Γεωπολιτικά

Ιράν προς ΗΠΑ: Κάντε πίσω – Ετοιμάζουμε απάντηση στο Ισραήλ

Ιράν προς ΗΠΑ: Κάντε πίσω – Ετοιμάζουμε απάντηση στο Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Iranian President Ebrahim Raisi attends a meeting with his Tajik counterpart Emomali Rakhmon in Dushanbe, Tajikistan November 8, 2023. Press Service of the President of Tajikistan/Handout via REUTERS/File Photo

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Παρασκευή, η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ και ο σύμμαχός της, το κίνημα Αμάλ, ανακοίνωσαν ότι πέντε μέλη τους σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Το Ιράν ζήτησε από τις ΗΠΑ να «κάνουν πίσω» καθώς η χώρα προετοιμάζει «απάντηση» στην ισραηλινή επίθεση στο προξενείο της στη Συρία, ενώ η Χεζμπολάχ, ο κύριος πληρεξούσιός της στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι είναι έτοιμη για πόλεμο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Παρασκευή, η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ και ο σύμμαχός της, το κίνημα Αμάλ, ανακοίνωσαν ότι πέντε μέλη τους σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, σημειώνονται καθημερινά ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, η οποία δηλώνει ότι στηρίζει το παλαιστινιακό κίνημα στον πόλεμο στη Γάζα.

Η φιλοϊρανική Χεζμπολαχ βάζει στο στόχαστρο της στρατιωτικές θέσεις του Ισραήλ και κοινότητες κοντά στα σύνορα. Το Ισραήλ απαντά με βομβαρδισμούς στο έδαφος του Λιβάνου, κυρίως στα νότια, εναντίον μαχητών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι δύο μαχητές της σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Παράλληλα, ανέλαβε την ευθύνη για εννέα επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ. Το κίνημα Αμάλ ανακοίνωσε επίσης ότι δύο μέλη του σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με το εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου ANI, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε ένα κέντρο της Αμάλ στην Τζντεϊντέτ Μαρτζαγιούν, που απέχει 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα και άλλοι δύο από πλήγμα στη μεθοριακή κοινότητα Αϊτά ελ Σάαμπ.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αβισάι Αντράε, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε υποδομές της Χεζμπολάχ, μεταξύ των οποίων ήταν και «ένα στρατιωτικό κτίσμα στην Αϊτά ελ Σάαμπ».

Νωρίτερα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είπε ότι το κίνημά του δεν έχει ακόμη χρησιμοποιήσει τα «κύρια» όπλα του στη μάχη και επανέλαβε ότι οι επιθέσεις θα σταματήσουν όταν θα σταματήσει και ο πόλεμος στη Γάζα.

Στους 16 οι νεκροί Σημειώνεται πως στους 16 ανέρχονται οι νεκροί, μεταξύ των οποίων και δύο πολίτες, από το ισραηλινό πλήγμα στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, τη Δευτέρα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

«Ο απολογισμός των ισραηλινών πληγμάτων στο παράρτημα της ιρανικής πρεσβείας ανέρχεται σε 16 νεκρούς: οκτώ Ιρανούς, πέντε Σύρους και έναν Λιβανέζο –όλοι τους μαχητές– αλλά και δύο πολίτες, μια γυναίκα με τον γιο της», είπε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο διευθυντής του OSDH, που εδρεύει στη Βρετανία. Ο προηγούμενος απολογισμός της μη κυβερνητικής οργάνωσης έκανε λόγο για 13 νεκρούς.

Ενα στέλεχος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Συρίας ανέφερε την Τρίτη ότι οι διασώστες εντόπισαν νεκρή μια γυναίκα ηλικίας περίπου 50 ετών. Την ίδια ημέρα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ένας μαχητής της σκοτώθηκε από το Ισραήλ και μια πηγή προσκείμενη στη λιβανέζικη οργάνωση διευκρίνισε ότι ο άνθρωπος αυτός σκοτώθηκε στη Δαμασκό.

Από τα ισραηλινά πλήγματα καταστράφηκε ολοσχερώς το ιρανικό προξενείο και σκοτώθηκαν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και δύο στρατηγοί της Δύναμης Κοντς, οι Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχεντί και Μοχαμάντ Χαντί Χατζί Ραχιμί.

Σύμφωνα με το OSDH, ο στρατηγός Ζαχεντί, που σκοτώθηκε μαζί με τον βοηθό του, ήταν ο διοικητής της Δύναμης Κοντς για τη Συρία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Ισραήλ: Εάν το Ιράν μας επιτεθεί, θα απαντήσουμε Από την πλευρά του, το Ισραήλ κατέστησε σαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα αναγκαστεί να απαντήσει εάν το Ιράν του επιτεθεί, δήλωσαν την Πέμπτη ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Walla.

«Εδώ και χρόνια το Ιράν ενεργεί εναντίον μας άμεσα και μέσω των πληρεξουσίων του και ως εκ τούτου το Ισραήλ λειτουργεί εναντίον του Ιράν και των πληρεξουσίων του, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά», δήλωσε νωρίτερα ο Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Θα ξέρουμε πώς να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και θα ενεργήσουμε σύμφωνα με την απλή αρχή ότι όποιος μας βλάψει ή σχεδιάζει να μας βλάψει, θα τον βλάψουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου συζήτησαν τις ιρανικές απειλές κατά του Ισραήλ και ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Walla, «το Ιράν δεν έχει ποτέ επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ από το έδαφός του, αλλά χρησιμοποίησε κυρίως τρομοκρατικές οργανώσεις και πολιτοφυλακές στη Γάζα, το Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο. Μια τέτοια άμεση επίθεση θα ήταν πρωτοφανής και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο».

Ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ έχει ενδείξεις ότι οι Ιρανοί μπορεί να επιτεθούν από το έδαφός τους χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους κρουζ.

Το θέμα συζητήθηκε με πολλές λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Επίσης, ανώτεροι Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Γκαλάντ και ο Όστιν συζήτησαν τρόπους βελτίωσης του συντονισμού μεταξύ των IDF και του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να προετοιμαστούν για την αποτροπή μιας ιρανικής επίθεσης και της κλιμάκωσης που ίσως επακολουθήσει.

Σε εγρήγορση ο στρατός Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη (4/3) ότι ενίσχυσε τα μέτρα άμυνας με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και τις αυξημένες εντάσεις με το Ιράν μετά την επίθεση στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό και τις ιρανικές απειλές.

Ειδικότερα, αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις άδειες “των μάχιμων μονάδων”, να παρεμβάλλει το σήμα GPS σε ορισμένα μέρη και να ενισχύσει την “ετοιμότητα” έπειτα από σχεδόν έξι μήνες πολέμου στη Γάζα κατά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

“Ο ισραηλινός στρατός είναι σε πόλεμο και το θέμα της ανάπτυξης των δυνάμεων επανεξετάζεται συνεχώς σε συνάρτηση με τις ανάγκες”, δήλωσε ο στρατός ανακοινώνοντας την αναστολή των αδειών.

Έπειτα από μια “αξιολόγηση της κατάστασης”, δήλωσε επίσης ο στρατός, αποφασίστηκε να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτικών και να κληθούν έφεδροι για το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο στρατός ανακαλεί επίσης περισσότερους έφεδρους στρατιώτες εν μέσω “ορατών απειλών του Ιράν”.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, διευκρίνισε ότι η παρεμβολή του σήματος GPS έχει στόχο να προασπίσει τη χώρα από τα κατευθυνόμενα όπλα όπως οι πύραυλοι ή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

“Ενισχύσαμε την ετοιμότητα των μονάδων μάχης, εκεί όπου είναι απαραίτητο”, δήλωσε ο Χαγκάρι. “Ενισχύσαμε τα συστήματα άμυνας και έχουμε προετοιμάσει αεροσκάφη για την άμυνα, έτοιμα να επιτεθούν βάσει διαφόρων σεναρίων”, πρόσθεσε.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται μετά τα πλήγματα που αποδόθηκαν στο Ισραήλ τα οποία κατέστρεψαν τη Δευτέρα το προξενικό τμήμα της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους μεταξύ των οποίων επτά μέλη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει την ευθύνη του, και υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα λάβει ισχυρό ράπισμα για την επίθεση αυτή.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στο βόρειο μέτωπο (Λίβανος, Συρία) οι εχθροπραξίες έχουν αυξηθεί με εκτοξεύσεις πυραύλων και βολές πυροβολικού.

Το Ισραήλ και το ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμμαχος των τρομοκρατών της Χαμάς, επιδίδονται καθημερινά σε ανταλλαγές πυρών κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments