Διεθνή

«Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

«Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Πρόκειται για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου, που προβλέπει την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ και έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης.

Το νομοθετικό πακέτο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου υπερψήφισε πριν από λίγο η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρόκειται για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου, που προβλέπει την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ και έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης.

Διαδηλωτές πέταξαν σαΐτες στην αίθουσα της ολομέλειας

Νωρίτερα, διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα από τα θεωρεία της αίθουσας της ολομέλειας και πέταξαν σαΐτες φωνάζοντας: «Αυτό το Σύμφωνο σκοτώνει. Ψηφίστε όχι!».

Η διαδικασία διεκόπη προσωρινά, με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα να ζητά την ειρηνική αποχώρηση των διαδηλωτών από την αίθουσα για να ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Μετά την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια από το Συμβούλιο, προτού καταστεί νόμος.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση, επιτρέποντας στα άλλα κράτη-μέλη να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στην επικράτειά τους και της οικονομικής συνεισφοράς.

Καθορίζονται, επίσης, νέα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία ένα κράτος-μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας (πρώην κανόνες του Δουβλίνου).

Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, έκανε λόγο για «σημαντική ώρα ευθύνης», προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η τελειότητα είναι πάντα ο εχθρός της προόδου. Το Σύμφωνο που έχετε μπροστά σας δεν ξαναχτίζει τον Παρθενώνα. Ποτέ δεν το ισχυριστήκαμε, αλλά σημειώνουμε απτή βελτίωση μετά από πολλά χρόνια αποτυχιών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments