EDITOR'S PICK

«Γεννήθηκαν» 141 ακόμα δισεκατομμυριούχοι το 2023 – Μια καλή χρονιά για τον πλούτο

«Γεννήθηκαν» 141 ακόμα δισεκατομμυριούχοι το 2023 – Μια καλή χρονιά για τον πλούτο

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

Τα στοιχεία προκάλεσαν την αντίδραση οργανισμών κατά της φτώχειας και των ανισοτήτων.

Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι από ποτέ. Ο κόσμος έχει 2.781 ανθρώπους με περιουσία που ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια. Πρόκειται για αύξηση κατά 141 άτομα σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με την ετήσια λίστα του Forbes.

Η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς ανέρχεται στα 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 2 τρισ. δολάρια σε σχέση με το 2023. Πρόκειται για μια αύξηση που ξεπερνά το ΑΕΠ όλων των χωρών του κόσμου, εκτός από τις ΗΠΑ και την Κίνα, σημειώνει το Guardian.

Ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων έχει αυξηθεί κατά 120% την τελευταία δεκαετία, την ίδια στιγμή που δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν δει το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται, λόγω του πληθωρισμού και της κρίσης ακρίβειας.

«Ήταν μια καταπληκτική χρονιά για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με περισσότερους δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο από ποτέ», δήλωσε ο Chase Peterson-Withorn, συντάκτης του Forbes. Μάλιστα, σήμερα υπάρχουν 14 άτομα που έχουν περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων. «Ακόμη και σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας για πολλούς, οι υπερπλούσιοι συνεχίζουν να ευημερούν», είπε ο δημοσιογράφος.

Τα στοιχεία προκάλεσαν την αντίδραση οργανισμών κατά της φτώχειας και των ανισοτήτων.

«Είναι εντελώς παράλογο το γεγονός ότι σε μια εποχή όπου μάζες του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε τρομερή φτώχεια, επιτρέπεται σε λίγα άτομα να συγκεντρώνουν εκπληκτικό πλούτο. Αυτό είναι δυνατό μόνο μέσω της εκμετάλλευσης, και η μονοπώληση του πλούτου και των πόρων τους επιτρέπει να συγκεντρώσουν περαιτέρω τεράστια δύναμη και επιρροή σε αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Φτάνει πια – θα έπρεπε να υπάρξει ρύθμιση, ώστε να μην υφίστανται αυτοί οι βαρόνοι», είπε η Daisy Pearson, της ομάδας Global Justice Now.

«Η λίστα δισεκατομμυριούχων είναι ουσιαστικά ένας ετήσιος υπολογισμός του πόσο μεγάλο μέρος του πλούτου που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομία συγκεντρώνεται από μια μικρή κάστα ολιγαρχών αντί να χρησιμοποιείται για να ωφελήσει την ανθρωπότητα συνολικά. Θα πρέπει να είναι η πιο επείγουσα αποστολή των επόμενων δεκαετιών να μοιραστεί αυτός ο πλούτος πιο ομοιόμορφα, αναλογικά και αποτελεσματικά», είπε ο Luke Hildyard, του thinktank High Pay Center.

Η Taylor Swift είναι ένα από τα 265 νέα ονόματα που μπήκαν στη λίστα του Forbes φέτος.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη είναι ο Bernard Arnault, ιδιοκτήτης του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH, του οποίου η περιουσία, σύμφωνα με το Forbes, αυξήθηκε κατά 10% στα 233 δισ. δολάρια. Ο Elon Musk βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 195 δισ. δολάρια, κατά 8% περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments