Διεθνή

Η Τουρκία βγάζει και πάλι τα γεωτρύπανα

Η Τουρκία βγάζει και πάλι τα γεωτρύπανα

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Τρεις νέες, εξαιρετικά σημαντικές γεωτρήσεις υδρογονανθράκων.

Τρεις νέες κρίσιμες έρευνες υδρογονανθράκων αναμένεται να πραγματοποιήσει φέτος στη Μαύρη Θάλασσα η Τουρκία, η οποία παράλληλα συνεχίζει τις πετρελαϊκές γεωτρήσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας, αυξάνοντας των προϋπολογισμό για τις εξορύξεις κατά 34%.

«Θα πραγματοποιήσουμε εξερευνήσεις σε τρεις πολύ σημαντικές τοποθεσίες στη Μαύρη Θάλασσα εντός του 2024», αποκάλυψε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία, η οποία βασίζεται σε εισαγωγές για μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών, έχει εντείνει την έρευνα υδρογονανθράκων και ήδη αναπτύσσει το κοίτασμα φυσικού αερίου 710 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2020.

Τον Απρίλιο του 2023 άρχισε η άντληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα Sakarya στο εθνικό δίκτυο μέσω αγωγού που συνδέεται με το εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Filyos. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το έργο θα καλύψει περίπου το 30 % της ετήσιας ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας.

Ο Α. Μπαιρακτάρ τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης της εξερεύνησης των εγχώριων πόρων, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας.

«Πρέπει να εξερευνήσουμε και να παράγουμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Εάν έχουμε ορυχεία, χρυσό, χαλκό και ψευδάργυρο, πρέπει να τα ανακαλύψουμε και να παράγουμε. Ένας από τους στόχους στο όραμα του 2053 που παρουσίασε ο πρόεδρός μας [Ρεζτέπ Ταγίπ Ερτνογάν] είναι να τερματίστε την ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας. Αυτός είναι ένας τόσο μεγάλος στόχος που θα επηρεάσει το πρόσωπο της Τουρκίας και το μέλλον όλων μας», σημείωσε ο υπουργός, όπως πληροφορεί χαρακτηριστικά η Daily Sabah.

Μέχρι σήμερα, έχουν καταναλωθεί περίπου 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα Sakarya, που ισοδυναμεί με τη ζήτηση φυσικού αερίου 1,4 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ροές φυσικού αερίου στο τουρκικό δίκτυο ανήλθαν σε 51,48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2023, σημειώνοντας μείωση 8% σε ετήσια βάση- το 2022, περίπου 56,01 δισεκατομμύρια bcm φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μέσω του τουρκικού συστήματος φυσικού αερίου, με συνολική κατανάλωση 53,52 δισεκατομμύρια bcm.

Η πτώση του επιπέδου εισροής συνδέθηκε με θερμότερες από τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες για τους χειμερινούς μήνες, οδηγώντας σε μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Μπορεί να υπάρχει χάσμα έως και 5% μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης και της ποσότητας εισροής στην Τουρκία, η οποία εξάγει επίσης φυσικό αέριο.

Η Τουρκία επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια στην επέκταση και ενίσχυση της υποδομής και του δικτύου φυσικού αερίου της. Προσπαθεί επίσης να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να εξασφαλίσει ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον, να και αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται πάντοτε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments