Διεθνή

Τουρκία: Το κρίσιμο διακύβευμα της αυριανής κάλπης

Τουρκία: Το κρίσιμο διακύβευμα της αυριανής κάλπης

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Η Κωνσταντινούπολη είναι το περιζήτητο "τρόπαιο".

Εξήντα ένα εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται την Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν τους δημάρχους τους, μια ψηφοφορία, για την οποία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα είναι η τελευταία που οργανώνεται υπό την εξουσία του.

Την κρισιμότητα των δημοτικών εκλογών της Τουρκίας τονίζουν αναλυτές, επισημαίνοντας το διακύβευμα για τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το αποτέλεσμα της Κυριακής θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ακόμα και μία αλλαγή στην κατεύθυνση της χώρας γεγονός που θα αποτελούσε πρόκληση για την επί δεκαετίες παραμονή του Τούρκου ηγέτη στην εξουσία.

Πιο αναλυτικά, στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 49 υποψηφίους για τη θέση του δημάρχου, το ψηφοδέλτιο έχει πλάτος 97 εκατοστά, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Δεκάξι εκατομμύρια κάτοικοι, 30% του ΑΕΠ και εφαλτήριο προς την εξουσία: η Κωνσταντινούπολη, η οποία πέρασε το 2019 στα χέρια της αντιπολίτευσης με μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση σε δύο πράξεις, είναι «το μεγαλύτερο τρόπαιο της τουρκικής πολιτικής», συνοψίζει ο Μπερκ Εσέν, πολιτειολόγος στο πανεπιστήμιο Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης.

Η κύρια πόλη της Τουρκίας, η οποία έχασε το 1923 τη θέση της πρωτεύουσας προς όφελος της Άγκυρας, είναι μια τεράστια πολιτική βιτρίνα, της οποίας ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στα χρόνια του 1990, επωφελήθηκε για να σφυρηλατήσει ένα εθνικό πολιτικό πεπρωμένο.

Απέναντι στον απερχόμενο δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου, το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα AKP κατεβάζει έναν λίγο μόνο χαρισματικό πρώην υπουργό, τον Μουράτ Κουρούμ, ενδεχόμενη ήττα του οποίου δεν θα αμαύρωνε την εικόνα του αρχηγού του κράτους.

Ακόμη, μία φράση του Τούρκου προέδρου ότι «όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει την Τουρκία» ίσως αποβεί προφητική για τον ίδιο αλλά και για το μέλλον της χώρας των 85 εκατομμυρίων.

Είναι τόση η σημασία της ψηφοφορίας αυτού του Σαββατοκύριακου που οι πολιτικοί αναλυτές εικάζουν ότι μια νίκη του νυν δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, του κεντροαριστερού Εκρέμ Ιμάμογλου, θα τον καθιστούσε φαβορί για την τουρκική προεδρία το 2028.

Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ερντογάν, έχοντας ήδη δει το συντηρητικό του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που συμπαθεί τους ισλαμιστές, ΑΚ, να μετρά απώλειες στην Κωνσταντινούπολη στις εκλογές του 2019 από τον Ιμάμογλου και από το πιο κοσμικό, μετριοπαθές Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Σε απάντηση, τότε, του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος ο Ερντογάν προκήρυξε δεύτερες εκλογές, μόνο για να δει τον Ιμάμογλου να κερδίζει τον υποψήφιο δήμαρχο του Κόμματος ΑΚ με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά.

Μια νίκη για την αντιπολίτευση την Κυριακή θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα κατεύθυνση. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ερντογάν έγινε γνωστός ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης τη δεκαετία του 1990 πριν κερδίσει αργότερα την προεδρία. Τώρα, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των εκλογών, δίνει σκληρή μάχη για τον υποψήφιο δήμαρχο του κόμματός του Μουράτ Κουρούμ, έναν 47χρονο πρώην υπουργό περιβάλλοντος.

Τέλος, κεντρικό είναι το ζήτημα της ψήφου της κουρδικής κοινότητας. Οι ψήφοι των Κούρδων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι φέτος ακόμα πιο περιζήτητες.

Στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου οι Κούρδοι είναι η πλειοψηφία, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Ισότητας των Λαών και της Δημοκρατίας (DEM, πρώην HDP), τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, αναμένεται να κερδίσει πολυάριθμες πόλεις, παρά την αναμενόμενη διείσδυση του Χουντά Παρ, ενός κουρδικού κόμματος της άκρας δεξιάς.

Αλλού στη χώρα, σημαντικό τμήμα των κούρδων ψηφοφόρων μπορεί να υπερψηφίσει το CHP για να δημιουργήσει ένα φράγμα στο AKP, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Εξάλλου η ανάκληση πολυάριθμων φιλοκούρδων δημάρχων, οι οποίοι είχαν εκλεγεί το 2019 και αντικαταστάθηκαν από διορισμένους από την εξουσία διοικητές, υπάρχει κίνδυνος να αποτρέψει τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, επισημαίνουν παρατηρητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments