Nέα της αγοράς

Σε ακίνητα στην Ευρώπη ξεπλένει το χρήμα του ο υπόκοσμος- Έκθεση Κομισιόν

Σε ακίνητα στην Ευρώπη ξεπλένει το χρήμα του ο υπόκοσμος- Έκθεση Κομισιόν

Πηγή Φωτογραφίας: A man walks through the grounds of the former Nazi German Auschwitz death camp for the annual International "March of the Living" in Oswiecim, Poland April 18, 2023. Jakub Porzycki/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS/File Photo

Σε ακίνητα στην Ευρώπη ξεπλένει το χρήμα του ο υπόκοσμος- Έκθεση Κομισιόν

Πάνω από το ένα τρίτο του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των εγκληματικών δικτύων που αποτελούν μείζονες απειλές ξεπλένουν τα κέρδη τους μέσω των επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο έκθεση της Κομισιόν για το οργανωμένο έγκλημα σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Europol, η ευρωπαϊκή υπηρεσία για τη συνεργασία των αρχών επιβολής του νόμου μεταξύ των κρατών μελών, διαπίστωσε ότι μεταξύ των εγκληματικών οργανώσεων που αντιπροσωπεύουν τις σοβαρότερες απειλές, το 41% επέλεξε να επενδύσει στο real estate για να “ξεπλύνει” τα παράνομα έσοδά του. Άλλες δημοφιλείς επιλογές, σε χαμηλότερο όμως βαθμό, ήταν οι επενδύσεις σε είδη πολυτελείας, επιχειρήσεις υψηλής έντασης μετρητών όπως τα ξενοδοχεία και τα κρυπτονομίσματα.

Σε ακίνητα στην Ευρώπη ξεπλένει το χρήμα του ο υπόκοσμος- Έκθεση Κομισιόν Όπως προκύπτει μάλιστα από την ίδια έκθεση, το 49% του “ξεπλύματος χρήματος” από τις συμμορίες που δρουν εντός της Ευρώπης γίνεται αποκλειστικά εντός της ΕΕ, το 32% γίνεται σε επενδύσεις εντός κα εκτός της και το 19% γίνεται μόνο εκτός της ΕΕ.

“Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας πρωταγωνιστής στο σύμπαν του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος που να μην συνδέεται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με έναν τομέα της νόμιμης οικονομίας, είτε για να συγκαλύπτει την εγκληματική του δραστηριότητα είτε για να ξεπλένει τα κέρδη που αποκομίζει από την αυτήν”, σύμφωνα με την έκθεση.

Η χαρτογράφηση των εγκληματικών ομάδων γίνεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα, λόγω της έκρηξης των βίαιων επεισοδίων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά σε ορισμένα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών στο Βέλγιο και τη Σουηδία, και τις κατασχέσεις κοκαΐνης σε επίπεδα ρεκόρ στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, το λιμάνι της Αμβέρσας.

Η έκθεση εντοπίζει την ύπαρξη 821 εγκληματικών συμμοριών – που έχουν συνολικά πάνω από 25.000 μέλη – οι οποίες αποτελούν τον υψηλότερο κίνδυνο για το ευρωπαϊκό μπλοκ και προειδοποιεί ότι είναι σε θέση να “προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην εσωτερική ασφάλεια, το κράτος δικαίου και την οικονομία της ΕΕ”.

Οι συμμορίες δεν έχουν σύνορα, έχουν διεθνή χαρακτήρα και η πιο κοινή τους δραστηριότητα είναι η διακίνηση ναρκωτικών, με τουλάχιστον τις μισές εξ αυτών να εμπλέκονται στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, διαπιστώνει η έκθεση. Άλλες δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονται οι εγκληματικές ομάδες περιλαμβάνουν τα εγκλήματα απάτης, τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, το λαθρεμπόριο μεταναστών και την εμπορία ανθρώπων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments