Διεθνή

Το μέλλον του Ερντογάν περνάει από τον Δήμο Κωνσταντινούπολης

Το μέλλον του Ερντογάν περνάει από τον Δήμο Κωνσταντινούπολης

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Η πολιτική πορεία του Τούρκου προέδρου εξαρτάται σημαντικά από την κρίσιμη αναμέτρηση.

Αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα «όπλα» του προκειμένου να κερδίσει τη «μάχη της Κωνσταντινούπολης» στις εκλογές της Κυριακής είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς στις κάλπες αυτές δεν κρίνεται μόνο η πολυπόθητη επιστροφή του Μητροπολιτικού Δήμου των 16 εκατ. κατοίκων στον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και η ίδια η πολιτική πορεία του Τούρκου ηγέτη.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να “απελευθερώσει” την Κωνσταντινούπολη και να της δώσει νέα πνοή, όπως λέει σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του, που συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει επωμιστεί και πάλι την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος στους ώμους του, δεν μπορεί να επιτρέψει να επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή η “έκπληξη” μιας δεύτερης νίκης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου το 2019 και μετά, σε μια πόλη όπου αναδείχθηκε πολιτικός κερδίζοντας τις δημοτικές εκλογές το 1994 και όπου το κόμμα κατέχει έκτοτε την πλήρη εξουσία.

Και στη μεγάλη συγκέντρωση των 650.000 ανθρώπων την Κυριακή ο Τ. Ερντογάν υποστηρίζοντας και προβάλλοντας τον δικό του υποψήφιο πρώην υπουργό περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, προσπάθησε να καλύψει όλο το φάσμα των ψηφοφόρων. Δεν περιορίσθηκε μόνο στα εθνικιστικά και συναισθηματικά ερεθίσματα. Με τη «Κόκκινη Μηλιά που έκανε τον Μωάμεθ τον Πορθητή έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες που έχει δει ποτέ ο κόσμο» και τη «κατάκτηση» της Αγίας Σοφίας με τη μετατροπή της σε τζαμί.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο Μουράτ Κουρούμ δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έχει συσπειρώσει γύρω του όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης που θέλουν να στείλουν μήνυμα στην παντοδυναμία του Ερντογάν, ο οποίος τώρα δίνει μια μάχη κάτω από πιο δυσμενείς συνθήκες. Μετά την ήττα των “έξι” στις περσινές προεδρικές εκλογές, η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη. Ως αποτέλεσμα, ο Ιμάμογλου έχει χάσει την υποστήριξη ορισμένων μικρότερων κομμάτων που τον στήριξαν το 2019. Το πιο κρίσιμο είναι ότι η απόφαση του φιλοκουρδικού κόμματος DEM να κατεβάσει δικό του υποψήφιο στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μπορεί να συγκεντρώσει έως και 6% των ψήφων, στέρησε από τον Ε. Ιμάμογλου κρίσιμους ψηφοφόρους.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της επόμενης Κυριακής θα καθορίσουν τις πολιτικές τάσεις στην Τουρκία και θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στα σχέδια του ίδιου του Τ. Ερντογάν για το πολιτικό του μέλλον.

Εάν τελικά κερδίσει ο Ιμάμογλου, θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι οι απειλές, ο εκφοβισμός και οι υποσχέσεις του Ερντογάν δεν θα είναι πλέον τόσο αποτελεσματικές όσο στο παρελθόν για να τον κρατήσουν στην εξουσία. Ταυτόχρονα, ακόμη και με το “παραθυράκι” που παρέχει το τουρκικό Σύνταγμα, θα είναι πιο δύσκολο για τον Τούρκο ηγέτη να χειραγωγήσει αυτό που είχε στο μυαλό του για να εξασφαλίσει μια ακόμη θητεία στην εξουσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments