Γεωπολιτικά

Μπολσονάρο: Κατηγορείται από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για πλαστογράφηση

Μπολσονάρο: Κατηγορείται από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για πλαστογράφηση

Πηγή Φωτογραφίας: Τα αρχικά σχέδια του Όρμπαν ήταν να παραβρεθεί στην σύνοδο ΕΕ-Αφρικής, ωστόσο τελικά αποφάσισε να συναντήσει τον ακροδεξιό ηγέτη της Βραζιλίας στη Βουδαπέστη, όπου μετέβη μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν στη Μόσχα, αναφέρει η Telex, συνεργάτης της EURACTIV στην Ουγγαρία. [EPA-EFE/Vivien Cher Benko HANDOUT]

Το υπ. Εξωτερικών της Βραζιλίας κάλεσε τον Ούγγρο πρεσβευτή να εξηγήσει γιατί ο Ζαΐχ Μπολσονάρου πέρασε δύο νύχτες κρυμμένος στην πρεσβεία της Ουγγαρίας τον περασμένο μήνα, ενώ οι Αρχές ερευνούσαν δύο στενούς συμμάχους του.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας επιβεβαίωσε χθες το σχετικό δημοσίευμα των New York Times: «Δεν θα αρνηθώ ότι ήμουν στην πρεσβεία… Δεν θα πω πού αλλού ήμουν. Έχω έναν κύκλο φίλων με ορισμένους αρχηγούς κρατών σε όλο τον κόσμο. Ανησυχούν. Μιλώ μαζί τους για θέματα προς το συμφέρον της χώρας μας. Τελεία. Τα υπόλοιπα είναι εικασίες», φέρεται να είπε ο Μπολσονάρου στον βραζιλιάνικο ενημερωτικό ιστότοπο Metrópoles.

Η εξήγηση του Μπολσονάρου Οι δικηγόροι του σε δήλωσή τους ανέφεραν ότι ο Μπολσονάρου βρισκόταν στην ουγγρική πρεσβεία «για να διατηρεί επαφή με τις Αρχές μιας φίλης χώρας» κι υποστήριξαν ότι οι εναλλακτικές ερμηνείες ισοδυναμούν με «λογοτεχνία του φανταστικού, χωρίς σύνδεση με την πραγματικότητα » και ήταν «ψευδείς ειδήσεις».

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος έχασε την εξουσία στα τέλη του 2022 μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές από τον αριστερό αντίπαλό του Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αντιμετωπίζει μια σειρά ποινικών ερευνών που σχετίζονται με ισχυρισμούς ότι πλαστογραφούσε πιστοποιητικά εμβολιασμού για την Covid-19, ότι προσπάθησε να οικειοποιηθεί ακριβά δώρα από άλλες χώρες και ηγέτες και το σοβαρότερο ότι σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση του διαδόχου του.

Το tweet του Όρμπαν Στις 8 Φεβρουαρίου, ο Μπολσονάρου υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του στο πλαίσιο έρευνας της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Βραζιλίας για τη φερόμενη απόπειρα πραξικοπήματος στις 8 Ιανουαρίου 2023, όταν υποστηρικτές του πρωτοστάτησαν σε ταραχές στην πρωτεύουσα. Δύο στενοί συνεργάτες του, οι Μαρσέλο Κόστα Καμάρα και Φίλιπε Μάρτινς συνελήφθησαν και αναζητήθηκαν διευθύνσεις που συνδέονται με ισχυρά πρώην μέλη της κυβέρνησης του Μπολσονάρου.

Το βράδυ της ίδιας εκείνης μέρας ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ μια φωτογραφία, στην οποία εικονίζεται να σφίγγει το χέρι του Μπολσονάρου και σχολίασε στη συνοδευτική λεζάντα: «Ένας έντιμος πατριώτης. Συνέχισε τη μάχη, κ. Πρόεδρε!».

Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 21:34 της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου, ένα μαύρο αυτοκίνητο εμφανίστηκε στην πύλη της πρεσβείας της Ουγγαρίας στη Βραζιλία, σύμφωνα με υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της πρεσβείας, το οποίο περιήλθε στην κατοχή των New York Times.

Τρία λεπτά αργότερα, ο Ούγγρος πρεσβευτής, Μίκλος Χαλμάι, εμφανίστηκε για να συνοδέψει μέσα τον Μπολσονάρου. Ο τελευταίος φέρεται να παρέμεινε στην πρεσβεία μέχρι το απόγευμα της 14ης Φεβρουαρίου, όταν τον αποχαιρέτισε ο πρεσβευτής.

Η προσπάθεια του Μπολσονάρου να αποφύγει τη βραζιλιάνικη Δικαιοσύνη Ο Μπολσονάρου δεν μπορεί να συλληφθεί σε μια ξένη πρεσβεία που τον υποδέχεται, επειδή είναι νομικά εκτός ορίων για τις εγχώριες Αρχές κι η παραμονή του στην ουγγρική πρεσβεία υποδηλώνει ότι προσπαθούσε να αξιοποιήσει τη φιλία του με τον ομοϊδεάτη του Όρμπαν, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ.

Ο Μπολσονάρου δεν ξεκαθάρισε γιατί αποφάσισε να κρυφτεί στην πρεσβεία, αλλά έχει εκφράσει δημόσια φόβους ότι θα έχει την ίδια μοίρα με την πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, Ζανίν Ανιέζ, η οποία καταδικάστηκε το 2022 σε 10ετή κάθειρξη αφού κρίθηκε ένοχη ότι βοήθησε στην ενορχήστρωση ενός υποτιθέμενου πραξικοπήματος το 2019 που την έφερε στην εξουσία μετά την πτώση του Έβο Μοράλες.

«Πριν από την εκλογική του ήττα, ο Μπολσονάρου είχε πει ότι έβλεπε μόνον τρεις δρόμους να ανοίγονται μελλοντικά μπροστά του: φυλακή, θάνατος ή νίκη. Το βίντεο των New York Times υποδηλώνει ότι μια τέταρτη εναλλακτική μπορεί τώρα να εξετάζει μια νέα ζωή ως ένοικος στην ουγγρική πρεσβεία», σχολιάζει ειρωνικά η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Ο Ούγγρος πρεσβευτής φέρεται να παρέμεινε σιωπηλός το απόγευμα της Δευτέρας στη διάρκεια της 20λεπτης συνάντησής του με Βραζιλιάνους διπλωμάτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments