Πολιτική

Το τρωτό σημείο του Μητσοτάκη σε σχέση με τον Ερντογάν

Το τρωτό σημείο του Μητσοτάκη σε σχέση με τον Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο κρίσιμος ρόλος του Κυπριακού.

Την Κύπρο δείχνουν ως το επόμενο ισχυρό «χαρτί» στα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εάν θελήσει να αναβιώσει την ένταση με την Αθήνα. Διά της πλαγίας. Διατηρώντας στο ακέραιο την Διακήρυξη των Αθηνών και μην διακινδυνεύοντας την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, την Αθήνα και τη Λευκωσία τείνουν να συμφωνούν πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να υπονομεύσει την Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα το κάνει στο Κυπριακό. Η πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να έχει καταλάβει ολόκληρο το νησί αν είχε πιέσει περισσότερο το 1974, ίσως είναι ενδεικτική. Τυπικά, δεν είναι “ευθύνη” της Άγκυρας να διαταράξει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, αλλά θα μπορούσε ωστόσο να φέρει την Αθήνα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Και η Αθήνα θα παραμείνει εκτεθειμένη. Κι αυτό γιατί αν η ελληνική πλευρά διακόψει τον διάλογο για το Κυπριακό, θα γίνει δακτυλοδεικτούμενη από την Τουρκία και, αν είναι διπλωματικά επωφελές, θα λογοδοτήσει στη διεθνή κοινότητα. Σε αντίθετη περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί σκληρή κριτική στο εσωτερικό της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, εν όψει της πεντηκοστής επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Άγκυρα έχει ήδη αρχίσει να καλλιεργεί εντυπώσεις, προσκαλώντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ σε συνάντηση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που θα πραγματοποιηθεί στο Αζερμπαϊτζάν τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος έχει προγραμματίσει να συναντήσει τον Μπάιντεν κατ’ ιδίαν στην Ουάσιγκτον στις 9 Μαΐου. Η Τουρκία θα θέσει το ζήτημα των F-35 στην ατζέντα.

Εάν γίνει και υπάρξουν κοινές δηλώσεις, υπάρχουν ζητήματα που μπορεί να φέρουν τον Μπάιντεν σε δύσκολη θέση, όπως το Παλαιστινιακό και ο πόλεμος στη Γάζα. Κάτι που σταθμίζει η Ουάσιγκτον.

Είναι επίσης ένα ζήτημα τι θέλει η Ουάσιγκτον από τον Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και ποιες πιέσεις, αν υπάρχουν, θα ασκηθούν προς ποια κατεύθυνση, προκειμένου να επιτευχθεί λύση στα ελληνοτουρκικά.

Διαφορετικά, τα ήρεμα νερά των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναμένεται να συνεχιστούν. Ωστόσο το ερώτημα είναι τι θα γίνεται εκτός από την κεντρική σκηνή και στα υπόλοιπα ζητήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments