Πολιτική

Στο τραπέζι ο δομικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Στο τραπέζι ο δομικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αποφασισμένος για κυβερνητική επανεκκίνηση εμφανίζεται ο πρωθυπουργός.

Τις πολιτικές πρωτοβουλίες του επόµενου διαστήµατος έχει αρχίσει να επεξεργάζεται, σύµφωνα µε αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, µετά και τις πρόσφατες εξελίξεις που είχαµε µε την αποδοχή των παραιτήσεων Παπασταύρου – Μπρατάκου. Όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες το σχετικό παρασκήνιο, έχοντας αντιληφθεί την οµολογουµένως δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, πολύ πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών που θα έχουν χαρακτήρα κυβερνητικής επανεκκίνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από τα νομοθετικά μέτρα και πολλές άλλες κυβερνητικές αποφάσεις που μπορεί να χρειαστούν πριν από τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μιας συνολικής αναδιοργάνωσης των κυβερνητικών δομών, το ενδεχόμενο ενός δομικού ανασχηματισμού. Μάλιστα, ο προβληματισμός του τα τελευταία 24ωρα είναι αν αυτό θα πρέπει να γίνει πριν ή αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο μετά τις ευρωεκλογές, αλλά ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει λάβει εισήγηση που τον προτρέπει να “κάνει ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου εδώ και τώρα”, υπό το πρίσμα της τρέχουσας κατάστασης.

Οι υποστηρικτές της πρότασης επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος για καθυστέρηση. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ληφθούν διορθωτικά μέτρα στις κυβερνητικές δομές.  Μέχρι πρότινος, ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να ακούσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει το τελευταίο διάστημα. Άλλωστε, όπως λένε έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, οι αδυναμίες ορισμένων κυβερνητικών στελεχών έχουν επισημανθεί εδώ και καιρό, οπότε δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να περιμένει κάποιος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Με βάση τα µέχρι στιγµής δεδοµένα και χωρίς κανείς να γνωρίζει τι θα κάνει στο τέλος ο κ. Μητσοτάκης, σε αυτήν τη φάση υπάρχουν εισηγήσεις για την «καρατόµηση» περισσότερων από πέντε υπουργών. Μάλιστα, για πρώτη φορά δεν γίνεται λόγος για αποποµπές στελεχών δεύτερης γραµµής, αλλά περί πρωτοκλασάτων υπουργών. Μετά τις δοµικές αλλαγές στο Μαξίµου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι επί της ουσίας έχει ξεκινήσει η διαδικασία της κυβερνητικής επανεκκίνησης, η οποία θα κορυφωθεί µε τον δοµικό ανασχηµατισµό. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει φροντίσει να καταδείξει την ενόχλησή του προς τα συγκεκριµένα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία επί της ουσίας τελούν υπό προθεσµία.

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη για επιτάχυνση του κυβερνητικού ανασχηματισμού είναι δεδομένη και μένει να δούμε τη μορφή θα λάβει τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ σε ψήφο εμπιστοσύνης προς το υπουργικό συμβούλιο αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, τις ανησυχίες του στο θέμα αυτό. Αν ήταν πεπεισμένος ότι δεν θα έκανε καμία αλλαγή στην υπάρχουσα σύνθεση της κυβέρνησης, θα ήταν πολύ εύκολο να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που απέφυγε.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να εκτιμηθεί ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της απόφασης για την ανάληψη αυτής της πολιτικής πρωτοβουλίας είναι ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως τα αιτήματα των υπουργών του.

Τέλος, τις επόµενες ώρες και µετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συµβουλίου θα πρέπει να αναµένονται οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση µε τους αντικαταστάτες των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου. Με τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, εκείνο που προκύπτει είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στην αναβάθµιση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος και αναλαµβάνει την ευθύνη του νοµοθετικού έργου. Επί της ουσίας, είναι το πρόσωπο που θα καταλάβει τη θέση του Σταύρου Παπασταύρου στο Μαξίµου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments