».

Αντικρούοντας τα πυρά, ο Μάκης Βορίδης επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν κρίνει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αλλά δεν καταθέτει πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή. «Η πρόταση για σύσταση έχει ζητήματα, γιατί πρέπει να πείτε αδικήματα, να περιγράψετε, να κάνετε μια εξειδικευμένη ποινική συζήτηση και εσείς δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη της προτάσεως», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο δε Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του διαβεβαίωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο, εντός και εκτός Ελλάδας, ώστε να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές της τραγωδίας των Τεμπών και να αποδοθεί δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο για συντονισμένη προσπάθεια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκαλύψουν ευθύνες.

“Πολιτικές βδέλλες” και “έλλειψη ενσυναίσθησης”

Λίγη ώρα νωρίτερα, η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώθηκε αισθητά, με τη χρήση σκληρών χαρακτηρισμών.

Συγκεκριμένα, για «πολιτικές βδέλλες» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών και την «προσπάθεια εργαλειοποίησής του», “φωτογραφίζοντας έτσι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για έλλειψη ευθιξίας και κατανόησης και ενσυναίσθησης κατηγορεί, από την πλευρά της, η Κουμουνδούρου τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ παράλληλα, απαντώντας με σκληρό τρόπο στα όσα δήλωσε το για «πολιτικές βδέλλες», επισημαίνει ότι «το μόνο “αίμα” που κύλησε από αυτήν την ανείπωτη τραγωδία προκλήθηκε από την αμέλεια του υπουργού της κυβέρνησης του, τον οποίο και προστατεύει».

«Είναι άλλο πράγμα να σταθείς δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και να βοηθήσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη και είναι άλλο πράγμα να είσαι παντού δίπλα τους σαν βδέλλα και να προσπαθείς να αποκομίσεις μικροπολιτικά οφέλη. Είναι αξιοθρήνητος όποιος πολιτικός προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη από μια τέτοια υπόθεση», είχε πει νωρίτερα μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Παύλος Μαρινάκης.

Ερωτηθείς για το αίτημα συγγενών των θυμάτων να μην ισχύσει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ως προς τις προθεσμίες παραγραφής τυχόν αδικημάτων, ώστε να οδηγηθούν, εφόσον προκύψουν κατηγορίες, ενώπιον του φυσικού δικαστή, είπε: «Η πρώτη αλλαγή στον νόμο έγινε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη στην προηγούμενη Βουλή και οι υπουργοί εξομοιώθηκαν με τους πολίτες σε όλα και αν αποφασιστεί σχετικά, όποιος υπουργός από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και μετά, άρα όχι ο κ. Σπίρτζης, έχει σημασία αυτό, θα οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη».

Συνέχισε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως «Πολάκης, Καμμένος, Γεροβασίλη και συνολικά 11 περιπτώσεις κρύφτηκαν πίσω από το άρθρο 86 του Συντάγματος και δεν δικάστηκαν. Εμείς δεν εργαλειοποιούμε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών κατά το δοκούν. Όταν τον έχεις εργαλειοποιήσει 11 φορές, είναι γελοίο να κουνάς το δάχτυλο».

“Να τον ενημερώσουμε”, απάντησε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, “πως το μόνο “αίμα” που κύλησε από αυτήν την ανείπωτη τραγωδία προκλήθηκε από την αμέλεια του υπουργού της κυβέρνησης του,- τον οποίο και προστατεύει – πνίγοντας στο πένθος τις οικογένειες των θυμάτων. Πολιτικός καιροσκόπος δεν είναι αυτός που παλεύει για να βρουν δικαιοσύνη οι πολίτες που έχουν βάναυσα πληγωθεί από το κράτος του κ. Μητσοτάκη και που δεν μπορούν να βρουν δικαίωση μέσα στη χώρα τους όπου ισχύουν όλων των τύπων οι ασυλίες”.

“Με όσα είπε ο κ. Μαρινάκης έδειξε για μια ακόμη φορά πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στερείται ευθιξίας και κατανόησης και εν τέλει ενσυναίσθησης, όσο κι αν η κυβέρνηση του προσπαθεί να αποπροσανατολίσει με στημένα άρθρα”, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments