Πολιτική

Κυβέρνηση: Σε αναζήτηση δικλείδας ασφαλείας για τις διαρροές προς τα δεξιά

Κυβέρνηση: Σε αναζήτηση δικλείδας ασφαλείας για τις διαρροές προς τα δεξιά

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ" ΤΟΥ ΣΚΑΪ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Πάταξη της ανομίας από την κυβέρνηση ενώ οι ευρωεκλογές πλησιάζουν.

Κοινός παρονομαστής όλων των δημοσκοπήσεων, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους δύο μήνες, είναι η αποτύπωση ενός πολιτικού σκηνικού.

Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά: την αδιαμφησβήτητη πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας στην κορυφή, την αμφίρροπη «μάχη» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση -και σε μια απόσταση που ξεπερνά τις 15 ποσοστιαίες μονάδες από την πρώτη- και την ενίσχυση κομμάτων στα δεξιά του πολιτικού χάρτη, με την Ελληνική Λύση, για παράδειγμα να φθάνει ακόμη και σε διψήφια ποσοστά σε ορισμένες έρευνες και το κόμμα Νίκη να διατηρεί τις δυνάμεις του.

Η πρόκληση για το κυβερνητικό επιτελείο είναι να βρει μια “χρυσή ισορροπία” μεταξύ δύο περιοχών, της “δεξιάς της δεξιάς” και του μεταρρυθμιστικού κέντρου, με την καθεμία παίζει διαφορετικό ρόλο στη διαμόρφωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος.

Η έμφαση δίνεται σε αυτό που υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως “χρυσή τομή” ανάμεσα σε συντηρητισμό και φιλελεύθερο κέντρο, δηλαδή σε πολιτικές που μπορούν να συμπεριλάβουν τη δυνατότητα η Νέα Δημοκρατία να είναι ταυτόχρονα συντηρητική και καινοτόμος δύναμη.

Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, το κυβερνητικό επιτελείο έχει προσδιορίσει δύο τομείς στην πολιτική ατζέντα. Ο ένας είναι τα θέματα ασφάλειας και η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, ενώ ο άλλος είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο Πρωθυπουργός παρευρέθηκε χθες στην τελετή παράδοσης των τριών πρώτων από τα επτά ελικόπτερα Romeo. Τα ελικόπτερα Romeo είναι οι πιο σύγχρονες και ικανές εκδόσεις του Seahawk, που θεωρείται το πιο γνωστό μέσο ναυτικών επιχειρήσεων τόσο στον ανθυποβρυχιακό όσο και στον επιφανειακό πόλεμο.

Το δεύτερο είναι η εσωτερική ασφάλεια και η επιβολή του νόμου και της τάξης σε όλα τα επίπεδα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διορίστηκε επικεφαλής του Υπουργείου Εθνικής Προστασίας, ουσιαστικά για να αντιμετωπίσει την καταγεγραμμένη δυσλειτουργία.

Ωστόσο, εκτός από την αποτελεσματικότητα της ελληνικής αστυνομίας, η κυβέρνηση επανεξετάζει και το ζήτημα της ασφάλειας σε ορισμένους χώρους, όπως τα πανεπιστήμια.

Η αστυνομία έχει ζητήσει από τις πρυτανικές αρχές να συνεργαστούν μαζί της και πραγματοποιεί επιχείρηση για τη δίωξη καταληψιών, οι οποίοι αυθαιρετούν σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.

Στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την κ. Σακελλαροπούλου, η αναφορά του πρωθυπουργού στα πανεπιστήμια και στην κατάσταση ανομίας που επικρατεί σε πολλά ανώτατα ιδρύματα δείχνει αυτή την πρόθεση. «Χρειαζόμαστε και τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών, που πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε και προχώρησε σε μια συγκεκριμένη πρόταση: «Θα το πω όπως το αισθάνομαι. Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές που προβαίνουν κατ’ επανάληψιν σε έκνομες πράξεις και τα πανεπιστήμια να μην προχωρούν στην προφανή πράξη της διαγραφής τους. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα υπήρχε η ανοχή που επιδεικνύεται ορισμένες φορές για τέτοιου είδους φαινόμενα», κατέληξε. Το μήνυμα του πρωθυπουργού για διαγραφή των φοιτητών που λειτουργούν παραβατικά δεν είναι το μόνο που δείχνει να κλείνει το μάτι σε ένα πιο συντηρητικό κοινό. Τα τελευταία 24ωρα έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που δείχνουν πως αποτελεί κεντρική πρόθεση της κυβέρνησης να σηκώσει τους τόνους στο συγκεκριμένο θέμα. Η κεντρική εντολή του Μαξίμου είναι «όπου υπάρχει ζήτημα ανομίας» να παρεμβαίνει η αστυνομία, ακόμη και χωρίς εντολή από τις πρυτανικές αρχές.

Οι πέντε βασικοί άξονες, πάνω στους οποίους θα «χτιστεί» η κυβερνητική πολιτική θα αφορούν στη στήριξη της οικογένειας και την υποστήριξη απόκτησης παιδιών, την ενίσχυση της απασχόλησης νέων και γυναικών, την ενίσχυση των ηλικιωμένων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής με στήριξη περιοχών με ειδικές δημογραφικές ανάγκες, την ενίσχυση της περιφέρειας και την προώθηση της ανάπτυξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments