Πολιτική

Τέμπη: Πώς η κίνηση Σπίρτζη πυροδοτεί νέο σκηνικό σύγκρουσης

Τέμπη: Πώς η κίνηση Σπίρτζη πυροδοτεί νέο σκηνικό σύγκρουσης

Πηγή Φωτογραφίας: [367041] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ "ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΤΥΧΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ" (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κοινοβουλευτικές πηγές υπογράμμιζαν πως το αίτημα του κ. Σπίρτζη «δεν έχει προηγούμενο και κατ' επέκταση δεν υπάρχει δεδικασμένο».

Η επόμενη μέρα της συζήτησης του πορίσματος της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, βρίσκει εκ νέου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι, ανοίγοντας ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης. Το νέο σκηνικό πυροδότησε η κίνηση του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χρήστου Σπίρτζη, να αιτηθεί τη σύσταση ειδικής επιτροπής,  επιχειρώντας να ανοίξει το δρόμο διερεύνησης τόσο για την περίοδο υπουργίας του όσο και για τους διαδόχους του.

Σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 5 του Συντάγματος, αυτή η ειδική επιτροπή πηγάζει από “αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή».

Ένα αίτημα, που, ωστόσο, δεν συγκεντρώνει τα “χαρακτηριστικά” που ορίζει η επίμαχη παράγραφος του Συντάγματος και σχετίζεται με την αναφορά σε “περάτωση”. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές η επίκληση της συγκεκριμένης παραγράφου προϋποθέτει να έχει ήδη συσταθεί προανακριτική επιτροπή, κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει καθώς ήδη η Ολομέλεια της Βουλής από το φθινόπωρο έχει απορρίψει ως αβάσιμα, δύο αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την σύμβαση “717”.

Έγκυρες κοινοβουλευτικές πηγές τόνιζαν πως το αίτημα του κ. Σπίτζη ήταν “πρωτοφανές, χωρίς προηγούμενο”.

Ωστόσο, εάν συσταθεί ειδική επιτροπή, αυτή θα απαρτίζεται από βουλευτές, ανώτατους δικαστές και έναν αντιπρόεδρο της Βουλής, και τονίζεται ότι το άρθρο 86, παράγραφος 5, του Συντάγματος, που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης, δεν προβλέπει ούτε νομικές συνέπειες ούτε συνέχιση της όλης διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, η επιστολή έχει διαβιβαστεί στην επιστημονική υπηρεσία του Κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται να γνωμοδοτήσει.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κυβερνητικές πηγές ασκούν δριμεία κριτική στην πρωτοβουλία του κ. Χρήστου Σπίρτζη και την επιχείρηση του ΣΥΡΙΖΑ να συντηρήσει κατά τρόπο πλασματικό το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών, καθώς πρόκειται για μία κίνηση που έγινε εκ του ασφαλούς με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων. “Ο κ. Σπίρτζης γνωρίζει ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες· για τον ίδιο και συνεπώς κινείται εκ του ασφαλούς” σχολίαζε κυβερνητικός παράγων προσθέτοντας πως από κει και πέρα, είναι μία πρωτοβουλία με στόχο να αποκομίσει πολιτικά οφέλη τόσο ο ίδιος, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments