Διεθνή

O Μπαράκ Ομπάμα σπεύδει να βοηθήσει ξανά τον Μπάιντεν

O Μπαράκ Ομπάμα σπεύδει να βοηθήσει ξανά τον Μπάιντεν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι υποψήφιος στις εκλογές του Νοεμβρίου, σε αντίθεση με τους άλλους δύο. Αυτό που μπορεί να κάνει, λοιπόν, καθώς δεν μπορεί ο ίδιος να επανεκλεγεί, είναι να βοηθήσει τον «σύντροφό» του, Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν να το πετύχει.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι υποψήφιος στις εκλογές του Νοεμβρίου, σε αντίθεση με τους άλλους δύο. Αυτό που μπορεί να κάνει, λοιπόν, καθώς δεν μπορεί ο ίδιος να επανεκλεγεί, είναι να βοηθήσει τον «σύντροφό» του, Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν να το πετύχει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει ο δημοφιλέστερος πρόεδρος των ΗΠΑ όλων των εποχών. Σύμφωνα με στοιχεία του YouGov, 63% των Αμερικανών τον θεωρούν τον καλύτερο πρόεδρο που είχαν ποτέ, ενώ η δημοφιλία του Τζο Μπάιντεν είναι στο 48% και του Ντόναλντ Τραμπ στο 41%. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι υποψήφιος στις εκλογές του Νοεμβρίου, σε αντίθεση με τους άλλους δύο. Αυτό που μπορεί να κάνει, λοιπόν, καθώς δεν μπορεί ο ίδιος να επανεκλεγεί, είναι να βοηθήσει τον «σύντροφό» του, Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν να το πετύχει.

Ο Ομπάμα επανεμφανίστηκε τελευταία στην πολιτική σκηνή, λοιπόν, τόσο παρασκηνιακά όσο και δημόσια, προκειμένου να ενισχύσει την πορεία του Μπάιντεν προς τις κάλπες –θυμίζοντας κάπως και την ενεργοποίησή του το 2020, όταν έσπευσε να αναλάβει δράση και να αναστήσει την υποτονική εκστρατεία του Μπάιντεν, αρχικά για το χρίσμα των Δημοκρατικών και έπειτα για την προεδρία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times, ο Ομπάμα βρίσκεται σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με τον προσωπάρχη του Μπάιντεν, Τζεφ Ζέιεντς, συζητώντας τη στρατηγική του Λευκού Οίκου, μετά την «πανστρατιά» που ζητήθηκε από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών την περασμένη Παρασκευή. Τώρα ο Ομπάμα αναμένεται να σταθεί δίπλα στον Μπάιντεν και έναν άλλον πρώην πρόεδρο, τον Μπιλ Κλίντον, σε εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων στο City Music Hall της Νέας Υόρκης, η οποία θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης. 

Το επιτελείο του Μπάιντεν ελπίζει να συγκεντρώσει 10 εκατ. δολάρια στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ενισχύοντας την προεκλογική εκστρατεία του, η οποία ως τώρα δεν έχει λάβει πολύ ευνοϊκές κριτικές για τη δυναμικότητά της. Πηγές που πρόσκεινται στον Ομπάμα, είπαν στους Times ότι ο πρώην πρόεδρος ανησυχεί πολύ για τις εκλογές του 2024 και την προοπτική να τις κερδίσει ο Τραμπ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του Μπάιντεν, ο Ομπάμα ήταν σε στενή επαφή μαζί του και τον συναντούσε στο Λευκό Οίκο. 

Ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος κατά τη θητεία του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Αποτέλεσαν ένα «παράξενο» δίδυμο, το οποίο όμως λειτούργησε αποτελεσματικά. Από τη μία ο νεαρός και ενθουσιώδης Ομπάμα και από την άλλη ο βετεράνος Μπάιντεν, συνδύασαν εξαιρετικά τα προτερήματά τους αλλά και τις αντιθέσεις τους, δημιουργώντας, όπως επισήμαναν αναλυτές, ένα ξεχωριστό πολιτικό «bromance» (από τη σύντμηση των λέξεων brother, αδελφός, και romance, ρομάντσο). Ο Ομπάμα εδώ και μήνες προειδοποιεί τον Μπάιντεν να μην εφησυχάζει για την υποψηφιότητα Τραμπ. Τον Νοέμβριο, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Μπάιντεν υστερεί του Τραμπ σε έξι σημαντικές πολιτείες, τις οποίες είχε κερδίσει ο Μπάιντεν το 2020, σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times/Siena College. Το 71% είπε ότι ο Μπάιντεν ήταν «πολύ μεγάλος» για να είναι αποτελεσματικός πρόεδρος, δήλωση με την οποία συμφωνεί και το 54% των υποστηρικτών του νυν προέδρου.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Τραμπ προηγείτο του Μπάιντεν με 48% έναντι 43%, μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των New York Times/Siena College. Ωστόσο, για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι η κούρσα γέρνει υπέρ του Μπάιντεν. Η δημοσκόπηση των Bloomberg News/Morning Consult διαπίστωσε ότι ο πρόεδρος κέρδιζε τον Τραμπ σε έξι από τις επτά βασικές πολιτείες.

Ο Ομπάμα επαίνεσε την ομιλία του Μπάιντεν στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των δύο τους στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, που διήρκεσε αρκετές ώρες. Οι μυημένοι λένε ότι είναι και οι δύο αισιόδοξοι πως η εκδήλωση της Πέμπτης θα χρησιμεύσει ως επίδειξη ενότητας. Τα εισιτήρια για την εκδήλωση του Radio City Music Hall κυμαίνονταν από 225 έως 500.000 δολάρια, με τους κορυφαίους παρευρισκόμενους να πληρώνουν 100.000 δολάρια για να τους φωτογραφίσει η Ανι Λίμποβιτς με την προεδρική τριάδα, Μπάιντεν, Ομπάμα και Κλίντον. Ο Ερικ Σουλτς, ανώτερος σύμβουλος του Ομπάμα, είπε στους Times ότι ο πρώην πρόεδρος θα έκανε ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει τον Μπάιντεν, «δεδομένου του διακυβεύματος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments