Διεθνή

Τραμπ: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η κατάσχεση των ακινήτων του στη Νέα Υόρκη

Τραμπ: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η κατάσχεση των ακινήτων του στη Νέα Υόρκη

Πηγή Φωτογραφίας: Former U.S. President Donald Trump gestures as he speaks during the Conservative Political Action Conference (CPAC) in Orlando, Florida, U.S. February 26, 2022. REUTERS/Octavio Jones

Πρόστιμα για οικονομικές απάτες - Τραμπ: Δεν έχω να πληρώσω 464 εκατ. δολάρια

Ο ουρανοξύστης νεο-γοτθικού ρυθμού, που βρίσκεται στο νούμερο 40 της Γουόλ Στριτ, στην καρδιά του οικονομικού κατεστημένου των ΗΠΑ, πέρασε το 1995 από τα χέρια του φιλιππινέζου δικτάτορα Φέρντιναντ Μάρκος σε εταιρεία που ανήκε στον Ντόναλντ Τραμπ. Εγινε έτσι, ένα από τα εμβληματικά κτίρια της αυτοκρατορίας του αμερικανού μεγιστάνα και μετέπειτα προέδρου των ΗΠΑ, φέροντας το όνομά του. Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, ο Τραμπ κινδυνεύει να το χάσει από την γενική εισαγγελέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, η οποία το ανέφερε ως ένα από τα περιουσιακά στοιχεία που ενδέχεται να κατασχεθούν από τις αρχές. Μετά την καταδίκη τους για οικονομικές απάτες, ο Τραμπ και οι δύο γιοι του πρέπει να καταβάλουν πρόστιμο-«μαμούθ» 355 εκατ. δολαρίων, το οποίο με τους τόκους έχει φτάσει τα 464 εκατ. δολάρια. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Τις προηγούμενες ημέρες, οι δικηγόροι του ενημέρωσαν το δικαστήριο ότι είναι αδύνατο να το πληρώσουν. Οι δικηγόροι του γραφείου της Λετίσια Τζέμις έστειλαν επιστολή στο πολιτειακό εφετείο για να δηλώσουν ότι θα πρέπει να αγνοήσουν τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει την εγγύηση για να καλύψει το τεράστιο πρόστιμο που του επιβλήθηκε. Η γενική εισαγγελέας θα μπορούσε να κινήσει τις διαδικασίες για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Τραμπ τη Δευτέρα, καθώς θα παρέλθει η προθεσμία που έδωσε το δικαστήριο στον πρώην πρόεδρο για την καταβολή του προστίμου.

Λίγο μετά την άφιξη της επιστολής, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ζήτησε δωρεές από ένα εκατομμύριο υποστηρικτές του, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να χάσει τα ακίνητά του στη Νέα Υόρκη. «Κρατήστε τα βρώμικα χέρια σας μακριά από τον Πύργο Τραμπ!», ανέφερε μήνυμα που έστειλαν στους υποστηρικτές του Τραμπ η επιτροπή συγκέντρωσης χρημάτων της προεκλογικής του εκστρατείας και μια ξεχωριστή πολιτική επιτροπή, η οποία πληρώνει τα νομικά έξοδα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Η εφημερίδα New York Post ανέφερε την Τετάρτη, επικαλούμενη φίλους του Τραμπ, ότι μπορεί να αφήσει την προθεσμία της Δευτέρας να περάσει και την Τζέιμς να ξεκινήσει τη διαδικασία κατάσχεσης των ακινήτων του, ανάμεσά τους πιθανώς και του Πύργου Τραμπ, στο Μανχάταν. Οι δικηγόροι του Τραμπ δήλωσαν πριν από δύο ημέρες ότι το να καταθέσει εγγύηση που να καλύπτει ολόκληρο το ποσό της αστικής καταδίκης για απάτη σε βάρος του, ύψους 464 εκατ. δολαρίων, ενώ ο ίδιος ασκεί έφεση, ήταν «πρακτικά αδύνατο», αφού 30 εταιρείες εγγυήσεων τον απέρριψαν. Το γραφείο της Τζέιμς δήλωσε ότι είναι «ύποπτη» η χρονική στιγμή και η φύση του αιτήματος του Τραμπ, στην επιστολή που έστειλε ο Ντένις Φαν, ανώτερος βοηθός της γενικής εισαγγελέως.

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η περιουσία του είναι αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πέρυσι είχε δηλώσει ότι διέθετε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, εκτός από ακίνητα και άλλες επενδύσεις. Ο πρώην πρόεδρος έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης που εξέδωσε νωρίτερα φέτος ο δικαστής Αρθουρ Ενγκορον, ο οποίος διαπίστωσε ότι ο Τραμπ, ο Ομιλος Τραμπ και κορυφαία στελέχη του, συμπεριλαμβανομένων των γιων του Ερικ και Ντόναλντ Τζούνιορ, σχεδίαζαν επί χρόνια να εξαπατήσουν τράπεζες και ασφαλιστές διογκώνοντας τον πλούτο του στις οικονομικές καταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την εξασφάλιση δανείων και τη σύναψη συμφωνιών. Ο Ενγκορον διέταξε τον Τραμπ να πληρώσει πρόστιμο 355 εκατ. δολαρίων συν τους τόκους, ανεβάζοντας το πρόστιμο σε περισσότερα από 450 εκατ. δολάρια κατά τη στιγμή της απόφασης, ενώ καθημερινά, οι τόκοι φτάνουν τα 112.000 δολάρια σε τόκους που συσσωρεύονται. Εκτός από αυτό όμως, ο Τραμπ πρέπει να καταβάλει συνολικά 88,3 εκατ. δολάρια στην Ε. Τζιν Κάρολ, την οποία κακοποίησε σεξουαλικά τη δεκαετία του 90.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments