Policy Briefs

Politico: Ευρωβουλευτές εμπλέκονται σε σκάνδαλο ρωσικής προπαγάνδας

Politico: Ευρωβουλευτές εμπλέκονται σε σκάνδαλο ρωσικής προπαγάνδας

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Ιστοσελίδα υπέρ του Κρεμλίνου φέρεται να «πλήρωνε» Ευρωπαίους πολιτικούς.

Μια ρωσική εκστρατεία πολιτικής προπαγάνδας συγκλονίζει την Ευρώπη, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Μόσχα πλήρωσε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρέμβουν στις επερχόμενες εκλογές της ΕΕ.

Το σκάνδαλο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, ξέσπασε όταν η τσεχική κυβέρνηση επέβαλε την Τετάρτη κυρώσεις σε έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο με την ονομασία «Voice of Europe», ο οποίος, σύμφωνα με την Πράγα, αποτελούσε μέρος μιας φιλορωσικής επιχείρησης προπαγάνδας.

«Η Ρωσία είχε προσεγγίσει μέλη του Κοινοβουλίου της ΕΕ»

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία είχε προσεγγίσει μέλη του Κοινοβουλίου της ΕΕ (ευρωβουλευτές) και τους πλήρωσε για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα».

Η ρωσική εκστρατεία έρχεται σε λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 6-9 Ιουνίου και απηχεί τις ανησυχίες για διαφθορά και ξένη ανάμειξη που έφερε στο προσκήνιο το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από λιγότερο από δύο χρόνια.

«Αυτό επιβεβαιώνει αυτό που υποψιαζόμασταν: το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί ύποπτα μέσα που προσποιούνται ότι είναι μέσα ενημέρωσης [και] χρησιμοποιεί χρήματα για να αγοράσει κρυφή επιρροή», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Věra Jourová στο Brussels Playbook, χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις «πολύ ανησυχητικές».

Οι κυρώσεις

Το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών επέβαλε κυρώσεις στον Ουκρανό ολιγάρχη, Viktor Medvedchuk, σύμμαχο του Ρώσου προέδρου, κατά του «Voice of Europe» αλλά και ενός προσώπου ακόμη που εικάζεται ότι εμπλέκεται στην επιχείρηση.

Ο Viktor Medvedchuk, διεξήγαγε μια «ρωσική επιχείρηση προπαγάνδας» από τη Ρωσία στο τσεχικό έδαφος χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο «Voice of Europe», όπως ανέφεραν οι αρχές σε ανακοίνωσή τους.

«Η απόφαση αυτή είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας της Τσεχικής Δημοκρατίας, καθώς και για να συμβάλει στην προστασία του δημοκρατικού χαρακτήρα των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». ανέφερε το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι πολωνικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσαν την Πέμπτη ότι πραγματοποίησαν έρευνες στο πλαίσιο της διασυνοριακής έρευνας στη Βαρσοβία και στο Tychy στη δυτική Πολωνία, όπως ανέφερε το Reuters.

Ενήμερη η Ρομπέρτα Μέτσολα

Ο ιστότοπος έχει τις ρίζες του στις Κάτω Χώρες, ανέφερε η ολλανδική εφημερίδα NRC ενώ πρόσθεσε ότι ένας επιχειρηματίας που συνδεόταν τότε με τον ιστότοπο «συνεργάστηκε» με τον ακροδεξιό ηγέτη Τιερί Μποντέ το 2016 «για να προκαλέσει το δημοψήφισμα στην Ουκρανία», έγραψε η εφημερίδα, αναφερόμενη σε μια μη δεσμευτική ψηφοφορία στην οποία οι Ολλανδοί ψηφοφόροι τάχθηκαν κατά της συμφωνίας πολιτικής σύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ.

Ο ισχυρισμός ότι οι ευρωβουλευτές πληρώθηκαν για να μιλήσουν υπέρ του Κρεμλίνου έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποιος μπορεί να πήρε τα χρήματα.

Τέλος, εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ανέφερε σε δήλωσή της ότι «Η πρόεδρος είναι ενήμερη για τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται και εξετάζει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments