Πολιτική

Σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα Τέμπη

Σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα Τέμπη

Πηγή Φωτογραφίας: [368152] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τον τελικό λόγο έχει πια η δικαιοσύνη.

Με σφοδρές αντιπαραθέσεις, βαρύτατους χαρακτηρισμούς και με τους συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος να παρακολουθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης από τα θεωρεία, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής, σε μια διαδικασία που σημαδεύτηκε από τις σκληρές εγκλήσεις και αντεγκλήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Με φόντο την έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, διεξήχθη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το τελικό συμπέρασμα να επαφίεται στη δικαιοσύνη. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για συστηματική και συνειδητή προσπάθεια εκμετάλλευσης της τραγωδίας, ενώ τα κόμματα της μειοψηφίας υποστήριξαν ότι καταβάλλεται προσπάθεια για συγκάλυψη του δυστυχήματος.

Από τα κυβερνητικά έδρανα, ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για συστηματική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών, τονίζοντας πως «όχι μόνο δεν συγκαλύψαμε αλλά στη συστηματική απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της αντιπολίτευσης έχουμε σταθεί εξαιρετικά ανεκτικοί». Ο Υπουργός Επικρατείας επέκρινε την στάση της μειοψηφίας, υποστηρίζοντας πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιρρίπτουν ποινικές ευθύνες σε υπουργούς χωρίς πραγματικά στοιχεία.

ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και στη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία των πολιτών για κατάργηση της ευθύνης των υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας στρέφοντας τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτά δεν γίνεται να τα θυμάστε μόνο όταν είστε αντιπολίτευση. Ήσασταν κι εσείς στην αναθεώρηση και δεν προτείνατε κατάργηση της ασυλίας. Γιατί δεν λέτε στους πολίτες ότι αυτά που ζητούν μόνο με συνταγματική αναθεώρηση μπορούν να επιτευχθούν και όχι με νόμο; Εκμεταλλεύεστε την αγωνία των ανθρώπων όταν τους λέτε ψέματα για να βγει το λαϊκιστικό μεροκάματο».

Νωρίτερα πάντως, τον «χορό» των πολιτικών αντιπαραθέσεων, είχε ανοίξει η τοποθέτηση του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος παρ’ ότι καταλόγισε ποινικές ευθύνες σε υπουργούς για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και μίλησε για απόπειρα συγκάλυψης, απέφυγε να καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. «Από την μια λέτε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες και από την άλλη δεν προτίθεστε να καταθέσετε πρόταση προανακριτικής (…) Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί πρέπει να πείτε αδικήματα, να τα περιγράψετε και να κάνετε εξειδικευμένη ποινική συζήτηση και εσείς δεν αναλαμβάνετε καν την ευθύνη αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο. «Στην μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν σας λέω ότι δεν αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκπροσωπείτε μια κυβέρνηση που δεν αναγνωρίζετε τους νόμους της», ανταπάντησε ο κ. Φάμελλος.

Κατά μέτωπο επίθεση του κ. Ανδρουλάκη

Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση για «συγκάλυψη», «αλαζονεία» αλλά και «προσβλητική στάση» απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – κινήματος Αλλαγής κ. Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής.

«Η στρατηγική σας συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις. Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Αυτό είναι πια ένα πάγιο μοτίβο της διακυβέρνησης σας» είπε ο κ. Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της συζήτησης επί του πορίσματος της Εξεταστικής για τα Τέμπη.

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι «έχει μετατραπεί σε μία αγέλη εξουσίας», που τα μέλη της «όποτε απειλείται η καρέκλα τους μετατρέπονται σε ύαινες που επιτίθενται σε πολιτικούς αντιπάλους αλλά ακόμη και στους συγγενείς των θυμάτων».

Ανοίγοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για Εξεταστική – «παρωδία» και σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Δ. Μαρκόπουλου είπε: «Ποιο ήταν το ύφος του κ. Μαρκόπουλου; Ήταν το ύφος ενός προέδρου μίας Εξεταστικής Επιτροπής που έχει ενσυναίσθηση τι συνέβη το βράδυ της τραγωδίας; Ένα δάχτυλο να το κουνάει συνεχώς σε ποιους;».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για προσβολή των θεσμών. «Όσον αφορά τον αγώνα να μείνει η χώρα στην Ε.Ε. τον μαγαρίζουν οι συμπεριφορές σας. Είστε τα ίδια με αυτούς που 5 χρόνια έπαιζαν με τους θεσμούς όπως κάνετε σήμερα, γι’ αυτό γυρνάει την πλάτη ο λαός στην πολιτική γιατί είστε τα ίδια. Σκάνδαλα, συγκάλυψη, διχόνοια, τοξικότητα και το καλάμι της αλαζονείας το έχετε καβαλήσει. Η εποχή του κ. Μητσοτάκη για τη Ν.Δ. είναι μία εποχή μνημείο αλαζονείας και προσβολής του πολιτικού κόσμου και των θεσμών. Ό,τι κατηγορούσατε το μιμείστε» ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments