Διεθνή

Φόβοι για ντόμινο τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη – Σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία

Φόβοι για ντόμινο τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη – Σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία

Πηγή Φωτογραφίας: French President Emmanuel Macron delivers a speech during a meeting on education at the amphitheater of the Sorbonne University in Paris, France August 25, 2022. Mohammed Badra/Pool via REUTERS

Το σχέδιο ασφαλείας είχε υποβαθμιστεί τον Ιανουάριο

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Stephanie Lecocq) ανακοίνωσε το βράδυ χθες Κυριακή ότι «αυξάνει» στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού κατά τρομοκρατικού κινδύνου το σχέδιο ασφαλείας της χώρας Vigipirate, μετά την επίθεση στη Μόσχα την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Το σχέδιο ασφαλείας είχε υποβαθμιστεί τον Ιανουάριο

«Δεδομένης της ανάληψης ευθύνης για την επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος και των απειλών για τη χώρα μας, αποφασίσαμε ν’ αυξήσουμε στο μέγιστο το επίπεδο ασφαλείας του σχεδίου Vigipirate: επικείμενη επίθεση», ανέφερε ο Γκαμπριέλ Ατάλ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ μετά το τέλος του συμβουλίου Αμυνας στο Ελιζέ.

Το σχέδιο Vigipirate υποβαθμίστηκε στο επίπεδο 2 (ενισχυμένη ασφάλεια – κίνδυνος επίθεσης) τον Ιανουάριο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Προφυλακιστέοι Στο μεταξύ, οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 137 άνθρωποι, κρίθηκαν προφυλακιστέοι για δύο μήνες από δικαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το δικαστήριο τους έκρινε προφυλακιστέους έως τις 22 Μαΐου, εν αναμονή της δίκης τους, η έναρξη της οποίας δεν έχει ακόμη οριστεί. Ως εκ τούτου, η προφυλάκισή τους ενδέχεται να παραταθεί. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία» αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Συνολικά, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν 11 συλλήψεις υπόπτων σε σχέση με την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων φερόμενων ως δραστών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments