Ελλάδα

Αποκαλύψεις για το κύκλωμα αναβολικών:Οι μπόντι μπίλντερ,ο σφαιροβόλος και το ντελίβερι με δήθεν σφραγίδα ΕΟΦ

Αποκαλύψεις για το κύκλωμα αναβολικών:Οι μπόντι μπίλντερ,ο σφαιροβόλος και το ντελίβερι με δήθεν σφραγίδα ΕΟΦ
Περισσότερα από 22.000 δισκία και αμπούλες αναβολικών και άλλων φαρμακευτικών ουσιών, εντοπίστηκαν από τις αρχές κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

“Αναβολικά-Είναι για σένα;”. Σε αυτό το ερώτημα, απαντά βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο λίγα χρόνια πριν, από μέλος του μεγάλου κυκλώματος εμπορίας παράνομων αναβολικών ουσιών, το οποίο εξαρθρώθηκε από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Europol.

“Αν είσαι επαγγελματίας αθλητής θα πάρεις φάρμακα. Ας μη γελιόμαστε”, λέει με νόημα σε μέρος της βιντεοσκοπημένης ανάρτησης, ο κατηγορούμενος, ο οποίος συνελήφθη στις ταυτόχρονες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Γιαννιτσά, Βέροια, Χαλκιδική, Λάρισα και Άργος. Ο δημιουργός του βίντεο, κατηγορείται πως μέσα από το γυμναστήριο που διατηρεί στην Βόρεια Ελλάδα, διακινούσε μέρος από τα παράνομα σκευάσματα.

Πελάτες και ενδιάμεσοι διακινητές του ίδιου κυκλώματος, είναι και οι δύο Έλληνες αθλητές σε βάρος των οποίων βεβαιώθηκε ποινή μέσα στο 2023, από τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.). Πρόκειται για πρωταθλητές Bodybuilding, με διακρίσεις εντός και εκτός των συνόρων, που αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δειγματοληπτικό έλεγχο, γνωρίζοντας ότι θα εντοπιστούν απαγορευμένες ουσίες στον οργανισμό τους.

Στη λίστα των αθλητών που εκτίουν πειθαρχικές ποινές, βρίσκεται ένας ακόμα πρωταθλητής που προμηθευόταν σκευάσματα από το κύκλωμα, ο οποίος έχει αποκλειστεί από τους αγώνες σφαιροβολίας μέχρι το 2025! Ακολουθώντας τις διαδρομές των παράνομων και επικίνδυνων δισκίων, οι αρχές, κατάφεραν μέσα από τους αθλητές, να φτάσουν μέχρι τους τρείς “εγκεφάλους” της παράνομης δραστηριότητας, που φέρεται να εκκινεί το 2018.

Πανελλήνιος πρωταθλητής με… ντόπα

Ιούνιος 2021. Παμπελοποννησιακό Στάδιο Πάτρας. 107ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου. Πελάτης του κυκλώματος με καταγωγή από τη Μακεδονία, κατακτά ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο σε δύο διαφορετικά αθλήματα. Στον προβλεπόμενο έλεγχο ντόπινγκ, που θα υποβληθεί θα εντοπιστεί μεθανδιενόνη. Πρόκειται για ουσία που προκαλεί έντονη κατακράτηση ύδατος, δημιουργεί μυϊκό γλυκογόνο, λόγω εναπόθεσης υδατανθράκων στο ήπαρ και αυξάνει το σωματικό βάρος, με προστατευτική δράση στις αρθρώσεις. Στην ίδια ουσία, είχε βρεθεί θετικό διεθνής καλαθοσφαιριστής, πελάτης, άλλου κυκλώματος αναβολικών που είχε εξαρθρωθεί από την ΕΛ.ΑΣ. πριν από 3 χρόνια. Ο αθλητής από τη Βόρεια Ελλάδα, θα ασκήσει έφεση, όμως με απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. το 2022, θα του επιβληθεί τετραετής αποκλεισμός από τις αγωνιστικές δραστηριότητες, με αναδρομική ισχύ από την ημέρα των αγώνων, έως και τον Ιούνιο του 2025, για παράβαση του άρθρου που αφορά τη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Ο αδερφός του πρωταθλητή του στίβου, έναν χρόνο αργότερα, θα βρεθεί και αυτός υπόλογος, όταν θα αρνηθεί να υποβληθεί σε έλεγχο απαγορευμένων ουσιών, μετά από αγώνες σωματικής διάπλασης (bodybuilding). Θα του επιβληθεί αποκλεισμός τεσσάρων ετών, μέχρι τον Ιούνιο του 2027, για “ΑΠΟΦΥΓΗ, ΑΡΝΗΣΗ ή ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΗ”. Ακριβώς η ίδια ποινή, με την ίδια χρονική διάρκεια, επιβλήθηκε σε έναν από τους πέντε συλληφθέντες, που είχαν αναλάβει τη διακίνηση των σκευασμάτων. Ο πρωταθλητής bodybuilding, είχε και αυτός σε διαφορετική διοργάνωση, αποφύγει τον έλεγχο, για να μην “πιαστεί θετικός”. Όπως διαπίστωσαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ο άνδρας που ήταν γνωστός στο χώρο του bodybuilding, με δεκάδες διακρίσεις εντός και εκτός των συνόρων, δεν έκανε μόνο χρήση των αναβολικών, αλλά παράλληλα, τις διοχέτευε μέσω της επιχείρησης εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής που διατηρούσε και σε άλλους πελάτες του κυκλώματος.

“Είναι λογικό να παίρνεις φάρμακα…”

Μέλος του κυκλώματος, και “παραγωγός”… διαφημιστικών βίντεο για τα αναβολικά, διακινούσε τα παράνομα σκευάσματα μέσα από το γυμναστήριο που διατηρούσε στη Βόρεια Ελλάδα. “Το ξεκαθαρίσαμε. Το ντόπινγκ είναι κακό. Τώρα θεωρώ πως αν είναι η δουλειά σου τέτοια ώστε η σωματική σου απόδοση ή η σωματική σου εμφάνιση να παίζει σημαντικό ρόλο. Τότε ναι, είναι λογικό να παίρνεις φάρμακα”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα από τα βίντεο, προσθέτοντας: “Αν είσαι επαγγελματίας αθλητής θα πάρεις φάρμακα. Ας μη γελιόμαστε”.

Το συγκεκριμένο γυμναστήριο, μαζί με το κατάστημα πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής του bodybuilder, φέρεται να είχαν κομβικό ρόλο στη διοχέτευση των επικίνδυνων δισκίων στην αγορά. Σε αυτές τις δύο επιχειρήσεις κατέληγαν σε πρώτη φάση τα αναβολικά που αποκτούσαν παράνομα οι 3 αρχηγοί του κυκλώματος, από συνεργάτες τους στην Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Λετονία και την Πολωνία. Άλλοι αγοραστές των φαρμάκων, σε Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Γιαννιτσά, Άργος, Χίο, Κιλκίς και Σπάρτη, προμήθευαν και εκείνοι μέσα από τις επιχειρήσεις τους τις ουσίες.

Τα αναβολικά “ταξίδευαν” στο εξωτερικό

Περισσότερα από 22.000 δισκία και αμπούλες αναβολικών και άλλων φαρμακευτικών ουσιών, εντοπίστηκαν από τις αρχές κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Ο μεγάλος αριθμός, αποτυπώνει το μέγεθος του “πελατολογίου” του κυκλώματος, η δράση του οποίου φέρεται να ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018. Οι αστυνομικοί, εντόπισαν παράλληλα 21 πακέτα με απαγορευμένα σκευάσματα, έτοιμα για αποστολή στο εξωτερικό, με προορισμό αγοραστές στη Γερμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, τη Πορτογαλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία και τη Γαλλία. Θέλοντας να αποτρέψουν τυχόν έλεγχο από τις αρχές, οι διακινητές είχαν φροντίσει να τοποθετήσουν κάμερες σε όλα τα σημεία όπου είχαν κρυμμένα τα παράνομα σκευάσματα. Παράλληλα, είχαν καταφέρει να αποκρύψουν την προέλευση των παράνομων εσόδων, νομιμοποιώντας τα μέσω χρηματοπιστωτικών εταιρειών του εξωτερικού.

Ντόπινγκ με… ταινία γνησιότητας

Παράνομα αναβολικά με… πλαστές συσκευασίες από νόμιμες φαρμακοβιομηχανίες και πλαστές ταινίες γνησιότητας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Με αυτό το τρόπο, διοχέτευε “καμουφλαρισμένα” στην αγορά το κύκλωμα τα επικίνδυνα σκευάσματα. Την παράνομη δραστηριότητα, “ενορχήστρωναν” δύο άνδρες και η σύντροφος του ενός κατηγορούμενου με καταγωγή από τη Ρωσία. Εκτός από τα αναβολικά που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες δεκάδων αθλητών, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διέθεταν προς πώληση και άλλα σκευάσματα για την αντιμετώπιση παρενεργειών (αντιμετώπιση στυτικής δυσλειτουργίας κ.α.). Για την αποστολή των δεμάτων, δήλωναν στις εταιρείες ταχυμεταφορών ψευδή στοιχεία αποστολέα και ψευδείς διευθύνσεις.

Σε βάρος των πέντε συλληφθέντων, σχηματίστηκε κατά περίπτωση δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, για επιβλαβή φάρμακα, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για παράβαση των νόμων περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, όπλων, ναρκωτικών και προσωπικών δεδομένων

“Ασυναγώνιστες τιμές”

“Η εταιρεία ειδικεύεται στην αγοραπωλησία συμπληρωμάτων διατροφής όπου η κατανάλωση αυτών παίζει σημαντικό ρόλο για την δυναμική εξέλιξη του αθλητή σε όλες τις πτυχές τις προπόνησης του. Έχοντας ως γνώμονα την ποιοτική εμπορία συμπληρωμάτων τα οποία δουλεύουν, το …(όνομα εταιρίας) μπορεί και προσφέρει με ασυναγώνιστες τιμές για τα ελληνικά δεδομένα προϊόντα για όλα τα αθλήματα. Με εμάς μπορείτε να κάνετε τα όνειρα σας πραγματικότητα”. Αυτό αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εταιρία εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής, που διατηρεί ο κατηγορούμενος πρωταθλητής bodybuilding. Μέσα από αυτή την επιχείρηση, σύμφωνα με την Europol και την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, γινόταν μέρος της διακίνησης των αναβολικών.

Γιατροί, περιγράφοντας τις επιβλαβείς παρενέργειες αυτών των παράνομων φαρμάκων, σημειώνουν: “Η ντόπα έιναι μια φαρμακευτική αγωγή σε υπερδοσολογία. Επηρεάζουν την καρδιά και τον εγκέφαλο, το ήπαρ, τους νεφρούς και το ορμονικό σύστημα. Πριν 25 χρόνια στη χώρα μας υπήρχαν περισσότερα αναβολικά τα οποία αποσύρθηκαν. Ακόμα και αυτά τα νόμιμα σε μεγάλη χρήση έχει παρενέργειες”.

Πηγή: thetoc.gr//ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments