Διεθνή

Κωνσταντινούπολη: Πώς οι Κούρδοι “βγάζουν” δήμαρχο

Κωνσταντινούπολη: Πώς οι Κούρδοι “βγάζουν” δήμαρχο

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Ο κρίσιμος ρόλος του κουρδικού DEM.

Στις κάλπες των δημοτικών εκλογών προσέρχονται από το πρωί περίπου 61,5 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν 1.393 δημάρχους και χιλιάδες μέλη δημοτικών συμβουλίων καθώς και τοπικούς άρχοντες δημοτικών διαμερισμάτων και χωριών.

Οι κάλπες άνοιξαν στις ανατολικές επαρχίες στις 7:00 πμ και θα κλείσουν στις 16:00, ενώ στις δυτικές επαρχίες η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 8:00 το πρωί έως τις 17:00.

Το ενδιαφέρον της σημερινής αναμέτρησης στρέφεται στη μάχη για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, όπου αναμετρώνται ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

Κοινή ωστόσο είναι η εκτίμηση ότι πρόκειται για μονομαχία μεταξύ του Ερντογάν και του Ιμάμογλου.

Ο τελευταίος κατάφερε στις εκλογές του 2019 να πάρει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έπειτα από 25 χρόνια. Για τον Ερντογάν η ανάκτηση του δήμου της Κωνσταντινούπολης, από όπου ξεκίνησε την αναρρίχησή του στην πολιτική έγινε έκτοτε στόχος ζωής.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ελαφρώς άνοιγε η ψαλίδα υπέρ του Ιμάμογλου έναντι του εκλεκτού του Ερντογάν Μουράτ Κουρούμ, παρόλα αυτά η μάχη παραμένει αμφίρροπη.

Ωστόσο, αποφασιστικής σημασίας για τον Ιμάμογλου θεωρείται η ψήφος των Κούρδων ψηφοφόρων του νεοσύστατου κόμματος DEM, το οποίο δεν τον στηρίζει μεν επισήμως, όμως του «έκλεισε το μάτι», κατεβάζοντας μία αδύναμη υποψηφιότητα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο νυν δήμαρχος αντλεί ένα σημαντικό ποσοστό από τη «δεξαμενή» των Κούρδων ψηφοφόρων, ωστόσο στο κόμμα δεν συμφωνούν όλοι για το εάν θα πρέπει να στηρίξουν τους υποψηφίους του DEM ή να στηρίξουν τον Ιμάμογλου.

Αφόρητες είναι οι πιέσεις που ασκούνται λίγο πριν από τις κάλπες στο μικρό ισλαμιστικό κόμμα του Φατίχ Ερμπακάν, γιου πρώην πρωθυπουργού, το οποίο συγκεντρώνει την ψήφο διαμαρτυρίας των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του Ερντογάν, κυρίως των συνταξιούχων που λυγίζουν υπό το βάρος της ακρίβειας, αλλά και των ισλαμιστών που, παρά τη σκληρή ρητορική Ερντογάν κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, τον κατηγορούν ότι συνεχίζει και μάλιστα αυξάνει το εμπόριο με το Ισραήλ. Το ποσοστό της τάξεως του 3% που εκτιμάται ότι μπορεί να πάρει, μπορεί να στερήσει από τον Κουρούμ τη νίκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments