Γεωπολιτικά

Ισραήλ: «Ψευδαισθήσεις» τα αιτήματα της Χαμάς

Ισραήλ: «Ψευδαισθήσεις» τα αιτήματα της Χαμάς

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Το Ισραήλ δήλωσε την Τρίτη ότι η Χαμάς θέτει «ψευδαισθήσεις» ως αιτήματα στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για ανακωχή στη Γάζα, λέγοντας σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι αυτές δείχνουν πως η τρομοκρατική οργάνωση δεν ενδιαφέρεται για συμφωνία.

Το Ισραήλ δήλωσε την Τρίτη ότι η Χαμάς θέτει «ψευδαισθήσεις» ως αιτήματα στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για ανακωχή στη Γάζα

Το Ισραήλ δήλωσε την Τρίτη ότι η Χαμάς θέτει «ψευδαισθήσεις» ως αιτήματα στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για ανακωχή στη Γάζα, λέγοντας σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι αυτές δείχνουν πως η τρομοκρατική οργάνωση δεν ενδιαφέρεται για συμφωνία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel, το Ισραήλ ανακαλεί τη διαπραγματευτική του ομάδα από το Κατάρ μετά την απόρριψη από τη Χαμάς της πρόσφατης πρότασής του, στις συνομιλίες που διεξάγονται για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.

Ωστόσο, πηγή με γνώση της κατάστασης, που επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι δήλωσε πως οι συνομιλίες που διεξάγονται με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων προχωρούν και αξιωματούχοι από την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Mossad παραμένουν στην Ντόχα για διαπραγματεύσεις.

Μια μικρή ομάδα της Mossad επιστρέφει στο Ισραήλ από τη Ντόχα για διαβουλεύσεις αναφορικά με την εξέλιξη των συνομιλιών, πρόσθεσε η πηγή.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρει ότι η απόφαση της Χαμάς να απορρίψει έναν συμβιβασμό που έγινε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ είναι «σαφής απόδειξη ότι δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση των συνομιλιών και μια θλιβερή απόδειξη της ζημιάς που προκάλεσε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφερόμενο στο ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός που ψηφίστηκε τη Δευτέρα.

Το γραφείο του Νετανιάχου κατηγορεί τη Χαμάς ότι παραμένει στα «ακραία αιτήματά» της, συμπεριλαμβανομένων του πλήρους τερματισμού του πολέμου και της πλήρους αποχώρησης των IDF από τη Γάζα.

«Το Ισραήλ δεν θα υποκύψει στις ψευδαισθήσεις [που θέτει ως] αιτήματα η Χαμάς», προσθέτει.

Διπλωματικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλούνται εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι η Χαμάς απαίτησε να δοθεί στους κατοίκους της Γάζας «λευκή επιταγή» για να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας και δεν ασχολήθηκε καν με την απελευθέρωση ομήρων.

«Δεν υπάρχει κανείς για να μιλήσει στην απέναντι πλευρά και η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει τίποτα να κάνει στο Κατάρ», αναφέρει η ίδια πηγή.

Στις συνομιλίες που διεξάγονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, η Χαμάς έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για ανακωχή για να επιτύχει τον τερματισμό του πολέμου και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων. Το Ισραήλ αποκλείει κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για διάλυση της Χαμάς, την οποία έχει ορκιστεί να εξαλείψει μετά την πολύνεκρη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Δεν έχουμε ηθικό δικαίωμα να σταματήσουμε τον πόλεμο όσο υπάρχουν ακόμα όμηροι στη Γάζα»

Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε τη Δευτέρα (25/03) ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμό του κατά της Χαμάς όσο υπάρχουν ακόμα όμηροι στη Γάζα.

«Θα επιχειρήσουμε εναντίον της Χαμάς παντού – μεταξύ άλλων και σε μέρη όπου δεν έχουμε πάει ακόμη. Θα βρούμε μια εναλλακτική ώστε οι IDF να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους», είπε. «Δεν έχουμε κανένα ηθικό δικαίωμα να σταματήσουμε τον πόλεμο όσο υπάρχουν ακόμα όμηροι που κρατούνται στη Γάζα».

Ο Γκαλάντ είπε επίσης ότι «η έλλειψη μιας αποφασιστικής νίκης στη Γάζα μπορεί να μας φέρει πιο κοντά σε έναν πόλεμο στο βορρά», όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από Times of Israel, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments