Οικονομία

Τιμολόγια ρεύματος: Η τιμή χονδρικής πέφτει, αλλά στη λιανική μπορεί να έρθουν ανατιμήσεις

Τιμολόγια ρεύματος: Η τιμή χονδρικής πέφτει, αλλά στη λιανική μπορεί να έρθουν ανατιμήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Νέα Τιμολόγια Ρεύματος Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ / EUROKINISSI)

Πολύ πιθανό να προκύψουν ανατιμήσεις στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος από το βράδυ.

Πώς γίνεται ενώ ο Μάρτιος έκλεισε με νέα σημαντική μείωση της τιμής χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, η συζήτηση που γίνεται να αφορά όχι στο κατά πόσο θα ελαφρυνθούν οι καταναλωτές αλλά το αν θα αποφύγουν ή όχι την επιβάρυνση για τα τιμολόγια του Απριλίου; Κι όμως, είναι πολύ πιθανό σήμερα το βράδυ να προκύψουν ανατιμήσεις στην τιμή λιανικής του ρεύματος.

Δύο πράγματα είναι δεδομένα:

1. Πρώτον, ακόμη και στα πράσινα τιμολόγια που έχουν εγγραφεί οι περισσότεροι καταναλωτές, οι εταιρείες έχουν το “μαχαίρι και το πεπόνι” καθώς αλλάζοντας την εκπτωτική πολιτική (έχουν το δικαίωμα να το πράττουν ανά μήνα και μάλιστα το άσκησαν για τα τιμολόγια του Μαρτίου εις βάρος των καταναλωτών) μπορούν να διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα εκεί που επιθυμούν.

2. Δεύτερον, ο μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου υπολογίζεται η τιμή λιανικής της κιλοβατώρας δεν παράγει αποτέλεσμα που υπακούει πάντοτε στην κοινή λογική. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι μεγάλη η επίπτωση στην τελική τιμή λιανικής όχι από το ποια είναι η τιμή χονδρικής αλλά από το ποια είναι η μεταβολή αυτής σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας από απόψε το βράδυ αν δεν αλλάξει κάτι στην εκπτωτική πολιτική των εταιρειών.

Για τον μήνα Μάρτιο, η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος υποχώρησε στα 67,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 73,61 ευρώ τον Φεβρουάριο. Είναι μια τιμή που πλέον πλησιάζει πάρα πολύ στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα όταν δηλαδή δεν υπήρχε καμία εξοικείωση του καταναλωτικού κοινού με τα χρηματιστήρια ενέργειας και τις ρήτρες αναπροσαρμογής. Τι θα συμβεί στο πράσινο τιμολόγιο βασικού παρόχου που μετράει εκατομμύρια καταναλωτές; Αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας από τα 10,8 στα 11,6 λεπτά εφόσον η κατανάλωση είναι μέχρι 500 κιλοβατώρες, αύξηση από τα 11,9 λεπτά στα 12,75 λεπτά για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις και αύξηση από τα 8,04 στα 8,88 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πώς θα αποφευχθεί αυτή η αύξηση; Μόνο αν αυξηθεί η έκπτωση που κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία από τα 1,6 λεπτά σήμερα σε 2,4 λεπτά. Μέσα στην ημέρα θα γνωρίζουμε αν θα συμβεί ή όχι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments